Медведев: Путин да е президент

Премиерът му върна жеста, руската опозиция настръхна VSEKIDEN.COM Колаж: news.bg Президентът на Русия Дмитрий Медведев предложи премиерът Владимир Путин да се кандидатира за държавен глава. Това се случи по време...
| Източник: vekiden.com

Премиерът му върна жеста, руската опозиция настръхна

VSEKIDEN.COM
Колаж: news.bgКолаж: news.bg

Президентът на Русия Дмитрий Медведев предложи премиерът Владимир Путин да се кандидатира за държавен глава. Това се случи по време на конгреса на управляващата в Русия партия „Единна Русия“, който се провежда в една от малките арени на стадион „Лужники“. Медведев обяви подкрепата си за Путин, след като прие предложението на Путин да оглави листата на Единна Русия за предстоящите през декември парламентарни избори.

По-рано днес Владимир Путин изтъкна от своя страна, че с президента Медведев отдавна са се разбрали за бъдещето.
„Отчитайки предложението да поведа листата, да се заема с партийна работа и при добро представяне на изборите да работя в правителството, смятам, че е правилно конгресът да подкрепи кандидатурата на лидера на партията Владимир Путин за президент на страната, заяви още Медведев.

Последвалите бурни овации той коментира с думите, че тези аплодисменти му дават правото да не обяснява за опита и авторитета на Путин.

Настоящият президент подчерта, че това, което предлагат с Путин на конгреса, е дълбоко и сериозно обмислено и коментирано между двамата решение. Медведев заяви също така, че този вариант е обсъждан още когато двамата са „сформирали приятелския си съюз“.

По думите на бившия държавен глава и настоящ премиер последните години практиката е листата да бъде водена от президента и според Путин тази традиция не трябва да бъде променяна. „Уверен съм, че „Единна Русия” ще победи на изборите и на базата на общонародната подкрепа Дмитрий Медведев ще успее да създаде нов ефективен управленчески екип и ще оглави правителството на Русия, за да продължи работата по модернизирането на всички страни от нашия живот”, подчерта Путин.

Руската опозиция разкритикува предложението на руския президент Дмитрий Медведев да подкрепи кандидатурата на премиера Владимир Путин за президент на Русия. „Най-лошият сценарии за Русия е липсата на промяна във властта“, каза лидерът на опозиционната партия „Партия за народна свобода“ Борис Немцов, цитиран от Радио „Свобода“.

Според него това ще доведе до „изтичане на капитали, емиграционна вълна и до деградация на държавата“. Съпредседателят на партията Михаил Касиянов подчерта, че ако Владимир Путин стане президент властта неизбежно ще пропадне.

Лидерът на партията „Яблоко“ Сергей Митрохин смята, че разместванията в тандема нямат нищо общо с модернизацията, която предвижда преди всичко обновяване на властта. С него е съгласен и лидерът на комунистите Генадий Зюганов, който счита, че рокадите няма да доведат до големи изменения.

От партия „Справедлива Русия“ подчертаха, че няма да подкрепят кандидатурата на Владимир Путин на президентските избори през март следващата година.

Print Friendly
FacebookСподели