Борбата за Триполи продължава

  23 август 2011 | 09:40 | Агенция „Фокус“ Либийската опозиция и НАТО засилиха атаките си в Либия. Отряди на либийската опозиция взеха под контрол почти всички райони на столицата...
| Източник:

 

23 август 2011 | 09:40 | Агенция „Фокус“
Либийската опозиция и НАТО засилиха атаките си в Либия. Отряди на либийската опозиция взеха под контрол почти всички райони на столицата Триполи. Огнищата на съпротива се запазиха само в зоната на правителствената резиденция в Баба л Азизия, където с отбраната й са се заели останалите верни на Кадафи части. Опозицията получи допълнително подкрепление от пристанищния град Мисрата. Няколко кораба с 500 бойци и оръжия достигнаха Триполи. Други бойци продължават настъплението си от Мисрата в Сирт – родния град на Кадафи.
Местонахождението на либийския лидер Муамар Кадафи и синовете му все още е неизвестно, но сраженията за превземането на бункера на Кадафи ще са ожесточени и всеки, който е вътре, няма да може да избяга, заяви представителят на опозицията Абдел Хафиз Гога. Синът на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, издирван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството, не е арестуван от опозицията, въпреки твърденията по-рано, и все още е в Триполи.
Нестабилност застрашава Либия след падането на държалия властта над четири десетилетия режим на Муамар Кадафи, считат експерти от Съвета по външна политика на САЩ. Режимът на Муамар Кадафи е близо до края си, но борбата в Либия още не е свършила, каза американският президент Барак Обама.

Бойци на опозицията изнасят ценни вещи от вилите на Саади Кадафи
Либийските бунтовници изнасят с камион ценните вещи от вилата на Саади Кадафи, съобщава в-к „Дейли Телеграф”. Опозиционерите са изнесли множество украшения, дизайнерски дрехи, оръжие, украсено със скъпоценни камъни. В края на акцията камионът е бил пълен догоре.
Вилата на Саади, един от синовете на Муамар Кадафи, се намира на едва около пет километра от резиденцията на либийския лидер, за която продължават да се водят боеве, въпреки че няма яснота дали самият Кадафи още се намира в укрепения комплекс.

Агенция „Фокус“
Петър Пешев: Петролът поскъпва вместо да поевтинява заради събитията в Либия

Петролът поскъпва вместо да поевтинява заради събитията в Либия. Това каза за Агенция „Фокус” Петър Пешев, брокер в „Бул Тренд Брокеридж”.
Официално властта все още е в ръцете на Муамар Кадафи. Очакванията са, че когато опозицията дойде на власт, цените на петрола ще започнат да падат.
Ръстът им спрямо вчера е с над 1 % на щатския петрол и сорт Brent, който се търгува на Лондонската стокова борса.
По думите му – на пазарите в момента е налице борба за надмощие между купувачи и продавачи, а сривът на борсите прилича на ситуацията от периода на фалита на Лемън Брадърс.
Сега такива фалити не са налице, въпреки че става дума за много милиарди държавни дългове на страни от еврозоната, на САЩ. Държавите ще си купуват време чрез монетарната политика на Федералния резерв и Европейската централна банка чрез операциите на открития пазар, които успокояват процесите, каза Петър Пешев.
Веселина ЙОРДАНОВА

Муамар Кадафи се проявяваше като клоун, понякога абсурден, но опасен, заяви израелски представител
Израелските власти желаят бърза победа на либийската опозиция над режима на либийския лидер Муамар Кадафи. Това предава АФП, позовавайки се на израелски официален представител.
„Израел иска победа за опозицията и се надява те да установят ефективна и демократична държава”, заяви представителят, пожелал да остане анонимен.
„Кадафи беше клоун, понякога абсурден, но опасен, защото беше замесен в тероризъм, което за съжаление не спря някои западни лидери да обсипват с незаслужени почести пътуващия му цирк”, добави представителят.
През уикенда либийската опозиция навлезе в Триполи, което беше широко приветствано като повратна точка в шестмесечния конфликт в страната между режима и опозиционните сили.

