Мария Календерска: На Борисов не му трябва силен кмет

| Източник:

 

Липсата на опит не ме притеснява, защото старите муцуни са затънали в схеми и корупция

 

 

Не вярвам г-жа Фандъкова да разрови авгиевите обори на София. Тя се харесва, защото е вечно усмихната и всеки ден инспектира ту метрото, ту завода за боклук. Тя обаче не е от хората, които могат да ударят по масата и да ликвидират поне едно от десетките незаконни цигански гета в града. И това се приема, защото на Бойко Борисов не му трябва силен кмет на София. Това заяви Мария Календерска, кандидат за кмет на София от ПП „България без цензура“, която е с N9 в Бюлетината на кметове и общински съветници, в интервю на Любомир Денов за в. 24 часа.

 

Според нея  липсата на опит е изцяло в нейна полза. „Да си политик в днешна България е нещо много лошо. То е нещо, за което по белия свят се лежи в затвора“, заявява Календерска като изразява надежда на предстоящия вот за местна власт хората да не гласуват за старите муцуни, а за един млад човек, който няма как да е набъркан в схемите просто, защото не е участвал във властта.

 

Календерска е убедена, че знае как да превърне София в образователен център. „Моята идея е София да привлече успешни западни университети, които да открият свои филиали тук, както откриха Американския университет в Благоевград“, споделя тя  като обяснява как всъщност можем да ги привлечем: На първо време – с модерна база. А повярвайте ми – с модерната база ще дойдат студенти от съседни държави и от близки континенти. Тя споделя и че днес не би пуснала детето си в студентско общежитие, където вече има нелегални имигранти и проститутки, там, където дюнерите се правят от хора без ръкавици и без елементарни хигиенни навици, там, където няма контрол на достъп до общежитията. Като друг основен стимул за реализиране на тази своя идея Календерска посочва ниското качеството на образованието в България. Тя е категорична, че образованието е най-възможният бизнес план за София.

 

Според нея държавата дава не малък принос за образованието чрез издръжката на студентите. Частните университети, училища и детски градини са се превърнали в печеливш бизнес. Защо да не го развива общината и да затвори кръга?!, пита Календерска. Тя е убедена, че ако се направят само 2-3 филиала на престижни университета, ще се вдигне качеството на цялото образование и мотивацията на младите да останат тук. “Ако общината предложи това на частен инвеститор, пари веднага ще се намерят. За жалост общината е наложила такава практика, когато нещата са в неин интерес, да се случват, но когато са в интерес на обществото – се намират хиляди причини това да не стане“, обяснява тя. Бих се срамувала, ако за едно кръстовище се дават 25 млн. лв., а бюджетът за образование и култура да е само 16,3 млн., за здраве е 15 млн., а парите за спорт са едва 1,3 млн., споделя Календерска като си поставя за цел, влизайки в Столичната управа, да пренареди приоритети, за които се изразходват парите на софиянци.

 

Кандидатът за кмет на София привлече вниманието на мнозина дейци на културата с идеята за т.нар. АРТерия върху Перловската река и те вече мечтаят за софийска версия на площад „Испания“ в Рим и на центъра „Помпиду“ в Париж. Календерска е убедена, че тя може да бъде реализирана като идеята включва каналът на Перловската река, който минава през почти целия център на столицата, да стане зелена зона за съвременна култура и изкуство и същевременно над водосбора да има подземен паркинг. Хората са скептични към смелите идеи, но вина за това имат политиците, които на цяло едно поколение внушаваха не какво може да се направи, а как едно нещо не може да стане, категорична е тя.

 

Календерска коментира и планираното кръстовище на 2 нива на „България“ и „Гешов“, за което ще се хвърлят 25 млн. лв., само за да се спестят по няколко минути на кола. Тя определя това решение като безумно, тъй като е предвидено на повърхността да са колите, а хората и велосипедистите – под земята. Според нея няма никакъв резон в този проект особено в решението движението по един от най-натоварените булеварди пак да се регулира със светофари. „Ами то и сега си има светофари! Какъв е смисълът да се хвърлят 25 млн. лв. само, за да се спестят по няколко минути на кола?! Щом има светофари при това интензивно движение на кръстовището пак ще се образуват опашки!“, коментира Календерска като възмутено отчита факта, че в нито един дебат по време на предизборната кампания не е чула кандидат, който да апелира за завършване на т.нар. рингове. „Във всяка европейска столица има по няколко ринга – вътрешен, среден и околовръстен, благодарение на които се избягват задръстванията“, заявява още тя.

 

По отношение на един от основните проблеми за столичани, а именно липсата на места в детските градини Календерска признава, че настоящия кмет Йорданка Фандъкова е направила доста, но според нея това далеч не може да се определи като успех, тъй като не може в европейска София родителите на над 10 000 деца да са лишени от възможността да ги запишат в детски градини. Според нея не е нормално в квартал като „Люлин“, в който има страхотен дефицит на места, г-жа Фандъкова да настани Данъчна служба в най-голямата детска градина в района. Тя дава и друг пример, който доказва, че Столична община няма за приоритет хората и техните нужди – Слатина. Там  на мястото на Пенсионерския клуб е настанен Инспекторатът, коментира тя. „Ако аз съм кмет, бих се договорила с всеки, който иска да строи молове и бизнесцентрове, да остави по 1 етаж и там на преференциален наем да се направят детски ясли и градини“, категорично заявява Календерска..

 

 

„Ако аз спечеля, премиерът да му мисли как ще се оправя с мен“, казва още тя в отговор на въпрос как ще се справи с Бойко Борисов, ако стане кмет на столицата като пояснява, че не се бои по никакъв начин от опонентите си. Тя е категорична, че всеки един от тях дори да спечели вота ще се върне на удобното си място в Народното събрание или Европейския парламент, визирайки Георги Кадиев, Вили Лилков и Ангел Джамбазки. „След изборите в Столична община вероятно ще сме само аз и г-жа Фандъкова. Затова внимавайте за кого гласувате, не разпилявайте гласовете си!“, призова столичани Календерска.

 

Пресцентър 

ПП „България без цензура“

Print Friendly
FacebookСподели