Мощна подкрепа за избирането на Станишев

Соцшефът: И Първанов, и Дончева са добре дошли, ако работят за победа Христина Добрева Снимка: БГНЕС 3 към 1 подкрепа за преизбирането на Сергей Станишев за соцлидер срещу конкурентите му...
| Източник: vsekiden.com

Соцшефът: И Първанов, и Дончева са добре дошли, ако работят за победа

Христина Добрева

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

3 към 1 подкрепа за преизбирането на Сергей Станишев за соцлидер срещу конкурентите му вещае червеният депутат Михаил Миков.Това е и изводът на ръководството на БСП  от  отчетно-изборните конференции в 58 структури.

Най-много номинации за лидер има Станишев, но в Южна България издигнали и  много други претенденти за шефския пост. Сред тях, освен основният конкурент на лидера Георги Първанов, са и Янаки Стоилов, Татяна Дончева и Илиана Йотова.

Самият Станишев пък коментира, че всеки от тях е добре дошъл в ръководството на партията, стига да има желание да укрепва левицата. Целта е победа на следващия парламентарен вот. „Симпатизантите ни искат да видят левицата уверена, спокойна и с ясна визия за България в един постпреходен период. Всеки с тази кауза е добре дошъл – и Първанов, и Дончева”, разтвори обятия Станишев.

Остро напрежение в някои структури из страната обаче отчитат на „Позитано” 20. През последните дни раздорите в Добрич и Монтана станаха повод за редица критики от страна на ръководството, както и подемането на проверки срещу местните лидери. В морския град, например, се наложи отлагане на общинската конференция с цял месец заради съмнения, че се фалшифицират протоколи от събрания, надува се членската маса, за да имат местните социалисти по-голямо представителство на майския конгрес.

В Монтана пък се стигна до още по-тежък конфликт. След като обяви подкрепата си за Георги Първанов за върха в БСП, местният лидер и бивш депутат Емил Константинов нападна „Позитано” 20 с упреци за пропаганда и вмешателство в монтанските му дела като шеф. Михаил Миков обаче уточни, че изпратената от Изпълнителното бюро работна група там е имала за цел само да помогне при организацията на конференциите. И добави, че се готви специален доклад за всички нарушения в Монтана.

Обобщението на соцлидера е, че отчетно-изборната кампания върви с много съдържателни дискусии. Партията се обновила с 40 % нови делегати за конгреса, на който той ще се изправи срещу бившия президент Георги Първанов.

БСП с комитет за референдум по драмата „Белене”

Станишев се вслуша и в думите на конкурента си за върха в БСП Георги Първанов, че вотът на недоверие срещу правителството заради спирането на АЕЦ „Белене” е недостатъчен акт. Освен подписка за иницииране на референдум по темата, от БСП правят и инициативен комитет, в който канят не само представителите на различни политически сили, но и общественици и експерти в енергетиката.

Основният мотив за това начинание на червените е, че цената на тока в България щяла да скочи с пъти, защото останалите енергийни източници, освен АЕЦ „Козлодуй” продавали много по-скъпо. Станишев добави, че за 15 години сметката на данъкоплатците от спирането на „Белене” щяла да набъбне с десетки милиарди левове. „Ако ГЕРБ, Синята коалиция и ДПС са готови техните избиратели да плащат непосилните сметки, да си поемат отговорността”, отсече червеният лидер и добави, че не го е страх да бъде малцинство в парламента по темата с втората атомна електроцентрала.

Нов списък за приватизация готвели от ГЕРБ, обявиха червените

Станишев отправи упрек и към премиера Бойко Борисов, че се е явил като спасител в закъсалите предприятия „ГОРУБСО-Мадан” и ОЦК Кърджали, но имало още 500 завода пред фалит, на които държавата не обръщала внимание. „Кога държавата е изплати задълженията си към бизнеса? После се чудят защо не се дават заплати?”, разгневи се бившият премиер.

Червеното острие Корнелия Нинова пък хвърли обвинение срещу кабинета, че някои държавни фирми умишлено се водели към фалит, за да бъдат продадени на безценица след това. И даде за пример заводи в Банско, Кресна и Разлог, където заплати не са давани от ноември миналата година, защото собствениците им не са си получили дължимото от държавата. Нинова обяви и че от мнозинството готвели нов списък за приватизация на държавни предприятия.

Print Friendly
FacebookСподели