Иран е изразил подкрепа за либийските бунтовници
Иран е изразил подкрепа за либийските бунтовници, борещи се за сваляне на режима на Муамар Кадафи, съобщава Би Би Си.
В изявление на иранското министерство на външните работи се посочва, че Техеран „подкрепя народното въстание в Либия и се надява либийският народ да може независимо да определи бъдещето си”.
Иран беше сред страните, критикували действията на НАТО и съюзниците им в Либия.

Франция: Победата на либийската опозиция не е „цялостна”
Победата над режима на либийския лидер Муамар Кадафи не е „цялостна”, предупредиха френски официални представители, предава АФП. Радостта на Париж след навлизането на опозицията в Триполи отстъпи предпазливостта.
„Вчера казах, че победата не е цялостна”, настоя френският външен министър Ален Жюпе, който по-рано беше озаглавил публикация в блога си „Край на едно диктаторство”. Същевременно френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви по френско радио, че „събитията в Либия не са напълно към края си, и са далече от него”. В понеделник Лонге заяви, че „режимът е паднал и обратът е тотален”.
И двамата френски официални представители потвърдиха, че все още има острови на съпротива на лоялните сили на Кадафи и битките продължават, което отваря път за възможността за още въздушни нападения на НАТО в помощ на опозицията.
Жюпе заяви пред радио „Европа 1”, че официални представители от Франция, Великобритания, Турция, Германия, САЩ и няколко арабски държави са провели телефонна конференция в понеделник, за да обсъдят настоящата военна мисия в Либия.

Би Би Си: Либийската опозиция губи позиции в Триполи
Либийските бунтовници, воюващи с лоялните на Муамар Кадафи сили за контрола върху Триполи, губят позиции, съобщава Би Би Си. Към момента опозиционерите напускат града.
Според непотвърдена информация един от синовете на Кадафи, Мохамед, който вчера беше пленен от бунтовниците, е успял да избяга. Местонахождението на самия полк. Кадафи остава неизвестно.
Според представителите на опозицията бунтовниците продължават да контролират около 95 % от територията на града. Председателят на опозиционния Преходен национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви, че истинската победа ще настъпи когато бъде заловен самият Муамар Кадафи.

Сейф ал Ислам заяви, че сведенията за арестa му са трик на либийската опозиция
Двама от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи, за които имаше сведения, че са арестувани, са на свобода. Сейф ал Ислам се показа в хотел в Триполи. В интервю за Си Ен Ен той заяви, че баща му и няколко от сестрите му са в безопасност в Триполи. В неделя имаше сведения, че ал Ислам, който е издирван от Международния наказателен съд, е пленен с двама от братята си. За един от тях, Мохамед Кадафи, има сведения, че е избягал в понеделник, според либийския посланик в САЩ.
Сейф ал Ислам заяви, че новините за залавянето му са трик на опозицията и че той през цялото време е пътувал в района на Триполи с конвоя си. Синът на Кадафи, сочен за негов наследник, съобщи, че правителствените сили са примамили в капан в столицата опозицията. Той добави, че лоялните сили на режима са „строшили гръбнака” на опозиционните сили, които навлязоха в столицата през уикенда.
До момента няма обяснение от опозиционния Преходен национален съвет, който по-рано съобщи за пленяването на част от синовете на Кадафи.

„Гласът на Америка”: Барак Обама заяви, че ерата на Муамар Кадафи е приключила
Американският президент заяви, че управлението на Муамар Кадафи „отива към край” на фона на нарастващия брой арабски държави, признали либийската опозиция за легитимен представител на либийския народ, предава „Гласът на Америка”. Барак Обама призова Кадафи да предотврати по-нататъшни кръвопролития и да даде нареждания на лоялните към него сили, продължаващи боевете, да оставят оръжията. Обама призова и опозиционните сили да изградят демократично правителство чрез „мирни” и „справедливи” мерки.
В понеделник Египет формално призна Преходния национален съвет на Либия. Арабската лига, Палестинската автономия и Мароко също потвърдиха подкрепата си за опозицията.

