Николай ДИМИТРОВ-кмет на Община Несебър:ПРИВЛЕКЛИ СМЕ БЛИЗО 11 МИЛИОНА ЛЕВА И ОЧАКВАМЕ ОЩЕ ЕВРОПАРИ ЗА ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Започнахме първият етап  на изграждането на улици в жк “Черно море” на стойност от  1 000 000 лв.Довършителните работи ще продължат няколко седмици  -Г-н Димитров,наскоро в медиите бе съобщено,че Община Несебър е...
| Източник: Интервю на Максим МОМЧИЛОВ

Започнахме първият етап  на изграждането на улици в жк “Черно море” на стойност от  1 000 000 лв.Довършителните работи ще продължат няколко седмици

 -Г-н Димитров,наскоро в медиите бе съобщено,че Община Несебър е спечелила още един проект,този път-по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция.На каква стойност е проектът и за какво ще се използват средствата?

-Това е поредният спечелен проект от Община Несебър на стойност от 599 132 евро.Тези средства ще използват за изграждане на Демонстрационен център на занаятите между Несебър и Одрин.Общината е водеща организация по проекта,а нейни партньори са Бургаската регионална туристическа асоциация,Асоциацията на търговците и занаятчиите в Одрин и Генералният секретариат на специализираните администрации на провинциите в Одрин.

 -По какви програми кандидатства с проекти Община Несебър и на колко възлизат привлечените средства по европейските оперативни  програми?

-Община Несебър е в състояние да кандидатства по всички оперативни програми,но заради нейната специфика като община,възможностите й са нормативно ограничени.За общини като нашата основно се дава възможност да се кандидатства по оперативните програми за селските райони и ние  сме се възползвали.Освен по тези програми, сме кандидатствали и по направленията: «Административен капацитет»,»Развитие на човешките ресурси» и «Регионално развитие».

    Както е известно кандидатстването и отпускането на средства по европейските програми е процес,съпътстван от бюрократични подробности,които са валидни за всеки кандидатстващ.За последните три години Община Несебър е кандидатствала със 17 проекта по оперативни програми,като привлечените средства по тях възлизат на 5 135 866 лв.

 -Доколко са използвани възможностите са привличане на средства извън европейските оперативни програми?  

-Такива възможности съществуха и по мои предложения след решения на Общинския съвет Община Несебър кандидатства за външно финансиране по проекти на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.В това направление сме кандидатствали с осем проекта,като размерът на привлечените средства е 5 654 322 лв.

    На този етап сумата на привлечените средства по проекти,финансирани по оперативни  програми на Европейския съюз  и от друго външно финансиране възлиза на 10 970 188 лв.Но до края на мандата очакваме и още европари за Община Несебър.

 -До къде стигна изработването на инвестиционния проект за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води /ПСОВ/ кк «Слънчев бряг»-Несебър?Задавам Ви този въпрос,тъй като в последно време се чуха гласове,че нейното изграждане е на път да се провали.

-Гласовете,които твърдят това са очевидно на невежи хора.Всекиму е известно,че преди изграждането на един обект,се преминава през фазата на неговото идейно и техническо проектиране.В това отношение Община Несебър се е разплатила с проектантите и всички останали дейности по изпълнението на проекта се движат по приетия график.

 -За да се изпълнят утвърдените европроекти са необходими средства и от общинския бюджет.Какво е състоянието на изпълнението на бюджета в края на първото 6-месечие?

-Изпълнението на бюджета за настоящия период е на равнището на миналата година.Няма смущения нито в осигуряването на собствените средства по реализацията на европроектите,нито в разплащанията с други контрагенти.

Практиката от минали години показва,че във втората половина на годината събираемостта на данъците и таксите се повишава,така че средствата в общинската хазна ще се увеличават.

 -Доколко при това състояние на бюджета се изпълнява общинската строителна програма и програмата за проектиране?

-Строителната програма,гласувана от Общинския съвет за 2011,е в размер на 9 038 374 лв,а програмата за проектиране е 738 109 лв.Средствата в тези сфери са обезпечени от общинския бюджет и се реализират по график.Тези дни съгласно приетия план-график започна трасирането за асфалтирането на трите главни улични платна в жк “Черно море”.Първоначалната сума за тяхното изграждане заложена в строителната програма е 1 000 000 лв.Довършителните работи ще продължат няколко седмици.С предстоящата актуализация на бюджета за 2011 тази сумата за улиците може да бъде завишена.За да се случи това е необходимо съответното решение на общинските съветници.

                                                                              

Print Friendly
FacebookСподели