НФА „Българе“ с мисия за България

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

Неусетно изминаха десет дни от началото на едномесечното мащабно турне на НФА „Българе“ в Кралство Нидерландия. Спектаклите „Това е България“, които по великолепен начин представят богатството и красотата на родния ни фолклор, предизвикаха възхищението не само на живеещите зад граница в Холандия сънародници, но и на местното население, затвърждавайки мнението, че едва ли бихме имали по-прекрасно послание към света. Сценографията, режисурата и хореографията са дело на създателят и продуцент на ансамбъла – виртуозния Христо Димитров. Пред камерата на In LIFE, генерален медиен партньор на турнето, той отново ни напомни колко е важно по-често да се обръщаме и връщаме към корените си, за да имаме бъдеще като народ.


„Овациите на всяка публика са винаги за България. Точно затова и спектаклите са озаглавени именно по този начин“, обича често да повтаря създателят и основен двигател на НФА „Българе“, припомняйки ни, че ансамбълът ни е буквално „културната визитка за страната ни по света“.  И говорейки за света, тук е моментът да споделим, че за изминалите 13 г. от своето съществуване, ансамбълът е изнесъл над… 1600 представления в над 20 държави зад граница. Сега го прави също толкова успешно както преди и в Кралство Нидерландия. Фактите – залите са препълнени, а зрителите възторжено аплодират българските танци, фолклор и изпълнения на състава. В Холандия родните таланти изнесоха вече 10 спектакъла в едни от най- престижните театри в Ниската земя и на тях идват не само наши сънародници, живеещи в страната на лалетата, но и много холандци, които не могат да скрият радостта и възхищението в очите си. В паузите на представленията, танцьорите демонстрират за първи път в Европа революционната „Фолкнетика“, облечени в модерни костюми с шевици.  Играят във файетата на залите в непосредствена близост с публиката, която танцува с тях и едва ли ще преувеличим, ако кажем, че усещането е уникално.
В този смисъл е редно да уточним мисията на Men’s Fashion Cluster и „Българе“ – чрез „Фолкнетика“-та да се представи българската рецепта срещу обездвижването. Тревожната статистика, представена от сдружение „Бъди Активен“ е повече от стряскаща – от обездвижване в Европа всяка година умират над 500 000 души. Така се ражда и идеята за типичните за народа ни танци с костюми по неравноделен български ритъм, модернизирани за съвременния човек така, че да му носят и послание за здравословен начин на живот. Демонстрация на „Фолкнетика“, НФА „Българе“ правят и на обществени места пред емблематични сгради в Кралството- това са т. нар. флашмобове, които телевизия In LIFE също заснема паралелно с концертите и от които, след края на турнето, ще изготви клип, посветен на инициативата с цел: разпространение в цял свят.
Паралелно с това екипът ни, заедно с директора на Men’s Fashion Cluster г-н Деан Манев, реализира поредица от важни срещи, които да покажат как чрез модата и танца България има нужния потенциал да демонстрира значимостта си по света. Гостувахме както на посланика ни в Кралство Нидерландия г-н Никола Колев, така и на търговското ни аташе в Хага г-жа Марияна Чевдакова, на българското училище „АБВ“ в Амстердам. Изключително ползворни бяха срещите с директора на Българо-холандската търговско- промишлена палата г-н Явор Георгиев, с директора на текстилната Камара в Кралството – г-н Антонио Бардери. Имахме поредица от визити при хора от бизнеса, политиката, науката и културата. Периодът бе особено наситен със събития и ангажименти, на които именно Men’s Fashion Cluster и In LIFE бяха проводник на добрите идеи за България. С цел популяризиране на българската мода г-н Деан Манев сключи договор за наемане на шоурум в Световния Търговски Център в Амстердам, в който ще бъдат представяни родни дизайнери. Гостувахме и на четвъртия есенен салон на изкуствата, на който се представиха само български автори.
Едни от най- запомнящите срещи на екипа ни бяха тези с два ансамбъла от Холандия, които изпълняват български народни песни и хора. Бяхме специален гост и на концерта на любимците ни от Акага в Амстердам, на които ръководството на Men’s Fashion Cluster подари сака с подплата с националния ни трибагреник – подарък, за който те обещаха, че ще използват за всичките си концерти зад граница. Пред камерата ни застанаха Краси Куртев- фронтмен на групата и Кирил Калев- техен продуцент и бивш посланик на България във Виена. За финал ще обещаем, че екипът на In LIFE  и този на Men’s Fashion Cluster ще продължат да вървят по стъпките на българското хоро, шевица и ритмика не само като партньори и добри приятели на НФА „Българе“, но и като хора, които се  гордеят с историческите си корени и вярват в благородната мисия на ансамбъла – да ни напомнят кои сме, откъде идваме и накъде отиваме, за едно по-светло бъдеще на България.

Print Friendly
FacebookСподели