„Кориере дела Сера”: Саркози беше прав за Либия
В свой коментарен материал в италианския в-к „Кориере дела Сера” анализаторът Масимо Нава припомня, че в началото на либийската военна кампания френското решение за атакуване на либийския режим си навлече множество критики. Оказва се, че тогава френският президент Никола Саркози е взел правилното решение, пише коментаторът, защото Франция, с помощта на НАТО помогна за свалянето на една диктатура в Северна Африка. Сега остава Франция да заеме също толкова твърда позиция и срещу режима в Алжир.
Военната кампания в Либия не се оказа единствена военна интервенция, а комплекс от различни военни стратегии на различни политически и военни сили (Франция, Великобритания, НАТО и САЩ). В съответствие с това постигнатият изход е резултат от различни геополитически и геостратегически интереси.

Ройтерс: Сейф ал Ислам събира лоялисти за връщането на Триполи
Един от синовете на Муамар Кадафи, за когото бунтовниците съобщиха, че е бил арестуван, се появи изненадващо пред ликуващи поддръжници в Триполи и отправи призив към лоялните на режима хора да отблъснат опозиционерите, които твърдят, че контролират по-голямата част от либийската столица, предаде агенция Ройтерс.
Сейф ал Ислам, считан за най-вероятен наследник на баща си, посети хотела в Триполи, където са отседнали международните журналисти, за да обяви, че правителството печели битката срещу бунтовниците.
„Пречупихме гръбнака на бунтовниците. Това беше капан. Затруднихме ги, така че печелим”, коментира ал Ислам пред поддръжниците си. „Грабнете оръжие, грабнете оръжие. По волята на Аллах ще атакуваме плъховете днес”, допълни синът на Кадафи.

Скай Нюз: Сейф ал Ислам не е пленен от опозиционните сили
Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам е на свобода и не е задържан от либийската опозиция, както се твърдеше по-рано, предава Скай Нюз. 39-годишният ал Ислам се е появил в хотел в Триполи, където са настанени журналисти, а междувременно битката за контрола над града продължава. Международният наказателен съд, който беше издал заповед за ареста на ал Ислам и Кадафи, заяви по-рано че предполагаемият наследник на режима е пленен от опозиционни бойци.
Сейф ал Ислам обаче е съобщил на репортери, че столицата все още е под контрола на режима, добавяйки, че баща му е в безопасност и е останал в града.

Китай: Китайските инвестиции в Либия облагодетелстват и двете държави
Китайските инвестиции в петролния сектор в Либия облагодателстват и двете държави, заяви китайски представител на търговията, предава АФП. Той предупреди и че китайските петролни компании може да претърпят загуби при идване на ново правителство в Либия.
„Китайските инвестиции в Либия, особено петролните, са аспект от икономическо сътрудничество между Китай и Либия, и това сътрудничество е от взаимен интерес на народите на Китай и Либия“, заяви заместник-ръководител на департамент в китайското министерство по търговията.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг”: Петролната индустрия в Либия влиза отново в релси
Въпреки че сблъсъците в Триполи между либийската опозиция и силите на Кадафи продължават, енергийният сектор се възстановява, пише „Франкфуртер цайтунг”. В източната част на богатата на петрол страна сътрудници на италианския енергиен концерн „Ени” провеждат срещи, за да може добивът на петрол отново да влезе в релси, съобщи италианският външен министър Франко Фратини.
„Ще бъдат изградени съоръжения от италианците и поради което е ясно, че в бъдеще „Ени” ще утвърди първостепенната си роля в сектора в страната”, добави политикът.
Италианската държава е главен акционер в „Ени”, а в противоположност Либия има малко участие в италианското предприятие, което е най-голямата чуждестранна петролна компания в Либия.

Западът трябва да „оправи бъркотията си в Либия“, заяви китайска медия
Китайска държавна медия заяви, че Западът има отговорност да „оправи бъркотията си“ в Либия, след като либийската опозиция нахлу в столицата. Това предава АФП, позовавайки се на консервативното англоезично издание „Глобал Таймс“. Изданието казва, че бъдещето на северноафриканската държава е в ръцете на западните държави, подкрепили кампанията срещу Кадафи.
„Отхвърлянето на Кадафи е забавление за медиите, но разговорите за възстановяване не са“, гласи публикация на изданието.
Вестникът не споменава конкретно никоя държава от западните държави, които силно подкрепят финансово и дипломатически либийската опозиция.

