Новата банка и резервният валутен фонд на БРИКС тръгват с 200 млрд. долара

Шанхайската организация за сътрудничество се разширява с Индия, Пакистан и Иран Създаването на новата банка за развитие и на резервния валутен фонд с общи капитали от 200 млрд. долара е...
| Източник: mediapool.bg

Шанхайската организация за сътрудничество се разширява с Индия, Пакистан и Иран

Създаването на новата банка за развитие и на резервния валутен фонд с общи капитали от 200 млрд. долара е централната тема на петимата лидери от БРИКС на срещата на върха в руския град Уфа. Те ще обсъдят още и ситуацията в Украйна и Гърция, както и борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“, предадоха агенциите.

В руският град Уфа, който се намира на 1170 километра югоизточно от Москва, се провеждат две срещи на върха под председателството на Русия. Едната е на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), по която основния кръг от преговорите за разширяването на организацията беше в сряда.

За четвъртък са срещите на петимата лидери от БРИКС, в която членуват Русия, Бразилия, Китай, Индия и ЮАР. Двата форума ще приключат в петък.

Новата банка на развиващите се страни и международната обстановка е акцентът в преговорите

Петимата лидери на БРИКС ще обсъдят въпроса за задълбочаване на сътрудничеството в областта на промишлеността, технологиите и финансите. Централната тема в разговорите им ще бъде и старта на новата банка за развитие и изграждането на резервен фонд с общи капитали от 200 млрд. долара, предаде ТАСС.

С появата на новата банка за развитие и резервният валутен фонд на страните от БРИКС ще бъде създаден общ механизъм, който ще способства за ефективното стабилизиране на националните капитали на държавите в случай на кризисни явления в световната икономика, коментира помощникът на руския президент Юрий Ушаков. По думите му новата банка ще помогне за отпускане на средства за реализирането на редица проекти и като цяло за разширяване на търговско-икономическите връзки между страните от групата.

Резервът и новата банка за развитие са основна част от усилията на БРИКС да промени доминираната от Запада финансова система.

Очаква се в края на срещите петимата от БРИКС да излязат с декларация и план за действие.

През 2014 г. на срещата на групата в Бразилия беше постигнато съгласие централата на банката да бъде в Шанхай, но Китай ратифицира документа едва миналата седмица. По тази причина се очаква банката да заработи не по-рано от 2016 г. Други държави като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия може да се присъединят като партньори, но на по-късен етап.

Резервният фонд се очаква да започне да действа веднага, за да помогне на страните членки, ако те са ударени от внезапно изтегляне на чужди капитали.

Русия и Китай обсъдиха доставките на газ

В сряда Русия и Китай обсъдиха доставките на газ в Уфа. Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин се обявиха за по-активно развитие на проектите за доставки на газ за Китай по източния и западния маршрути. Това обяви високопоставеният китайски дипломат Гуй Цунюй.

„Ние сме основни икономика в света, имаме голям потенциал, имаме достатъчно ресурси за преодоляване на ситуацията“, каза дипломатът. Договорът между „Газпром“ и китайската компания CNPC за покупко-продажба на газ по източния маршрут бе подписан през май 2014 г.

Путин и Си Цзинпин са обсъдили конкретни проекти по свързването на „Копринения път“ с Евроазиатския икономически съюз, за което по-рано тази година бе постигната договореност. „На днешните преговори страните обсъдиха конкретни механизми за сътрудничество и конкретни съвместни проекти за реализирането на тази договореност“, каза Гуй Цунюй.По думите му двамата държавници се договорили да развиват усвояването на Далечния изток.

Разширяването на Шанхайската организация за сътрудничество

В сряда се проведоха повечето двустранни срещи между ръководителите на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество. Тя е регионална международна организация, създадена през 2001 г. от Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия.

В срещата в Уфа участват още Индия, Иран, Монголия, Афганистан и Пакистан, които са със статут на наблюдатели в ШОС.

Започва процесът по присъединяването на Индия към ШОС, обяви руският президент Владимир Путин след срещата си с индийския премиер Нарендра Моди в сряда. Присъединяването на Индия към ШОС ще съдейства за икономическото развитие на региона, коментира  високопоставеният китайски дипломат Гуй Цунюй.

Освен Индия, към ШОС се очаква да се присъединят още Пакистан и Иран, каза Юрий Ушаков. По думите му кандидатурата на Иран ще бъде обсъдена след завършване на преговорите за ядрената програма и отмяна на санкциите срещу Техеран от Съвета за сигурност на ООН.

По време на двете срещи на върха руският президент Владимир Путин ще проведе 11 двустранни срещи и една тристранна между Китай-Монголия-Русия.

Print Friendly
FacebookСподели