Неофит благослови общ молебен за морално извисяване на народа

  news.bg © БГНЕСархив Патриарх Неофит благослови отслужването на общ молебен - за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ. Определеният час е 18,30 на 6 август - вторник, когато е големият...
| Източник: News.bg
 
news.bg
неофит, патриарх неофит, неофит патриарх, патриарх© БГНЕСархив

Патриарх Неофит благослови отслужването на общ молебен - за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ.

Определеният час е 18,30 на 6 август - вторник, когато е големият християнски празник Преображение Господне. Тогава се навършват и 9 месеца от кончината на патриарх Максим.

Вчера Антиправителствената информационна служба noresharski.com разпространи писмо до патриарх Неофит, подписан от интелектуалците Проф. Калин Янакиев, проф. Цочо Бояджиев, Тони Николов, Юлиана Николова, Борислав Мавров, Румяна Шишкова, проф. Божидар Кунчев, Георги Тенев и Владо Руменов.

Те молеха Неофит да благослови подобно събитие, което и патриархът стори.

Припомняме, на 21 юни, когато напрежението в страната и протестите ескалираха сериозно, патриарх Неофит се обърна с послание към българите.

В него той бе категоричен, че Църквата „има свои чеда и пасоми“ както сред протестиращите, така и сред онези, срещу които е насочено общественото недоволство.

Ние трябва да се стремим да виждаме в лицето на политическия си опонент подобен на нас несъвършен човек, който също като нас може да се заблуждава и да допуска грешки, заяви тогава българският патриарх.

 

Да разберем, че да ненавиждаш своя ближен и да се ожесточаваш срещу него, е много по-осъдително от това да си заел неправилна политическа позиция, бе посочено още в позицията на Неофит.

Предвид тези думи на българския патриарх, както и това, че Антиправителствената информационна служба призова редовният вечерен протест във вторник да се пренесе пред храма „Св. Александър Невски“, се надяваме този общ молебен за морално преображение на народа – и то на тази светла дата, да не бъде помрачен от противопоставяне, обиди и други „небогоугодни“ действия.

Службата има шанс да събере за първи път от много време насам на едно място и тези, които са „против“, и тези, което са „за“, и всички останали.

Print Friendly
FacebookСподели