„Ханделсблат”: Либийският режим иска преговори
В нощта срещу вторник либийската опозиция и НАТО засилиха атаките си в Либия, пише „Ханделсблат”. Либийските въоръжени сили от своя страна стреляха с ракети „Скъд”. Междувременно във Вашингтон се водят преговори.
Скоро след началото на офанзивата на опозицията срещу Триполи приближени на Кадафи са започнали „отчаяни” преговори, според съобщения на американски официални представители. Много самопредставили се като представители на Кадафи хора са започнали преговори в „последните 48 часа” във Вашингтон, съобщи говорител на американското министерство на външните работи.
Междувременно в борбата си за контрола на либийската столица опозицията получи допълнително подкрепление от пристанищния град Мисрата. Няколко кораба с 500 бойци и оръжия достигнаха Триполи. Други бойци продължават настъплението си от Мисрата в Сирт – родния град на Кадафи.

Опозицията контролира едва 20% от Триполи, според говорителя на либийското правителство
Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим направи изявление по държавната телевизия „Ал Урубах”, в което заяви, че Муамар Кадафи и двама от синовете му са в Либия и се чувстват добре, предаде Би Би Си.
„Либийският лидер е много издръжлив, той е в Либия и сам участва в бойните действия. Ние сме под негово командване. Синовете му също са в Либия, те се борят и проливат своята кръв. Лидерът ни се чувства добре, синовете му се чувстват добре. Либийската държава все още съществува”, каза говорителят.
По думите му, опозицията контролира едва 20% от Триполи, а не 95%, както бе заявено по-рано.
„Триполи сега е в далеч по-добро състояние от вчера. ние напълно контролираме 80% от Триполи. Но да не греша, нека са 75%”, допълва той.

„Гардиън”: Търсенето на Кадафи продължава

Битката за Триполи се превърна в издирване на Муамар Кадафи, контролираните от лоялните му сили райони намаляват бързо, а последните признаци на власт у либийския лидер чезнат с края на 42-годишната диктатура, пише вестник “Гардиън”. Либийската държавна телевизия, проводник на безмилостната държавна пропаганда при управлението на Кадафи, отпадна от ефира, след като опозицията превзе предавателите.
Правителствените войски продължават да оказват съпротива в някои райони на столицата, но са бомбардирани от самолетите на НАТО, които са поразили 40 цели в и около града за 48 часа – най-интензивните бомбардировки от началото на въздушната кампания започнала преди пет месеца.
Световните лидери призоваха лоялните на Кадафи сили да прекратят сраженията, а лидерът им да се предаде. Дейвид Камерън каза, че „би искал да види Кадафи изправен пред съда за ужасните престъпления срещу народа му”. „Либия е суверенна държава. Новата власт трябва да реши какво да прави с Кадафи. Но първо, трябва да го намерят”, каза още британският премиер.

„Индипендънт”: Кадафи си отива в пламъци
Окуражените опозиционери обсадиха комплекса на полковник Муамар Кадафи в центъра на Триполи вчера, докато либийската борба за свобода след 42-те години диктатура изгледа е на ръба на успеха след шестмесечните усилия, на моменти изглеждали като обричащи страната на продължителна гражданска воина, пише вестник “Индипендънт”.
Опозиционните лидери предупредиха, че победата може да бъде сигурна единствено, когато сражаващият се диктатор бъде в ръцете на опозицията. Но тяхното бързо напредване в Триполи и залавянето на някои от синовете на Кадафи бе достатъчно да предизвика оптимистични празненства рано вчера на „Зеления площад, символичното сърце на режима на Кадафи.

