МКД, Македония: Отново в България, и отново за нея

Информационна агенция „Фокус“ Ристо Никовски, бивш дипломат Става ясно, че през последните години България минава през трудни икономически, политически и социални кризи. Доста често се сменят правителства, цените на електроенергията...
| Източник: Агенция Фокус

Информационна агенция „Фокус“

Ристо Никовски, бивш дипломат

Става ясно, че през последните години България минава през трудни икономически, политически и социални кризи. Доста често се сменят правителства, цените на електроенергията предизвикаха хаос, отказани са сериозни чужди инвестиции, а Бойко Борисов формира правителство, което трудно ще оцелее.
България преживя и сериозни шокове, а новото правителство ще има непосилната задача да стабилизира ситуацията. Един от последните удари беше руското отказване от газопровода „Южен поток”, при което Владимир Путин публично оцени, че България не е суверенна страна, а от нейно име решава Брюксел. Той със сигурност е мислил за Вашингтон, но поради разбираеми причини не казва това. Ставаше дума за огромен проект. Първо, по време на няколкогодишното строителство в страната щяха да бъдат похарчени няколко милиарда, което щеше да бъде сериозен стимул за местната икономика. След това, според някои изчисления, за транзита на газ България щеше да прибира по 400-500 млн. евро годишно. И трето, страната щеше да подсигури необходимите количества газ в дългосрочен план.
Америка, от своя страна, агитира за шистов газ, но Борисов заяви, че докато няма чиста технология, това не може да се ползва.
Москва съвсем ясно показва, че няма шанс новите руски енергийни проекти да минават през България. Да не забравяме, че и АЕЦ „Белене”, която беше планирана да ползва руска технология, също така беше отказана, а сега се настоява за сътрудничество с американската „Уестингхаус”.
„Южният” стана „Турски поток” и е пренасочен към Турция и Гърция, и отваря възможност и за Македония. Съвсем логично е онова, което беше планирано за Сърбия, Унгария и Австрия – от Гърция да минава през Македония. Шансът е голям, но трябва да се работи активно и внимателно. Както е казал народът, докато при някой се стъмва, при друг се зазорява.
Утехата за голямата загуба за София е изпратена от Вашингтон. Държавният секретар Джон Кери дойде на кратко посещение, което било съобщено ден след като Путин сложи край на „Южен поток”. Кери беше посрещнат с крайно самоунижение от домакина. Президентът Росен Плевнелиев, на улица пред президентството, се буташе с охраната, за да се поздрави с Кери, а медиите съобщиха, че той се е срещнал с него. Според дипломатическата практика президентът може само да „приеме” министър. Нищо повече. Борисов от своя страна организира пресконференция с Кери, в която се появи в ролята на водещ, а не на министър-председател. В няколко минути той представи госта, каза на кратко за разговорите и даде думата на Кери, който имаше дълго изявление – малко похвали българите, но и им изнесе лекция за върховенството на закона, корупцията… и отговаряше на въпроси на журналисти. Ако се погледне всичко това единият приличаше на Давид, а другият на Голиат. Медиите не показаха снимка за среща с външния министър, но от МВнР съобщиха, че в крайна сметка са се срещнали.
Целта на посещението на Кери може да се смята като подкрепа за София след удара от Москва и усилията за по-големи връзки с Вашингтон. За сметка на това бившият президент Георги Първанов заяви, че посещението е повече знак за загриженост. Като цяло, освен няколко стипендии за формиране на работни групи, от които първата е за военно сътрудничество, а втората е за енергетиката, посещението не донесе нищо конкретно. От своя страна Борисов съобщи, че е поставил редица искания, на които Кери публично не отговори. Той само каза, че САЩ ще подкрепят енергийната независимост на България. А засега ще направят това, като изпратят енергиен експерт, който трябва да помогне в процеса на планиране. Кери не се въздържа от директни нападения към Русия, въпреки практиката на двустранна среща да не се споменават трети страни в негативен контекст.
Понеже разговорите бяха насочени към стратегическите въпроси, няма съмнения, че Македония е била една от темите. Тукашните неосъзнати българи са един от ключовите приоритети на София. С голяма сигурност може да се твърди, че Борисов е поискал подкрепа за подписване на Договора за добросъседство с Македония. Това е логично, тъй като Декларацията от 1999 г. беше безскрупулно наложена от страна на Вашингтон. Мениджър на документа беше известният Строуб Талбът. По този начин САЩ са обвързани този процес на разкъсване на Македония да го доведат до края, а Декларацията е идеална цел за това. Веднага след посещението на Кери, Борисов актуализира подкрепата за членство на Македония в НАТО, но това се свърза с подписване на договора. Може да се предположи, че поне в началото България ще играе по-меко, а нещата ще бъдат завършени от САЩ. От страна на Македония би било мъдро парламентът да приеме декларация и да изключи възможността за нереципрочни договори за собствена сметка, какъвто е договорът с България. По този начин предварително биха се блокирали некоректните и безпринципни български намерения. А ако някой (да речем САЩ) се опитват да спрат този акт, трябва да им се каже да неутрализират настояванията на София и тогава няма да има необходимост от подобна декларация.
Че България попадна в подобна ситуация говори и фактът, че по същото време, но не значително по-дълго беше в София и британският външен министър Филип Хамонд, а пристигна и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това показва, че геополитиката отново е доминираща на Балканите. И не е случайно, че слабата връзка във веригата – България, където руското влияние е традиционно, е в центъра на вниманието. Историкът Валентин Вацев с право е заявил, че „всичко това не трябва да ни радва много”.
Същевременно, разбира се, неслучайно, като някаква утешителна награда, София съобщи, че започва разговори за присъединяване към еврото. Очевидно това се прави, за да може в цялата тъмнина да се създаде положително настроение, тъй като страната само в чакалнята ще влезе най-рано през 2018 г.
Като заключение от всички български действия най-недоволни трябва да бъдат британците. Нивото, на което беше приет техният министър е несравнимо с онова на Кери. А според протокола те са еднакви. Хамонд очевидно е дошъл в погрешно време.
Накрая трябва да забележим, че в събота (10 януари) имаше огромни опашки от македонски граждани, които ходеха на ски в България, а нямаше винетки. Свършили. За да се избегнат големи глоби, всички трябваше да влизат от Кюстендил. И това е ЕС!

Превод и редакция: Зоран Талевски

Print Friendly
FacebookСподели