Несебърски жени посетиха Гърция

| Източник: д-р Евтелпа Стойчева

 

По покана на Сдружението на жените от гр. Александруполи, което е част от Националното сдружение на жените в Република Гърция, представителна група от Демократичен съюз на жените с председател Добринка Рашкова – гр. Несебър  гостува в  града от 8 до 10 май. Сътрудничеството между двете сдружения датира от 2012 г.

Гостуването е реализирано по предварително изготвената програма от ръководствата на сдруженията с посредничеството на Е. Стойчева. Още първата вечер несебърската група присъства на откриването на голямата изложба посветена на Освобождението на Александруполи организирана от музея на Тракия под надслов „Фрагментирана памет”, а по-късно се срещна с културното дружество на жените от кв. Агнантия.

Втория ден, след посещението на църковния музей, се проведе официалната среща с жените от гр. Александруполи в атриума на музея на Тракия. Директорката на музея и председателката на женското дружество приветстваха гостите. А несебърските жени дариха домакините със собственоръчно изработени изделия. Интересната беседа в залите на музея развълнува гостите.

Голяма част от музейните експонати се оказаха „познати”, защото тази „среща с бита и традициите на тракийското население” е част от нашата история. Така в „тракийски дух”, на фона на тракийски песни   премина срещата. В неделя сутринта групата посети археологически обект „древна Месемврия – Зони”, а след това  отпътува за Родината. При граничния български пункт прозвуча: „МОЯ СТРАНА, МОЯ БЪЛГАРИЯ”.

Print Friendly
FacebookСподели