„Файненшъл таймс”: Американски политолози прогнозират нестабилност в Либия, след падането на Кадафи
Нестабилност застрашава Либия след падането на държалия властта над четири десетилетия режим на Муамар Кадафи, считат експерти от Съвета по външна политика на САЩ. „Едно е да убиеш краля и да свалиш стария му режим, а съвсем друго, и по-трудно, да го замениш с нещо по-добро и да осигуриш продължителен мир”, пише директорът на Съвета Ричард Хаас във вестник “Файненшъл таймс”. По думите му, опозицията – смесица от различни лица и групи, от бивши поддръжници на режима и либерални представители на светските кръгове до ислямисти, имат малко общи освен това, че всичките са срещу Кадафи.
Всичко това, както се опасяват политолозите, може да доведе до нежелани последици.
„Такава нестабилност не само ще създаде хуманитарна катастрофа, но и ще доведе до появата на нови авторитарни лидери или разкол в страната”, се казва в публикуван в понеделник доклад на политолога Даниел Сервер от Университета „Джон Хопкинс” в Балтимор.
Според него, подобно развитие на ситуацията в Либия ще дискредитира водената от НАТО интервенция и ще застраши живота в европейските държави, включвайки проблеми при доставките на петрол и природен газ, ръст на имиграцията.
.
Лоялните на Кадафи сили са изстреляли общо три ракети „Скъд”
Войските, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи тази нощ са изстреляли общо три ракети тип „Скъд”. По информация на НАТО, те са паднали в морето или по крайбрежието. Ракетите са били изстреляни от родния град на либийския лидер, Сирт, към град Мисрата, но разстоянието между тях е 700 км, което е далеч под обсега на действие на ракетите.
Причините и целта на изстрелването им в края на изгубения конфликт остават неизвестни, предаде радио ”Ехото на Москва”.

АФП: Сейф ал Ислам не е под арест
Синът на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, издирван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството, не е арестуван от опозицията, въпреки твърденията по-рано, и все още е в Триполи. Няколко журналисти, включително и на АФП, са видело Сейф ал Ислам в президентския комплекс на Кадафи с столицата. Прокурорът от МНС Луис Морено-Осампо по-рано заяви, че 39-годишния ал Ислам е арестуван и е поставен под охрана.
„Тук съм, за да опровергая лъжите”, каза синът на Кадафи.
Трима журналисти са били отведени с автомобил до комплекса в Баб ал Азизия от представители на режима. Сейф ал Ислам пристигнал с автомобил пред комплекса и бил посрещнат от няколко десетки поддръжници, развяващи националния флаг и портрети на него и баща му.
„Триполи е под наш контрол. Нека всички да знаят. Всичко е наред в Триполи”, каза Сейф ал Ислам пред журналистите.

„Российская газета“: Свалянето на Кадафи не означава безоблачно бъдеще за Либия
Колко време още полковник Муамар Кадафи ще остане лидер на Джамахирията? Три, пет, десет час или дни?
Сега това няма значение, своята главна битка, тази за Триполи, полковникът изгуби окончателно и безвъзвратно, пише вестник „Российская газета“. Щурма на резиденцията на Кадафи, който през целия вчерашен ден води опозицията, е агонията на режима.
Свалянето на режима, а сега за това може да се говори като за завършен факт, не означава безоблачно бъдеще за Либия. Идването на власт на новия политически елит може да изостри в страната междуплеменните конфликти, свързани с преразпределение на доходите. Само преди месец бе убит командващия армията на опозицията. Разследването показа, че генералът е станал жертва на вътрешни конфликти и е загинал от ръцете на другари по оръжие в борбата с Кадафи. Тогава назрелият разкол бе потушен. Ще стане ли това и в бъдеще, когато общия враг няма да го има?
Много зависи от това, ще успеят ли новите либийски лидери да издигнат компромисна фигура за президент, който да успее да обедини интересите на всички над 800 племена.
Днес опозиционерите празнуват свалянето на тирана. Но още утре, по заповед на своите командири, ще стреля един в друг, в борба за контрол над „черното злато”.

Либийската опозиция очаква да има ожесточени сражения за резиденцията на Кадафи
Местонахождението на либийския лидер Муамар Кадафи и синовете му все още е неизвестно, но сраженията за превземането на бункера на Кадафи ще са ожесточени и всеки, който е вътре, няма да може да избяга, заявява пред телевизия “Ал Джазира” представителят на опозицията Абдел Хафиз Гога.
„Не смятам, че резиденцията в Баба л Азизия ще падне бързо. Смятам, че там ще има ожесточена борба”, казва той. „Опозицията поставя контролно-пропускателни пунктове на изходите от Триполи и не смятам, че Мохамед Кадафи ще може да избяга от града, а това се отнася и за полковник Кадафи”, подчертава той.
По-рано бе съобщено, че синът на Кадафи, Мохамед, е избягал от домашния арест с помощта на свои поддръжници.

