Намаляват парите за осигуряване работа на безработни

news.bg Правителството съкращава почти наполовина средствата за трудова заетост на най-нискоквалифицираните българи, съобщава Би Ти Ви. Броят на работните места по програмата „От социални помощи към заетост“ се свива от 9100 на 5148. Това обаче...
| Източник: News.bg

news.bg

Правителството съкращава почти наполовина средствата за трудова заетост на най-нискоквалифицираните българи, съобщава Би Ти Ви.

Броят на работните места по програмата „От социални помощи към заетост“ се свива от 9100 на 5148. Това обаче са работни места, а не брой заети. Програмата осигуряваше работа на хората в най-неравностойно положение на пазара на труд.

Чрез програмата през изминалата година за различен период от време са били заети и са намерили работа повече от 28 000 безработни, а прогнозата е през настоящата година това да се случи за около 11 000.

Участници в програмата, от която се възползват основно в малките населени места, споделят, че програмата трябва да продължи, защото осигурява работа срещу минимален доход на много хора.

От Агенцията по заетостта обаче не изпитват притеснения и обясняват, че програмата няма за цел да осигури трайна заетост, а да създаде работни навици в хора, които традиционно са свикнали да живеят на осигуровки.

По думите на Дора Ганева от Агенцията тези лица могат да се включат и в различни други инициативи, които има понационалния план за заетостта. „Те не са единствено група, която е в тази програма, могат да участват в други програми“, посочва Ганева.

Успокоение за безработните е, че част от програмата ще прелее и в следващата 2013 година, защото наетите за снегопочистване на общинските терени ще имат работа поне до края на март.

За сметка на свиването на тази програма, правителството увеличава с 25 милиона лева парите по оперативна програма „Човешки ресурси“, която осигурява професионална квалификация на безработните.

Print Friendly
FacebookСподели