МЕСЕМБРИЯ И ПТОЛЕМЕЙ ОТ АЛЕКСАНДРИЯ

| Източник: ГЕОПАН

Продължава рубриката ни  „Несебър и залива в стари карти” (IV-XIX). Посвещаваме я на 30-годишнината  от обявяването  на Старинния  Несебър за част  от Световното културно наследство/1983 г./, а също така и  в подкрепа на наскоро приетия План  за управлението му.

Щастливи сме,че за първи път младите хора в Несебър,неговите жители и гости,както и многото приятели на този уникален град от страната и света ,ще се запознаят така системно с тази изключителна колекция.

Публикациите ,които  правим , са благодарение на  приятелското ни  сътрудничество с  Международния търговски и културен център ГЕОПАН и лично на неговия президент д-р  Стефан Пейков,който представя  следващата карта :

КАРТА  НА  ТРАКИЯ- 1542 година

 

            На читателите на Несебър нюз, представяме забележителна карта от античността. Тя е създадена от Клавдий Птолемей, последният голям астроном, астролог, математик и географ на античността. Роден е в Александрия. Написва съчинението „География“, което гради върху строги математически правила като допринася извънредно много за общото развитие на географията и на картографията.

До наши дни, за съжаление, не е достигнала нито една оригинална карта на Птолемей, а различни преработки, дело на т.нар. “манастирска география”. Неговият труд е спасен за Европа от арабските средновековни учени. Повечето от средновековните – а и не малка част от модерните карти (чак до XVIII в.), се съставят по негови данни, копират или ползват негови картни подложки, като безразборно смесват съвременна информация с “птолемееви реалии”. На представената карта град Месембрия е показан сред други градове по Черноморското крайбрежие като Аполония (Созопол), Одесос (Варна) и Дионисополис (Балчик). 

 

 

Устието на Понт, което се наричаТракийски Босфор

Клавдий Птолемей, “География” (Ptol. III, 11, 1-8): Тракия се ограничава от север с Долна Мизия по споменатата вече линия [вървяща по Стара планина]; откъм западс Горна Мизия и с тая част от Македония, която се простира от споменатата вече планина Орбел чак до пределната точка, чието положение заема градусите 49°- 41°45′; откъм югс тая част от Македония, която се простира от означената вече пределна точка през планината Пангей чак до устието на река Нест, после с брега на Егейско море, който се простира оттам нататък, след това с част от залива Мелас и най-сетне с линията, която отсича Херсонес от материкаОткъм изток Тракия се ограничава с Пропонтида оттам нататък, после с устието на Понт, което се нарича Тракийски Босфор, и след това с брега на Понт оттам нататък чак до предела на Долна Мизия, който заема градусите 550 – 44040′. От тоя предел насам описанието е това: след Месембрия, град в Мизия, дохожда…“

 

Клавдий Птолемей в представите на художник, живял през  XVI в. Една от най-зничимите фигури на късната античност, занимава човечеството вече почти 2000 години. Той е безпорно всестранна личност. Неговите постижения – например в астрономията, в продължение на почти цяло хилядолетие, са водещи в човешкото познание.

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели