Няма недостиг на спасители, 120 търсят работа

| Източник: mediapool.bg

Няма недостиг на спасители, както обяви преди дни регионалният министър Лиляна Павлова при отчета за плажовете. Чрез Агенцията по заетостта с днешна дата 120 спасители си търсят работа, съобщиха от ведомството, подчинено на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Най-много регистрирани в бюрата по труда спасители има във Варна – 26, следват ги тези в Пловдив – 21 и София – 16. Те притежават необходимия сертификат, издаден след завършен курс за обучение съгласно „Инструкция за организиране на курсове за водни спасители“ на Българския червен кръст (БЧК).

В бюрата по труда са обявени 23 свободни работни места за спасители. Част от местата са за воден спасител на открити водни площи и море, а останалите – за воден спасител на плувни басейни и водни паркове. Търсенето е най-голямо в морския регион.

Основните изисквания, на които трябва да отговарят спасителите, са притежание на сертификата от БЧК, да имат завършено средно образование и да бъдат физически годни за занимания с плуване и гмуркане.

Работодателите, търсещи спасители, могат да получат изчерпателна информация в най-близкото бюро по труда в цялата страна, както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта в раздел „е-трудова борса“.

Очевидно проблемът с липсата на спасители по морските плажове е в ниското заплащане, което предлагат българските работодатели. По думи на спасители по Черноморието, те работят срещу 500 лв. на месец от 8 до 18 часа без почивен ден. Това е причината повечето да предпочетат четирикратно по-добре платената работа на същата позиция в чужбина. Като пример дават спасител на гръцки остров, който получава по около 1000 – 1200 евро месечно и има поне един почивен ден на седмица.

Най-вероятно търсещите работа 120 спасители чрез Агенцията по заетостта не желаят да започнат работа поради ниското заплащане.

Print Friendly
FacebookСподели