НАБЧ:г-н Плевнелиев,призовете гражданите да не гласуват на референдума в неделя!

ДО:   ГОСПОДИН РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ   УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ,   Във ваше интервю на 21.10.2015г. по Нова Телевизия, Вие активно призовавате избиралите да гласуват на...
| Източник: НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКО ЧЕРНОМОРИЕ“

ДО:   ГОСПОДИН РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ,

 

Във ваше интервю на 21.10.2015г. по Нова Телевизия, Вие активно призовавате избиралите да гласуват на референдума, иницииран от Вас. Легитимирането чрез референдум на въпроса: „Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?“ е опасно за демокрацията политическо предложение.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Вие много добре знаете, че за да гласува електронно избирателят трябва да има индивидуално устройство за електронен подпис (флашка). Това отваря огромна възможност на търговците на гласове, които ще имат възможност да придобият огромен брой електронни подписи от податливи да продават гласа си групи избиратели. С тези електронни подписи те ще могат да гласуват от името на продалите своите флашки хора, от която и да е точка на територията на Република България или извън нея. Вие казвате, че не приемате да се разнасят чували с бюлетини извън регламентирания начин. А ще приемете ли да се разнасят чували с флашки? Тази и други опасности от електронното гласуване, са преценили хората от другите държавите и не са приели да има електронно гласуване. Изключение правят Естония и Белгия. В тези две държави на предизборните плакати и клипове не съществува надпис: „Купуването и продаването на гласове е престъпление!“. В САЩ, Русия, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Швеция, Норвегия, Северна и Южна Корея, Австралия, Япония и т.н. не съществува електронно гласуване и никой не смята да го въвежда.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Разбираме вашето желание да станете много популярен една година преди президентските избори, но не приемаме това да става чрез провеждане на референдум, съдържащ опасен за националната сигурност въпрос. По тази причина, уважаеми Господин Президент, с убедеността, че сте отговорен пред нацията държавен глава, се обръщаме с молба към Вас, на 23.10.2015г.  чрез избрана от вас медия да призовете избирателите да не гласуват на референдума. Това ще спести на всички българи да четат на предизборните плакати за следващите избори: „Купуването и продаване на флашки е престъпление!“

Моля, да обясните на гражданите на Република България, че дори пускането на празен плик в урната узаконява референдума, а той прави недосегаеми търговците на гласове.

 

 

С уважение,

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКО ЧЕРНОМОРИЕ“

Print Friendly
FacebookСподели