Мария Стоянова: „Фокус“ се утвърди като разпространител на информация, неподвластна на спекулации и интриги

Мария Стоянова: „Фокус“ се утвърди като разпространител на информация, неподвластна на спекулации и интриги 7 Юни 2015 | 14:30 | Радио „Фокус“ Снимка: Информационна агенция „Фокус“ Мария Стоянова, член на...
| Източник:

Мария Стоянова: „Фокус“ се утвърди като разпространител на информация, неподвластна на спекулации и интриги

7 Юни 2015 | 14:30 | Радио „Фокус“

Мария Стоянова: „Фокус“ се утвърди като разпространител на информация, неподвластна на спекулации и интригиСнимка: Информационна агенция „Фокус“

Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии, в интервю за Радио „Фокус“ .

Водещ: Г-жо Стоянова, „Фокус“ навършва 15 г. Каква е Вашата оценка за работата на агенцията и радиото?
Мария Стоянова: 15 години са толкова много, а от друга страна толкова малко, защото толкова много неща предстоят. Медийният свят се променя толкова бързо. След толкова „толкова, толкова“ искам да изразя най-сърдечните си и големи, и толкова големи, благопожелания към тази агенция, без която може би много хора, потребители на новини в България вече не могат да си представят да започнат деня си. „Фокус“ се утвърди като разпространител на информация, неподвластна на „тролове“, неподвластна на спекулация и интриги. Това е големият принос на тази агенция в българското медийното пространство. Аз се надявам със същата дързост, със същата отговорност и същото желание за разпространение на качествена информация ще продължите и следващите много пъти по 15.
Водещ: Какво място отреждате на „Фокус“ сред българските медии?
Мария Стоянова: Със сигурност „Фокус“ се утвърди като основен източник на информация, ресурс за всички журналисти в българските медии, източник не само на новини, но и на събития. Много от събитията се случват във „Фокус“ и тръгват от „Фокус“, за да намерят своето развитие в останалите медии в България. Това е голяма заслуга, голяма отговорност също така, а и голямо задължение да се продължава по този начин. В света, в който живеем, в който в момента като че ли се опитваме да се върнем към едно, надявах се вече забравено минало, в което шантажът и интригите нямат място, „Фокус“ успява да покаже, че без да интригантства, без да шантажира, без да злоупотребява с ресурсите си, може да служи в интерес на обществото, като представя, а и дори и сблъсква индиректно различни гледни точки по много важни въпроси и проблеми. Това, че не само журналистите, но и обикновената част от аудиторията, имат възможност на страницата на „Фокус“ да се информират от първа ръка за събития в България и в чужбина, е огромна заслуга. Аз се надявам, че тя ще бъде не само затвърдена, но и разширена.
Водещ: Какви са Вашите препоръки към бъдещата ни работа тук, във „Фокус“?
Мария Стоянова: Аз съм изключително удовлетворена от факта, че „Фокус“ не се изкушава да се върти само около собствената орбита на нашата страна, а разширява погледа си към държавите от региона, към страните в Европейския съюз и извън него. Основното, което бих си пожелала като потребител на информация от Агенция „Фокус“ е тази линия да продължи, да бъде разширена, да бъде задълбочена, защото от нея има голяма необходимост. Иначе излиза, че ние живеем на един остров. Аз ви благодаря, че вие си давате сметка, че това не е така.
Водещ: Нашият рожден ден ни дава повод да поговорим повече за медийната среда в България. Какви са измеренията на свободата на словото у нас?
Мария Стоянова: Това словосъчетание „свобода на словото“ вече почнахме да го използваме като заместител на много неизказани и изказани проблеми. То обаче не ни помага да се вгледаме в тяхното решаване. Когато говорим за свобода на словото в чистия й вид, всеки журналист сам по себе си може да отговори до каква степен се чувства свободен. А както казваше Дон Кихот: „Свободата, Санчо, е на върха на копието“. Така че всеки, който иска да се чувства свободен, трябва да започне първо от себе си – да се освободи от притесненията, от страховете си, от опасенията си и след това да се бори за собствената си свобода – свобода на мисълта, на визията, свобода в търсенето на информация и свобода най-вече в търсенето на различна информация. Ако в някаква степен тази свобода бъде ограничена, всеки е призван, всеки е длъжен да информира за това. И преди да тръгваме да обвиняваме другите не е лошо първо да се вгледаме в себе си.
Водещ: Каква е Вашата прогноза – в каква посока ще се развиват българските медии и съответно „Фокус“ занапред?
Мария Стоянова: Имам чувството, че в България в медийно отношение в момента се намираме в една ситуация на преоценка на всички плюсове и минуси, които преживяхме и преживяваме от промените насам. Случиха се много хубави неща, после стигнахме в един процес на застой, който очевидно не ни харесва, щом толкова често повдигаме за свободата отново. Аз се надявам, че това недоволство от състоянието в момента ще прерасне в нещо креативно, прогресивно, което да ни придвижи напред – там, където ни е мястото сред останалите колеги в Европейския съюз, сред останалите медии, които основно държат сметка за това, какво лице си създават пред аудиторията и колко е достоверно лицето, което утвърждават на собствените си медии пред своята аудитория. Честно казано, аз съм оптимист.
Водещ: Много Ви благодаря, г-жо Стоянова, за този разговор.
Мария Стоянова: И аз Ви благодаря. Честит рожден ден!
Симона МЕДАРОВА

Print Friendly
FacebookСподели