Летният сезон в Несебър – официално открит

| Източник: ПОН

Това традиционно събитие сложи началото на летния сезон и тази година, като преди това в църквата „Св.Успение Богородично” се отслужи празнична Света литургия, а веднага след нея литийно шествие да Старата митрополия „Св. София”, където отец Петър извърши молебена.От началото на мандата на Николай Димитров се създаде традицията, всяка година в деня на Светите братя Кирил и Методий -11 май, да се прави молебен за здравето на жителите на Община Несебър, както и за успешен туристически сезон.

 

В обръщението си към събралите се жители и гости на града, Ели Кирилова – директор на Дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество”, сподели радостта си, че този ден се е превърнал в истински празник за Несебър. Тя разказа на присъстващите как се е зародила идеята, точно на този свят ден да се прави молебен и да се открива летния сезон, като не пропусна да отбележи, че надеждите са, този празник да се запази и за идните поколения и да стане част от бъдещата история на града.

Ели Кирилова сподели с присъстващите и една от основните цели на ръководството, Несебър да стане притегателен център през цялата година и освен летния, в града да се развият и други видове туризъм. Един от тях е поклонническият туризъм, а неговото развитие стартира при инаугурацията на църквата „Св. Стефан”.

Целта на общината е с реставрирането на запазените до наши дни църкви, Несебър отново да стане не просто градът на църквите, които да се посетят като паметници на културата, а градът на църквите, които са действащи храмове и ежегодно приемат в себе си хиляди миряни от страната и чужбина.

Print Friendly
FacebookСподели