Несебър, Созопол и Поморие възстановиха мира за една година

Примирието бе скрепено с ракия, вино, чирузи и сол Днес трите най-бързо развиващи се туристически дестинации по Южното Черноморие възстановиха мира и спокойствието за една година. Кметовете на Несебър, Созопол...
| Източник: Пресцентър община Несебър


Примирието бе скрепено с ракия, вино, чирузи и сол

Днес трите най-бързо развиващи се туристически дестинации по Южното Черноморие възстановиха мира и спокойствието за една година. Кметовете на Несебър, Созопол и Поморие си обещаха да работят заедно за европейското развитие на региона. Това се случи по време на церемонията по подписване на примирие между Месембрия, Аполония и Анхиало, заради война отпреди 22 века. Домакин на превърналото се в традиция за трите общини събитие бе Созопол.  Свидетели на примирието бяха бог Аполон,  знатните свити на тримата архонти на Месембрия, Аполония и Анхиало, местни жители и гости, които приветстваха въодушевено мирния акт.


Архонтите на Несебър и Поморие – Николай Димитров и Иван Алексиев, придружени с част от своите свити, пристигнаха по море на елегантна яхта, а на созополския бряг ги посрещна бог Аполон ( в ролята актьорът Юрий Ангелов) със своите музи. Щом гостите стъпиха на твърда земя и увериха присъстващите в мирните си намерения, домакинът на събитието – Панайот Рейзи, архонт на Аполония, заедно със своята свита, жители на града, бог Аполон и музите поведе шествието по крайбрежната алея. Пътят на примирието извървяха и председателят на Общинския съвет на Созопол Катя Стоянова, общински съветници и представители на администрацията. Блясъкът на свитата на архонта на Месембрия поддържаха зам.-кметът по туризъм на Несебър Лазар Япаджиев, Стойко Стоянов, секретар на общината, Златин Чаушев, началник – отдел ”Несебър – Световно наследство”, Росица Маркова, началник-отдел „Човешки ресурси и ТРЗ“ и представители от администрацията.

Архонтът на Поморие бе заложил на общинските си съветници и председателят на Общинския съвет Милена Енева, като свитата му се допълваше от зам. -кмета Янчо Илиев и секретаря на общината Тони Митев. Специален гост на церемонията бе и представителят на държавата в лицето на зам. – областния управител Севдалина Турманова.

В добро настроение и с мирни нагласи, шествието с официалните лица, домакини и гости премина по пътя на примирието, като към него се присъедини шумна група аполонийци. Точно до амфитеатъра, пъстрото шествие бе посрещнато от група созополски кокони, които приветстваха архонтите и техните свити, и ги почерпиха с дамги, обилно поръсени с пудра захар и традиционното сладко от зелени смокини.
Най-важната част от събитието бе възвестена от медните рогове на тръбачите, а бог Аполон придружи тримата кметове – главните действащи лица, на сцената, разположена в близост до храм „Св. Св. Кирил и Методий” и средновековната аламана. Три свитъка с клаузите на мирния договор  чакаха да бъдат подписани от архонтите на Месембрия, Аполония и Анхиало. В шеговита форма Аполон представи пред събралото се множество съдържанието на договора, а кметът на Созопол поиска първо под примирието подпис да положи архонтът на Анхиало, като гарант на мира, а след него да е архонтът на Месембрия. Последен се подписа домакинът. Архонтите не пропуснаха да си разменят скъпи дарове, придружени със шеговити пожелания и деклариране на приятелски и мирни отношения. Архонтът на Аполония дари своите гости и приятели с отлежала смокинова ракия и оригинално вино от смокини, плодът, който древните народи и на трите полиса са уважавали и почитали. Архонът на Поморие зарадва колегите си с богати дарове, сред които черното злато – лечебната кал на Поморие, и бялото злато- солта, заради което преди 22 века е започнала войната, чийто край тази година бе сложен в Созопол.

Още по-щедри бяха даровете на архонта на Месембрия Николай Димитров. Кметът на Несебър поднесе на домакина – в духа на шеговитата форма на примирието, сол, вино, връзка чирузи, кръст и чесън, последните два дара специално, за да пазят Созопол от вампири. Несебърските подаръци бяха „придружени“ с хумористични и остроумни, обяснителни рими. Николай Димитров бе приготвил и специално създадена за примирието пластика, дело на несебърския творец Йордан Йорданов, изобразяваща културно-историческото богатство на града на ЮНЕСКО.  Градоначалникът не пропусна да дари и архонта на Анхиало. В духа на добрия тон и приятелските взаимоотношения между градовете, поморийският кмет  получи знака на Несебър.
Примирието бе подписано с паче перо от тримата кметове в срок от една година. Мирът бе полят със 150 годишно вино от лозята на Созопол, а за финал на площада се изви дълго и кръшно българско хоро.

Print Friendly
FacebookСподели