„Независимая газета”: Кадафи изгуби
Вчера отряди на либийската опозиция взеха под контрол почти всички райони на Триполи. Огнищата на съпротива се запазиха само в зоната на правителствената резиденция в Баба л Азизия, където с отбраната й са се заели останалите верни на Кадафи части, пише вестник “Независимая газета”. За успеха на опозицията помогна това, че командващия елитната бригада отбраняваща Триполи е заповядал на подчинените си да не оказват съпротива и да свалят оръжията.
Тълпи либийци приветстваха влезлите от запад в столицата отряди на опозицията. Най-бурните тържества са били на бившия „Зелен площад”, където по времето на Кадафи се провеждаха всички значими мероприятия и митинги. Той веднага бе преименуван на Площад на мъчениците, в памет на жертвите на революцията.
След влизането на опозиционерите в града, към тях се присъединиха въоръжени членове на антиправителствените нелегални движения, очаквали сигнал за вдигането на въстание. В контролираните от тях райони бунтовници патрулират улиците и издигат блокпостове, за пресичане на грабежите и мародерствата.

Либийската опозиция контролира 95% от Триполи
Полковник Ахмед Омар Бани, представител на въоръжените сили на либийската опозиция, заяви, че опозицията контролира 95% от Триполи.
„Може би още ден-два и тогава ще сме напълно свободни”, казва той пред Би Би Си.

Мароко призна Преходния национален съвет за легитимната власт в Либия
Властите в Мароко признаха опозиционния Преходния национален съвет на Либия като „единствения легитимен представител” на либийския народ, предаде АФП.
„Кралство Мароко потвърждава, че признава Преходния национален съвет като единствения легитимен представител на либийския народ и за отговорен за неговите стремеж към по-добро бъдеще на основата на равенство, справедливост, демокрация и върховенство на закона”, каза мароканският външен министър Фаси Фихри по обществената телевизия.
Първият дипломат на Мароко във Вторник ще посети Бенгази, за да предаде послание от краля на Монако Мохамед VI.

Сергей Лавров: Новата либийска власт трябва да гарантира сигурността на чужденците
Новата либийска власт трябва да гарантира сигурността на всички чужденци, каза руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Салвадор, предаде РИА Новости.
„Преходният национален съвет на Либия и другите отговорни за прехода власти сред приоритетите си трябва поставят безопасността ма чуждестранните граждани, включително руснаците в Либия”, каза министърът. „Съвсем скоро властта в Либия ще премине в ръцете на опозицията, развръзката можеше да дойде и по-рано, но това бе възпрепятствано от позицията на Кадафи, който настоява, че само с него може да се договарят. Бързата развръзка възпрепятстваха и други фактори, включително нежеланието на някои кръгове да подкрепят инициативата на Африканския съюз”, подчерта дипломатът.
По думите му, намирането на решение е било възпрепятствано и от действията на НАТО, които са отишли далеч извън рамките на мандата, одобрен от ООН.

Самолети на НАТО са свалили в Либия ракета „Скъд”
Самолети на НАТО са свалили ракета „Скъд”, изстреляна от Сирт, родния град на Муамар Кадафи източно от Триполи, предаде телевизия “Ал Джазира”.
Това е вторият случай на изстреляна ракета „Скъд” от лоялните на дългогодишния либийски лидер военни.
Източник от Пентагона потвърждава пред Ройтерс информацията за изстреляна ракета „Скъд”, но без да посочва вероятната цел на изстрелването.

Испания призовава за нова резолюция на ООН за Либия
Испания призова за нова резолюция на ООН, която да отчита последното развитие на събитията в Либия, след падането на Муамар Кадафи. Това в изявление призовават министрите на външните работи и отбраната, предаде АФП.
Мадрид „подкрепя спешна среща на Контактната група за Либия с участието на новите либийски власти, за да се знаят техните приоритети и непосредствени проекти”, казаха министрите Тринидат Хименес и Карме Чакон.
Контактната група за Либия е съставена основно от държави, участващи в кампанията на НАТО в северноафриканската държава.
Резолюция 1973 за Либия, приета от Съвета за сигурност на ООН през март, разреши провеждането на военни действия в защита на либийския народ и улесняване на хуманитарните усилия.

