НЕСЕБЪР ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА ФОРУМА НА OWHC В ЧЕХИЯ

| Източник:

Несебър представи България на 10-тата  конференция на градовете Световно наследство от региона на Централната и  Източна Европа в Кутна Хора

 

Конференцията бе организира от Организацията на градовете Световно наследство /OWHC-ОГСН/ и в нея участваха представители на градовете от Централна и Източна Европа, чиито официален офис е базиран в Будапеща.

Несебър бе представен от  арх. Атанас Пинков – ресорен архитект за „Старинен Несебър” *. Форумът се проведе в чешкия град Кутна Хора с участието на представители от: Банска Стиавница, Бардежов, Берат, Будапеща, Варшава, Виена, Замошч, Чески Крумлов, Истанбул, Краков, Кутна Хора, Несебър, Охрид, Прага, Родос, Рига, Лион, Телч, Требич, които бяха приветствани от чешкия министър на културата Даниел Херман.

Дискусията на форума под мотото                                                                                                               

 „Бизнес-ДА,Реклама-НЕ!”                                                                                                                            бе посветена на проблематиката, произтичащата от влошената и влошаващата се градска среда, най-вече в центровете на градовете Световно наследство , във връзка с увеличаващото се безразборно /и неестетично/ наличие на фирмени табели, билбордове и рекламно-информационни елементи.Надълго и нашироко първа по темата говори Ана Матушкова-зам.министър на министерството на културата Р Чехия.

Изложението на арх.Пинков за Плана за опазване и управление на Старинен Несебър, респективно на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане и рекламната дейност на територията на община Несебър, бе приета  като своеобразно ноу хау по дискутираната тема и предизвика определен интерес сред участниците във форума към случилото се и случващото се на територията на „Старинен Несебър”.                                                                                                        Едно от проявленията на този интерес бе заявеното намерение  на генералния секретар на ОГСН  Денис Рикард                                                                                                                                             да посети защитената зона                                                                                                                             на полуостровната част на Несебър, където да се запознае на място с реалността н единствения български град под егидата на ЮНЕСКО.

Като генерален секретар на организацията Рикард информира по време на форума за програми и проекти, по които съответният град може да кандидатства за средства за поддръжка и реставрация на обектите в него.Акос Капдебо-регионален координатор   говори по същата тема,но вече като конкретни възможности за градовете от Централна и Източна Европа.Андрей Сайферт представяйки грижата за паметниците и училищното дело в Кутна Хора информира,че за периода за последните 18 години за реставрационни работи са усвоени над 30 млн евро.Милош Дрдацки – член на Борда за интердисциплинарни изследвания                                                                                                                      на градовете Световно наследство към министерството на културата на чешката република представи интердисциплинарен проект за град Телч, който е за 238 млн. кр. /около 9 млн.евро/.Надежда Бабиакова и Каталина Киш обмениха опит по летните ученически програми под егидата на ЮНЕСКО.

След доклада на генералния секретар и този на регионалния координатор, Каталин Кис- настоящ хоноруван регионален координатор заедно с Надежда Бабиакова-кмет на Банска Стиавница направиха отчет на Програмата за обмен на ученици реализира между две училища от Будапеща и Банска Стиавница през 2013 г. по направлението „Възнаграждение на лоялността”.Представителят на Рига сподели,че                                         действа забрана за политическа /предизборна/                                                                                  външна реклама на защитената територия на латвийската столица.Арх. Петър Суста сподели изключително ценен опит за фирмените означения, рекламните и информационните обозначения в защитената на територия на Прага, публикуван в специална брошура.

Дискусиите на  форума, продължил 4 дни, за влиянието на бизнеса върху градския пейзаж на градовете Световно наследство,                                                                                                  се водeха и в почивките                                                                                                                           и в свободното време на участниците.

Резултатът от тях като обобщение води до извода,че бизнес дейността като цяло е неразделна част от ядрото на всеки исторически град. Въпреки това, бизнесът не трябва да има никакво отрицателно въздействие върху културното наследство, нито на историческия градския пейзаж. Ето защо, за исторически градове, трябва да се разработят подходящи правила, контролиращи и регулиращи бизнеса в защитените територии в сферата на рекламата, създаване на открити тераси и павилиони в обществените зони.

Регламентите трябва да бъдат достатъчно стриктни, но и да  се избягва прекалената регулация.                                                                                                                                                                      В тази насока градовете от региона на Централна и Източна Европа на ОГСН могат и трябва да си сътрудничат за подобряване и усъвършенстване на нормативните си разпоредби, да използват и споделят придобития  от тях опит един с друг.

В този дух в края на форума бе подписано комюнике, което организаторите се ангажираха да изпратят до всички участници в работната среща.

Максим
МОМЧИЛОВ

            /Несебър-Кутна Хора-Несебър/                                        ___________________________________________________________________________

*Несебър е единственият в България,под егидата на ЮНЕСКО като град, а не с отделен паметник.Това обуславя и членуването му в организацията на градовете Световно наследство.При създаването на организацията,на 8 септември 1993  в град Фес, Мароко като съучредител присъства и инж.Константин Сукнаров – тогава зам- кмет на Община Несебър.                                                                                                                                                               В организацията членуват 238 града, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, като 7 са от Африка, 36 от Латинска Америка, 20 от Азия и Тихоокеанския регион, 120 от Европа и Северна Америка и 20 от арабските страни.Градовете Световно наследство имат общо население от над 130 млн. души.                                                                                             В рамките на ОГСН са представяни от техните кметове, с активното участие на специалисти за управление на културното наследство.                                                                         Основните цели на организацията са: да допринеся за изпълнението на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство и Международната харта за защита на историческите градове,да насърчава, както на регионално, така и на международно ниво, сътрудничеството и обмена на информация и опит между историческите градове от цял ​​свят в тясно сътрудничество с други организации, които преследват сходни цели,да работи в сътрудничество със специализирани организации, които осигуряват по-добри връзки между научните изследвания, предприети от специалисти или експерти, както и нуждите на местното управление, да повишава чувствителността на населението за собственото му наследство, неговите ценности и защита.

Представители на Несебър са участвали в работата още на Първия международен симпозиум на градовете световно наследство в Квебек – Канада, където е взето решението за създаване на организацията, и където и до днес се намира централата й. Като един от учредителите, град Несебър е участвал в почти всички нейни конгреси, които се провеждат по традиция на всеки две години.

Приемането и прилагането на Плана за опазване и управление на Старинен Несебър през последните 2 години,част от който е и проекта „Вяра в Несебър”,е доказателство, че водената политика от общинското ръководство,подкрепено от населението,е напълно в унисон с целите на ОГСН и Община Несебър може да служи за пример в това отношение.

Print Friendly
FacebookСподели