Никой в Европа не вярва на Борисов, обяви БСП на вота

Диляна Панайотова © БГНЕС В присъствието на трима министри - вътрешният Цветанов, съдебният Ковачева и военният Ангелов, започнаха дебатите по внесения 4 вот на недоверие в историята на кабинета „Борисов“. По-късно към...
| Източник: News.bg

Диляна Панайотова

 станишев© БГНЕС

В присъствието на трима министри - вътрешният Цветанов, съдебният Ковачева и военният Ангелов, започнаха дебатите по внесения 4 вот на недоверие в историята на кабинета „Борисов“. По-късно към тях се присъедини и Томислав Дончев.

Припомняме, преди година – на предния вот, вътрешният министър завърши дебата с 90-минутна реч.

Ваня Добрева предложи преди началото на днешното заседание НС да почете с едноминутно мълчание смъртта на Никола Вапцаров. Парламентарният шеф Цецка Цачева обаче заяви, че в българската история има много светли личности и не можело всеки ден НС да почита по няколко души на ден. Въпреки това от ДПС и БСП станаха прави и с мълчание почетоха българския поет.

Цветанов с 45 минути „защитна“ реч, Янев предлага да му вдигнат паметник, МВР шефът прие с усмивка
Още…

40 минути имаха на разположение ГЕРБ да защитят кабинета „Борисов“ на днешните дебати, БСП разполагат с 25 минути, ДПС- 24 минути, СК – 21 минути , Атака – 20 минути, независимите с 15 минути.

В началото лидерът на БСП Сергей Станишев представи мотивите за вота на недоверие.

Никога досега в доклади на ЕК не е имало толкова тежки констатации за България, заяви той. По думите му отбелязан е и натискът на политици върху съдии. Фундаментът на българската демокрация е подкопан, категоричен е червеният лидер.

ДСБ: ГЕРБ пропиляха шансовете си, СДС: Да бъдем конструктивни
Още…

Според Станишев е трябвало да отпадне механизмът на сътрудничество, но кабинетът „Борисов“ не се справил с тази задача.

Правителството на Бойко Борисов няма подкрепата нито на държавите членки, нито на ЕК, категоричен бе лидерът на социалистите. ЕК вдигнала ръце от правителството, като според Станишев доказателство за това е, че следващата оценка на Брюксел ще е след 18 месеца.

Шенген, по думите му, става все по-далечна цел. ГЕРБ няма право на думите „европейско развитие“ в името си, категоричен е Сергей Станишев, тъй като това ще е първото правителство, което не е постигнало нито една стратегическа цел, свързана с европейското ни развитие.

Според него управляващите пречат на европейското развитие на страната. Думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че 666 организирани престъпни групи са разбити според соцлидера предизвикват горчиви усмивки.

Над 60 лобистки закона прокарали управляващите. „Властта корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно“, с тези думи Станишев се обърна към управляващите.

В същото време, подчерта Станишев, днес в България всеки може да бъде арестуван, проснат по очи и обвинен. А след това – дори и да бъде оправдан, никой няма да му се извини, посочи Станишев, давайки за пример лекарите от Горна Оряховица.

Безнадеждни и отчаяни опити за реформа правили управляващите според червените. Доказателство евчерашният протест на митническата администрация, която трябва да се премести в Русе.

Социалистите настояват всички депутати с гласа си ясно да кажат справяли се ГЕРБ, или не. Който вземе неутрална позиция, той подкрепя ГЕРБ, смята соцлидерът.

ГЕРБ губи двете средни букви в името си, защото при нейното управление България се деевропеизирала
ДПС

Лютви Местан от ДПС - другата партия подкрепила внасянето на вота на недоверие – коментира, че от Жан Виденов насам всяко правителство има реализирана своя стратегическа цел.

При Костов са паднали шенгенските визи, кабинетът „Сакскобургготски“ ни вкарал в НАТО, тройната коалиция - в ЕС.

Според Местан ГЕРБ нямат постигната стратегическа цел. Очаквахме това да бъде Шенген, не би, Шенген се превръща в химера, каза депутатът.

Местан отрече твърденията, че повод за днешния вот на недоверие е атентатът на летище „Сарафово“, но не пропусна да отправи критиките си към мнозинството в тази насока.
От ДПС критикуваха управляващите, че не са отишли на погребението на българската жертва в атентата в Бургас.

Депутатът обясни, че да се откаже опозицията от вота на недоверие заради атентата, щяло да означава, че той е успял, измествайки дневния ред в политиката на България.

Страната ни е сред първите места в Европа по отделяне насредства за сигурност от БВП. Какви обаче са резултатите, недоумява Лютви Местан.

ГЕРБ губи двете средни букви в името си („европейско развитие“, б.р.), защото при нейното управление България седеевропеизирала, смята Лютви Местан.

Докладът сваля маските и показва неприятните истини, каза още той. Според него българските граждани са осъзналинеобходимостта от ново правителство на европейската визия.

Вие може и да не ни чуете, защото си имате услужлива бригада депутати, обърна се депутатът от ДПС към колегите си от управляващата партия. Според него ГЕРБ може и да изкара пълния си мандат, но остатъкът от 1 година до края според ДПС ще бъде годината на ускорената агония. Не ви го пожелавам, изтъкна в заключение Лютви Местан.

Още от дебата:

Румен Петков, БСП: Преди дни Борисов заяви, че част от министрите му ще влязат в историята. Днес е нашият шанс да изпратим цялото управление в историята и по този начин да покажем разбиране на апела, който министър-председателят направи и да освободим нашето общество и страна от това управление

Янаки Стоилов, БСП: Занапред България ще бъде наблюдавана не само от Брюксел, но и от други страни членки, което смъква доверието от нас и ни поставя в унизително положение.

 

Михаил Миков, БСП: Управляващите да не повтарят мантрата „политическа воля“, а да осъзнаят, че за Брюксел те водят политика без посока. ГЕРБ изгубиха две години за реформи, а в политиката изгубеното време се наказва с червен картон

 

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Всички вие знаете „Батко и братко“. Правителството продължава да има политическа воля да завърши реформите.

Христо Бисеров, ДПС: Полицейското насилие се превърна в грозна емблема на управлението на ГЕРБ. Мечтата на Цветан Цветанов е съдебната власт да стане скачен съд на МВР. Европейската комисия отказва да спори с вас, ние обаче не се отказваме.

Доброслав Димитров, ГЕРБ: Проява на лош вкус е внесения от опозицията вот на недоверие 2 дни след терористичния акт в Бургас. Не е сега моментът страната да е на автопилот. Сега държавата трябва да стои единна.

Четири часа продължиха дебатите по този вот, катогласуването му е насрочено за четвъртък – 26 юли, в 9 часа.

Print Friendly
FacebookСподели