Лютви Местан към ГЕРБ: Мълчете! Вие управлявахте с „Атака“

  В парламента наследникът на Ахмед Доган нападна и държавния глава и го призова, заедно с ГЕРБ „да наведат глави и да мълчат“ Л. Местан: Няколко вота на недоверие срещу...
| Източник: Vesti.bg

 

В парламента наследникът на Ахмед Доган нападна и държавния глава и го призова, заедно с ГЕРБ „да наведат глави и да мълчат“

Л. Местан: Няколко вота на недоверие срещу Бойко Борисов не минаха заради явната подкрепа на "Атака" Л. Местан: Няколко вота на недоверие срещу Бойко Борисов не минаха заради явната подкрепа на „Атака“
„Единственото, което биха могли да направят бившите управляващи по отношение ролята на „Атака“, е да наведат глави и да мълчат“, заяви гневно председателят на ДПС Лютви Местан в Народното събрание.

Той за пореден път изрази убеждението си, че „близо година България е била управлявана от двупартийна коалиция ГЕРБ – „Атака“ и подчерта: „До февруари тази година българските граждани бяха в опиянението на месията Борисов“.

Според Местан „първият български политик, който легитимира „Атака“, като получи подкрепа, за да бъде избран за министър-председател, се казва Бойко Борисов; първият български кабинет, избран с гласовете на „Атака“, е кабинетът на ГЕРБ.

И подчерта, като се обърна към премиера Орешарски: „Нека ГЕРБ да отсъстват, защото те нямат аргументи, с които да могат да спорят с вас“.

Местан получавал сигнали, че „отсъстващите политици от ГЕРБ може би са някъде в съседни държави на едни интересни екзотични места“.

„Ако загрижеността им е истинска, нека се върнат в Народното събрание, за да не зависи кворумът от нито една от партиите в 42-ото Народно събрание“, каза още председателят на ДПС.

И продължи: „Председателят на ГЕРБ преди няколко дни орева Европа за това, че мнозинството зависи от единия глас на „Атака“ за осигуряване на кворума и се оказа, че „Атака“ е антиевропейската, антидемократичната партия на България – нещо, което ДПС говореше през всичките години на прехода“.

„Няколко вота на недоверие срещу Бойко Борисов не минаха заради явната подкрепа на „Атака“ за кабинета. Няма как след няколко години да предизвикате дебати в Европейския парламент за ролята на „Атака“ в българската политика. Става въпрос за закъсняла политическа съвет“, каза Местан.

Той използва случая, за да нападне и държавния глава.

„Един от министрите в този кабинет се наричаше Росен Плевнелиев – настоящият президент на република България. Нямаме право на двойни стандарти г-н президент, г-н Бойко Борисов. Вие днес можехте да бъдете моралните съдници на това, че БСП и ДПС зависят от единия глас на „Атака“ не за управлението на страната, а за кворума в Народното събрание, ако бяхте проявили това мъжество, ако през 2009 г. бяхте отказали подкрепата на „Атака“, продължи наследникът на Ахмед Доган.

Според него от ГЕРБ искат политическа криза, за да не се разкрие наследството, което са оставили.

„Страхът на предишните управляващи е, че ще се разкрие политическото покровителство над престъпните схеми“, убеден е председателят на ДПС.

Говорейки на същата тема, зам.- председателят на „Атака“ проф. Станислав Станилов каза: Ние от „Атака“ подкрепихме кабинета на Бойко Борисов. В програмата му в началото нямаше тези зулуми, които той направи. Но той ни измами и излъга…“

Print Friendly
FacebookСподели