Несигурността потопи отново световните пазари

Въпреки намерението на ЕЦБ да се намеси в защита на Италия и Испания Особено тежък бе сривът на азиатските и източноевропейските борси Снимка ЕРА/БГНЕС Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви късно...
| Източник: mediapool.bg
Въпреки намерението на ЕЦБ да се намеси в защита на Италия и Испания
Особено тежък бе сривът на азиатските и източноевропейските борси

Снимка ЕРА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви късно вечерта в неделя след извънредни консултации, че започва да изкупува държавни облигации на страни от еврозоната, предаде в понеделник ББС.

ЕЦБ не уточни за облигациите на кои държави става дума, но анализаторите са единодушни, че банката ще започни изкупуване на дългови книжа на Италия и Испания.

Новината трябваше да успокои пазарите, които се сринаха в края на миналата седмица под натиска на негативните новини – дълговата криза в САЩ и Европа. Добави се и известието за понижаването на рейтинга на САЩ от агенция „Стандард енд Пуърс“.

Въпреки съобщението от ЕЦБ реакцията в понеделник на азиатските пазари бе силно негативна. Фондовите индекси на Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) се сринаха до минималното си годишно равнище.

Сводният фондов индекс на региона MSCI Asia Pacific се понижи с 3% до 122.32 пункта. Миналата седмица индикаторът навлезе в така наречената зона на корекцията, загубвайки 10% от пика, регистриран през май.

Японският индекс Nikkei 225 спадна с 2.12%, южнокорейският Kospi – с 6.3%, което се превърна в най-големия спад на показателя от ноември 2008 г., хонконгският Hang Seng – с 4.04%, австралийският S&P/ASX 200 INDEX – с 2.68%.

Цената на книжата на Sony Corp., вторият в света производител на битова електроника, поевтиняха с 4.4%. Котировките на акциите на Toyota Motor Corp., най-големият японски автомобилен производител, се понижиха с 1.7%. Пазарната стойност на BHP Billiton Ltd., най-голямата австралийска рудодобивна компания, спадна с 2.7% в Сидни. Акциите на другия гигант в рудодобива Rio Tinto Group загубиха 2.3%.

Черен понеделник за пазарите в Париж, Лондон, Централна и Източна Европа

Въпреки че тръгнаха с известно спокойствие, пазарите в Европа не издържаха на напрежението и повечето от тях завършиха със сериозни спадове. Особено драматична бе търговията в Централна и Източна Европа.

В Париж към 16:44 часа САС 40 беше паднал с 4,12%, до 3143,3 пункта. В Лондон пък основният индекс загуби 3.4% от стойността си и достигна 5068.5 пункта.

В Централна и Източна Европа картината доминирана от масираните разпродажби на по-рискови книжа.

Индексът Българската фондова борса SOFIX заличи 2.3% от стойността си, с толкова отстъпи и BGTR30. Загубите на BG40 и BGREIT пък останаха под 1 процент.

В Гърция водещият индекс ASE потъна с 5.1 на сто. Още по-голяма бе загубата на руския борсов индекс RTS, който пропадна с 5.7 на сто до 1 697 пункта, предаде „Блумбърг“.

Тежко пострада борсата в Румъния, където основният показател ВЕТ пропадна с 8.6 на сто до 4 498 пункта.

Загуба от 4.8 на сто записа чешкият индекс PSE, в Украйна спадът бе 3.7 на сто, а в Хърватия Crobex заличи 5.1 на сто от стойността си.

Доста тежки загуби понесоха балтийските борси. В Естония спадът на OMX Tallinn бе 6.24 на сто, докато в Латвия и Литва водещите индекси се разделиха съответно с 3.4 и 5.1 на сто.

В Турция ISE100 заличи 6.6 на сто от стойността си.

Рязък спад в началото на търговията в Ню Йорк

С резки спадове за индексите започна борсовата търговия в Ню Йорк. За по-малко от час след началото на сесията на Уолстрийт Dow Jones падна с 2% до 11 217 пункта, S&P 500 изтри 2.5% до 1 169 пункта, а Nasdaq загуби 2.9% до 2 458 пункта.

Крехка стабилизация на петролния пазар, златото остава на исторически нива

Известна стабилизация се наблюдава на петролния пазар. След като при стартирането на седмичната търговия петролът потъна с около 83 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк, няколко часа по-късно котировките са на ниво 84.60 долара за барел. Спадът спрямо петък е 2.6 на сто.

След постигането на нов исторически връх днес златото намери точка, при която ситуацията се стабилизира. Рязкото поскъпване на метала изгуби инерция и котировките спряха около 1 705 долара за тройунция, след като на по-ранен етап достигнаха дори 1 718.20 долара за тройунция.

Еврото регистрира понижение спрямо долара до 1.4345 долара за евро, което е спад от половин процент спрямо петък. Зелените пари обаче губят 0.25 на сто спрямо йената до 77.79 йени за долар.

Доларът поскъпва по отношение на швейцарския франк, като ръстът е 0.25 на сто до 0.7608 долара за един франк. Това се случва в очакване на нови решителни действия от страна на националната банка на Швейцария по посока обезценка на националната валута.

В края на миналата седмица фондовите пазари преживяха драматичен срив, а международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ понижи кредитния рейтинг на САЩ, припомня ББС.

Анализаторите обръщат внимание и на приетото заявление през нощта на понеделник след спешно заседание на министрите на финансите на Г-7, в което те обещават „да действат решително и координирано“, докато не се в върне доверието на пазарите.

Италия и Испания обещават да се справят

ББС акцентира, че участниците в консултациите на ЕЦБ няма еднозначно мнение за изкупуването на държавни облигации на Италия и Испания.

В публикуваното след консултациите изявление на ЕЦБ се приветстват „бързите и решителни действия“, предприети от правителството в Рим и Мадрид за съкращаване на бюджетния дефицит.

По-рано стъпките на Италия и Испания бяха одобрени в съвместно изявление на френския президент Никола Сакрози и на германския канцлер Ангела Меркел.

Инвеститорите се опасяваха, че Италия и Испания могат да бъдат застигнати от съдбата на Гърция, Ирландия и Португалия и на двете държави също ще им потрябва извънредна помощ от ЕС и МВФ.

Властите в двете страни обаче настояват, че са в състояние да се справят самостоятелно с дълговите си проблеми.

Print Friendly
FacebookСподели