Новата българска квота ще е 1500 бежанци

Разселените в ЕС, няма да имат правото на пътуване в Европа Според новите предложения на Европейската комисия за бежански квоти от България ще се очаква да приеме 1500 души. Това...
| Източник: mediapool.bg

Разселените в ЕС, няма да имат правото на пътуване в Европа

Според новите предложения на Европейската комисия за бежански квоти от България ще се очаква да приеме 1500 души. Това е повече от първоначалните планове, но същевременно българската квота, естествено, е сред най-малките в съюза.

 

Нови подробности от плана на комисията за разпределение на пристигнали досега в Италия, Гърция и Унгария общо 160 хиляди бежанци, който се очаква да бъде представен от Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент на 9 септември, бяха изнесени в понеделник от френския вестник „Монд“.

 

Същевременно говорител на ЕК съобщи в понеделник и за намерението на комисията на разселените имигранти да бъде забранено да пътуват в Шенгенското простарнство. Преди това те няма да имат и правото да избират в коя страна да бъдат преместени.

 

Българската квота
Според новите предложения на ЕК България ще трябва да приеме по 2-ма бежанци на 10 000 души от населението. По този показател тя е на едно от последните места в ЕС заедно с Румъния, Полша, Литва и Кипър и съответно квотата й ще е една от най-малките.
Става дума за 1500 души през следващите две години според публикацията на „Монд“. Ако тази бройка се потвърди, тя ще е по-висока от първите планове на ЕК от май, които в крайна сметка не бяха приети.
Тогава Европейската комисия предложи България да приеме 788 имигранти, включително сирийци и еритрейци, приети в Италия (343) и Гърция (229), а също и 216 бежанци, пристигнали в други държави по света.
Най-много бежанци ще приемат Германия и Франция
Европейската комисия ще предложи на Германия и на Франция да приемат през следващите две години съответно 31 443 и 24 031 бежанци, за да облекчат трите най-тежко засегнати от миграционната криза европейски страни Италия, Гърция и Унгария. Общо Жан-Клод Юнкер ще предложи в сряда формула за разпределяне на 120 000 бежанци в допълнение към така и неприетото преразпределение на 40 000 мигранти, обявено през май, което обаче се отнася само за Италия и Гърция.
На пресконференция в Париж френският президент Франсоа Оланд потвърди тази бройка за своята страна. Той изрази увереност, че ЕС ще успее да овладее миграционната криза и каза, че ще предложи в Париж да се проведе международна конференция по проблема за бежанците.
На пресконференция в Берлин пък канцлерката Ангела Меркел заяви, че Германия „ще се промени“ от масивния приток на мигранти, но обеща да работи, за да може промените да бъдат положителни, което според нея е възможно. Говорейки за „емоционално разтърсващия уикенд“, когато в Германия пристигнаха около 20 000 бежанци, канцлерката изрази задоволството си, че „Германия е станала страна, с която хората свързват надеждите си. Това е много ценно, ако погледнем историята си“. Тя подчерта, че Германия ще даде защита на тези, които се нуждаят от нея, но тези, които нямат шанс за получаване на убежище, ще трябва да се върнат бързо по домовете си, отбелязва Асошиейтед прес.
Изразявайки още веднъж убеждението си, че Германия ще може да посрещне и интегрира пристигащите с хиляди бежанци, Меркел призова за усилия от страна на ЕС. „Няма да се справим без европейска солидарност“, подчерта тя.

 

„Германия, Австрия и Швеция не могат да бъдат единствените страни, приемащи бежанци“, добави на същата пресконференция вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел от ГСДП. „Не може някои страни да казват: „Нямаме нищо общо с това“, заяви и Меркел. Тя обаче изрази надежда, че ситуацията ще се промени.
Според вчерашна информация на германския “Франкфуртер Зонтагсцайтунг” обаче, потвърдена от днес и от британския „Файненшъл таймс“, ЕК обсъжда предложение, което ще даде възможност на някои страни от Европейския съюз да се „откупят“ като платят пари, за да не участват временно в квотната система за прием на бежанци. Тези правителства ще трябва освен това да изтъкнат обективни причини защо не искат да се включат. Такъв пример е желанието на Полша да приеме голям брой бежанци от Украйна, ако конфликтът там се утежни, допълва британският вестник.

 

Меркел, Габриел и Хорст Зеехофер, председател на третата партия от управляващата коалиция, Християнсоциалния съюз, се споразумяха през нощта за нов финансов пакет от 6 милиарда евро за приемането и интеграцията на бежанците. От тях 3 милиарда евро ще бъдат дадени на местните и регионални власти. Берлин иска и да ускори процедурите за разглеждане на молбите за убежище, да преразгледа системата за парични помощи на искащите убежище и да насочи средствата, предвидени за помощи, към предотвратяване на миграцията. Правителството се надява до края на месеца да представи за обсъждане съответните закони, които да бъдат приети през октомври.

 

Ограничения за разселените имигранти
Бежанците, пристигнали досега в Италия, Гърция и Унгария, които ще бъдат разселени в други държави от ЕС, няма да имат правото да пътуват в Шенгенското пространство. Това съобщи в понеделник говорителят на Европейската комисия Наташа Берто, цитирана от БТА.
Освен това разселените няма да имат право сами да избират къде да бъдат преместени. От всички тях ще бъдат взимани отпечатъци и ще им бъдат издавани документи. Тези документи ще им дават единствено право на пребиваване в приемащата държава и някои социални придобивки, но не и право на пътуване. Дали разселените нарушат тези правила, ще бъде установявано при проверки от полицията.
Идеята на ЕК за въвеждането на постоянен механизъм за разселването на бежанци в ЕС подлежи на одобрение с квалифицирано мнозинство от европейските министри, уточни говорителят. Такова мнозинство в Съвета на ЕС се осигурява с гласовете на 55 процента от държавите от ЕС или с гласуване със „за“ от 16 от общо 28 държави. Другият начин за постигане на квалифицирано мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държавите в ЕС, които представляват най-малко 65 на от цялото население на Общността.

Print Friendly
FacebookСподели