Франция иска да се проведе международна среща за прехода в Либия
Франция иска да бъде домакин на среща в Париж на международните партньори следващата седмица, за обсъждането н пътна карта за бъдещето на Либия, съобщи външният министър Ален Жупе, описвайки влизането на опозицията в Триполи като „голямо удовлетворение”. Министърът каза, че не се знае дали Кадафи се намира в либийската столица, но призовава неговите поддръжници, продължаващи да се сражават по улиците на Триполи, да свалят оръжията.
„Свърши се, така че сраженията трябва да спрат, за да бъдат спасени човешки животи. Ние отново призоваваме за прекратяване на огъня. Няма изход пред режима”, каза Жюпе на пресконференция.
Франция повече военната намеса на Запада в Либия, но през последните седмици беше много нетърпелива, отбелязва Ройтерс.

В бъдеще в Либия може и да бъдат разположени сили на НАТО, смята министърът на отбраната на Белгия
Войници на НАТО на територията на Либия в момента няма, но в бъдеще може и да се появят, каза министърът на отбраната на Белгия Питър де Крем.
„В момента на либийска територия войски на НАТО няма, и няма „амбиции” за такова нещо. Но в недалечно бъде не може да се изключи, че, например в случай на приемане на резолюция на ООН, в случай на участие на ЕС, за обезпечаване каналите за снабдяване, както и за изграждането на гражданско общество, по един или друг начин ще бъдат нужни военни сили с цел защита”, каза министърът в ефира на телевизия RTL-TVI..

Барак Обама: Режимът на Кадафи е близо до края си, но борбата в Либия не е свършила
Режимът на Муамар Кадафи е близо до края си, но борбата в Либия още не е свършила, каза американският президент Барак Обама в изявление за ситуацията в северноафриканската държава, предаде РИА Новости.
„Борбата още не е приключила. В отделни райони режимът даде да се разбере, че ще продължи да се сражава. Но е очевидно, че режимът на Кадафи е близо до своя край”, каза Обама в аудио обръщение към нацията.
„Опозицията и Преходния национален съвет трябва да осъществят мирен, справедлив и безкръвен преход към демокрация, да зачитат интересите на всички либийци. САЩ и международната общност ще са приятел и партньор на нова Либия. Възложих на екипа си постоянно да поддържат връзка с НАТО и ООН”, каза държавният глава.

=====================================

  Агенция „Фокус“

Тежки боеве се водят край укрепената резиденция на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи, след като силите на опозицията нахлуха в либийската столица в неделя. Войските, лоялни на Муамар Кадафи, продължават да се борят срещу бунтовниците в столицата Триполи и контролират 15 до 20 % от територията на града, заяви говорител на опозиционните сили.
Ерата на Муамар Кадафи приключи, заяви лидерът на либийската опозиция Мустафа Абдел Джалил. Най-малко 1300 души са загинали в битката за Триполи през последните два дни. Към момента бунтовниците контролират около 90 % от територията на града, като най-ожесточени са боевете около резиденцията на либийския лидер, управлявал страната в продължение на 42 години. Двама от синовете на либийския лидер бяха арестувани през изминалата нощ. Местонахождението на самия Кадафи е неизвестно.
Турция заяви, че вероятният край на управлението на Муамар Кадафи е урок за лидерите в Близкия изток, които пренебрегват исканията на народа си за промяна.
След съобщенията за атаката на бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи цените на петрола тръгнаха надолу.
Американският президент Барак Обама заяви, че управлението на Кадафи дава признаци на рухване и призова либийския лидер да се оттегли, за да избегне нови кръвопролития.
До момента НАТО и съюзниците на организацията са осъществили 7459 военни удара, атакувайки хиляди цели – от ракетни установки до основни военни бази.

Либийски дипломати в Прага изгориха портрет на Муамар Кадафи
Либийски дипломати в Прага изгориха портрет на либийския лидер Муамар Кадафи, както и знамето на сриващия се режим, предава АФП. Те издигнаха на негово място знамето на либийската опозиция над посолството в Либия в чешката столица.
„Продължаваме да представляваме родината си в чешката република, както е и при всички други дипломатически мисии по света“, гласи изявление на дипломатите.
Либия се представлява в Чехия от дипломата с ранг шарже дафер Нури Гхави, а регионалният либийски посланик Ахмед Менеси е в австрийската столица.

