Москва – първа визита на новия сръбски президент?

news.bg © ЕПА Сръбските социолози и политолози са най-изненадани от победата на Томислав Николич на вчерашния президентски вот в Сърбия. Те прогнозираха убедителна победа за Борис Тадич – с 16...
| Източник: News.bg

news.bg

томислав николич© ЕПА

Сръбските социолози и политолози са най-изненадани от победата на Томислав Николич на вчерашния президентски вот в Сърбия.

Те прогнозираха убедителна победа за Борис Тадич – с 16 процента пред лидера на опозиционната Сръбска прогресивна партия Николич.

Изненадващо обаче, той е новият президент на западната ни съседка, карайки някои политолози да обявят, че сърбите един ден гласуват за един, на другия – вече за друг.

Според анализаторите Николич е бил предпочетен от избирателите заради влошаващата се икономическа ситуация в Сърбия.

В момента средната заплата е под 400 евро, цените бързо растат, а сръбският динар се обезценява. Безработицата е над 22 процента – два пъти повече от тази в ЕС, а БВП за първото четиримесечие на годината е паднало с 1,3 на сто.

Във външно-политически план се оказа, че Тадич и Николич нямат разминаване – и двамата са за евроинтеграцията на страната.

Не е ясно обаче как новият президент ще успее да изпълни предизборните си обещания – да се бори с икономическите проблеми, престъпността и корупцията.

Неизвестността идва от факта, че след парламентарните избори на 6 май да сформират нов кабинет се разбраха две съвсем различни формации – демократическата коалиция с лидер Тадич и социалистите на Ивица Дачич.

В същото време някои наблюдатели коментират, че на Николич ще му се наложи да търси политическа и финансова подкрепа от Москва, тъй като на Запад все още той е приеман като „националист“ и на него се гледа с недоверие.

Руските медии припомнят негово изказване, че ако стане президент, Белград и Москва ще провеждат политика на по-тясно сътрудничество.

Известно е също така, че в края на тази седмица той трябва да пътува за руската столица, за да говори пред конгреса на управляващата „Единна Русия“ в качеството си на председател на Сръбската прогресивна партия.
„Новости“ съобщава, че Николич е обявил желанието си да изпълни ангажимента си.

Print Friendly
FacebookСподели