Наследникът на Кадафи стана разменна монета

| Източник: Агенция "Фокус"

 „Независимая газета”
Залавянето на Сейф ал Ислам извади наяве напрежението между Преходния национален съвет в Либия и регионалните групировки, претендиращи за властта в страната. В същото време анализатори предупреждават за увеличаващата се роля на ислямистите в либийската политика.

Утре Преходният национален съвет трябва да обяви състава на новото правителство на Либия, което ще ръководи страната в близките осем месеца – до избирането на Националната асамблея. Първоначално анализаторите смятаха, че премиерът Абдул Рахим ал Кейб ще назначи правителство от политически неутрални технократи, за да се опита да избегне конфликтите с различни партии и групировки, борещи се за власт в страната.

Но събитията от последните дни показаха, че той най-вероятно ще трябва да включи в новия кабинет влиятелни местни фигури.

Представители на силите от Зинтан по-рано изразиха недоволство, че „истинските борци за свобода”, сражавали се срещу режима на Кадафи, не се допускат до управлението от пристигналите от чужбина опортюнисти, политикани и дисиденти, които не са участвали в гражданската война.

Именно силите в Зинтан успяха в събота да заловят Сейф ал Ислам – син на убития диктатор Муамар Кадафи. Те искат Сейф ал Ислам Кадафи да бъде съден в Либия, а не да бъде предаден на Международния наказателен съд. Освен това, те може да го използват като разменна монета, за да може техни представители да попаднат в новото правителство.

Ситуацията около Сейф ал Ислам е поредното доказателство за слабостта на Преходния национален съвет, който не може да постави под контрол многобройните въоръжени формирования, които първоначално се сражаваха с Кадафи, а от началото на ноември започнаха помежду си да си изясняват отношенията.

Практически всеки град има свои отряди, но на най-силните съперници на Преходния национален съвет са в Мисрата и Зинтан, както и ислямистите. Така, че Ал Кейб няма избор освен да им даде част от министерските постове. В новото либийско правителство могат да се появят и видни либийски ислямисти.

Например, за поста на министър на отбраната може да претендира бившият терористичен лидер Абдел Хаким Белхадж, който фактически в момента контролира Триполи. Зад него стои реална сила – до 25 000 бойци, въоръжени и обучени с катарски пари. Самият Белхадж по-рано заявяваше, че не планира да работи в преходното правителство и ще чака изборите, но той настоява за възможно най-бързото формиране на редовна армия, чието ядро могат да станат именно ислямистите – като най-дисциплинирани и организирани.

От сегашния състав на правителството най-вероятно ще останат само министърът на образованието Сулейман ал Салехи, министърът на транспорта и телекомуникациите Ануар ал Фитури и министърът на електроенергията Ауад Абрайк Ибрахим.

Междувременно западни анализатори предупреждават за засилване на противопоставянето в Преходния национален съвет между ислямистите и поддръжниците на светската държава. Последните са се сплотили около премиера Ал Кейб и настояват, че не искат да им се диктува от Катар как да живеят и по колко пъти на ден да се молят.

Print Friendly
FacebookСподели