„Наръчник на бъдещия пенсионер“ отговаря на най-честите въпроси за пенсионирането

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин представи в четвъртък изданието „Наръчник на бъдещия пенсионер“. В него е събрана полезна информация, свързана с процеса по пенсиониране – вкл. категоризация, срокове и...
| Източник: mediapool.bg

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин представи в четвъртък изданието „Наръчник на бъдещия пенсионер“. В него е събрана полезна информация, свързана с процеса по пенсиониране – вкл. категоризация, срокове и процедури. Предоставени са полезни съвети, както и отговори на най-често задавани въпроси за пенсиите и пенсионирането.

Книжката ще се продава за около четири лева и приходите ще се използват за покриване на разходите по издаването й.

В нея става ясно защо е необходима пенсионната реформа, кои са основните понятия в пенсионната система, как се увеличава възрастта за пенсиониране за отделните категории труд, видовете пенсии, има и практически съвети.

“Това което не знаят българите за пенсионната система е, че тя е тяхната спестовна книжка“, заяви Калфин. “Осигуровките, които се плащат не отиват някъде другаде, а за изплащането на пенсиите. Неплащането на осигуровки или спестяването на средства от тях, се връща като по-ниски доходи при пенсиониране“, коментира той.

Социалният министър посочи, че с около два процента се подобрява баланса на Националния осигурителен институт (НОИ) – от над 52 на сто бюджетно финансиране през т.г., до малко над 50 на сто през 2016 г.

“Надяваме се да се изравнят собствените приходи с финансирането от бюджета и следващата година да кажем, че това е тенденция за превръщането на бюджета на НОИ в по-самостоятелен и по-малко зависим от държавните субсидии“, каза той.

Калфин коментира още, че с последната реформа е преодоляна несигурността и не са влошени условията за пенсиониране на никоя социална група, в сравнение с предходните промени. Затова изрази очакване реформата да не бъде отменена.

Той отбеляза, че освен укрепването на НОИ и плавното влизане на удължената възраст за пенсиониране, е повишено и чувството за справедливост, чрез намаляване на „огромното количество изключения“ от общите правила, вкл. в сектор „Сигурност“.

Print Friendly
FacebookСподели