НОВА АСОЦИАЦИЯ РЕШАВА МЕЖДУСЪСЕДСКИ ПРОБЛЕМИ

| Източник:

Събиране на таксите, течове и поддържане на чистотата в жилищните блокове – това са най-честите въпроси, с които се сблъсква новоучредената „Асоциация на домоуправителите”. Асоциацията е единствената организация в Бургас, чиято основна задача е да помага на домоуправителите и всички собственици на апартаменти във входове и блокове да се справят с проблеми, възникнали при управление на етажната собственост.

„Основната ни  цел е да консултираме домоуправителите за правата и възможностите, които им предоставя Законът за управление на етажната собственост, да им предоставяме помощ при ремонти, както и услуги на професионални домоуправители. Консултираме и за различни програми, по които могат да ремонтират изгодно жилищата си”, каза Ивайло Бабов – председател на асоциацията. “Всеки е заинтересован мястото, където живее, да бъде хубаво и добро за живеене. А това, че има и такъв филм – “Етажна собственост”, означава, че въпросът е важен не само за бургазлии”, добави той.

В асоциацията засега членуват 20 домоуправители, като техният брой непрекъснато нараства. Всеки, който желае, може да се възползва от юридическите и административните консултации напълно безплатно. Асоциацията работи съвместно с Община Бургас, от която получава сигнали и за междусъседски проблеми. Един такъв проблем вече е разрешен – изграждане на рампа за инвалидни и детски колички в блок в комплекс “Лазур”.

„Най-честите проблеми са течове. Тогава са необходими три неща – бърза реакция, етичност от съседите и намиране на подходящи специалисти, които да отстранят проблема, защото ако течът стигне до ел.таблото, се застрашава животът на всички във входа”, обясни юристът на асоциацията Катя Генчева. Тя добави, че собственик на апартамент няма право да откаже достъп на съседите си, ако проблемът засяга целия вход.

Съхраняването на зимнината в избените помещения също е вълнуващ междусъседски въпрос. В ябълка на раздора между живеещите във входа често се превръщат например каци с кисело зеле, съхранявани по терасите. Съседи се карат и за часовете за тупане, простиране и пране, миене на прозорци, капещи климатици. “Тези въпроси могат да се решат с един правилник за вътрешния ред, който да се спазва от всички. И не е необходимо да се стига до конфронтации”, посочва Катя Генчева.

Една от целите на асоциацията е да бъде посредник между различни фирми, извършващи строителни и ремонтни услуги. От една страна, тя гарантира за качество. От друга – договаря отстъпки и изгодни условия, защото когато се съберат повече входове, цените могат да се намалят, даде пример и Живко Букоров. Асоциацията е въвела и уникална засега услуга – “Онлайн домоуправител”. Чрез парола в сайта на асоциацията http://www.asdomoupravitel.com всеки домоуправител може да качва информация за своя вход, а оттам тя да бъде достъпна за собственици на имоти, които не живеят в тях, или имат наематели.

Сред задачите на „Асоциация на домоуправителите  е  да подпомага собствениците при кандидатстване по различни програми, най-вече по енергийна ефективност.

„Грижата за блока не включва само естетическия вид, но и опции, които да намалят разходите на живущите в него”, допълни Ивайло Бабов.

Затова от асоциацията са решили да възродят позабравения приз от близкото минало “Образцов дом”. Така съседите ще имат мотивация да поддържат своя вход чист, красив и уютен за обитателите му.

Print Friendly
FacebookСподели