„Вашингтон Пост”: Световните лидери призоваха Муамар Кадафи да се предаде
Световните лидери призоваха Муамар Кадафи да се предаде, след като стотици бойци на опозицията нахлуха в Триполи и поеха контрол върху по-голямата част от столицата, пише „Вашингтон Пост”. Продължилата шест месеца битка за Либия очевидно навлиза във финален етап, като опозицията обгражда резиденцията на Муамар Кадафи, синът му Сейф ал Ислам беше пленен и се появиха сведения за намаляване на броя на силите на режима. Все още има лоялисти на Кадафи около резиденцията му, където по-рано живееше либийският лидер, което сочи, че битката все още не е приключила.
„Кадафи трябва да признае реалността, че вече не контролира Либия”, заяви американският президент Барак Обама в неделя.
„Той трябва да се откаже от властта веднъж завинаги”, добави Обама.
Великобритания, Франция, Германия, Италия и други европейски държави се присъединиха към призива в понеделник. Те същевременно призоваха опозицията да уважава човешките права и да не извършва отмъстителни акции срещу поддръжниците на Кадафи.

„Дейли Телеграф“: Как ще изглежда свободна Либия?
През януари 1991 г. Саддам Хюсейн започна да пали петролните кладенци в Кувейт – общо 700 от тях, горяли в продължение на 10 месеца. Имаше опасения, че политиката „след мен – потоп” на полк. Кадафи щеше да има не по-малко драматични резултати. Запасите на Кадафи от химическо оръжие бяха почти неизползваеми, а войниците му нямаха достъп до основните петролни рафинерии. Но дали щеше да изстреля ракети „Скъд” срещу територията на бунтовниците и корабите на НАТО, или да саботира петролната и транспортна инфраструктура?
Нулевият час, както го нарекоха бунтовниците, разпръсна магията, коментира в-к „Дейли Телеграф“. Страшните бригади „Хамис” не можеха да бъдат забелязани никъде, а казармите им бяха претършувани. Отбранителният периметър около Триполи беше неотбраняван. Стотици хора празнуваха на Зеления площад безнаказано, въпреки продължаващата наблизо обсада на резиденцията на Кадафи Баб ал Азизия.
Защо рухването настъпи толкова бързо? Отчасти това е бляскаво утвърждаване на Преходния национален съвет, който настояваше, че е уговорил някои от лоялистите да се предадат в подходящия момент. Малко хора вярваха на тези твърдения, но до момента Съветът се справя със събитията повече от компетентно.
Разпадането на елитните правителствени структури гарантира избягването на стотици жертви. Възможно е и полевите командири на силите на режима, чиито семейства са в Триполи, да са започнали да дезертират, виждайки импулса в действията на опозицията. При всяко положение е ясно, че предсказанията за твърда съпротива се оказаха погрешни.

Секретарят на Арабската лига изрази „пълната си солидарност“ с либийската опозиция
Генералният секретар на Лигата на арабските държави Набил ал Араби изрази в понеделник „пълната си солидарност“ с либийското опозиционно правителство, предава АФП. Той направи изказването си на фона на напредъка на опозиционните сили в столицата Триполи.
В изявление ръководителят на базираната в Кайро арабска организация изрази „пълната си солидарност с настоящите усилия на Преходния национален съвет“. Той „пожела успех на съвета в донасянето на нова ера и съхраняването на националния интегритет на Либия, суверенността и независимостта й“.

Ерата на Муамар Кадафи приключи, заяви лидерът на либийската опозиция
Лидерът на либийската опозиция заяви, че ерата на Кадафи е приключила, предаде АФП. Мустафа Абдел Джалил направи изявлението си на пресконференция, след като силите му поеха контрола върху по-голямата част от Триполи.
Абдел Джалил заяви, че се надява, че Кадафи ще бъде заловен „жив, за да може срещу него да има честен процес“. За ареста на либийския лидер е издадена заповед от Международния наказателен съд,

Протестиращи са нанесли поражения на либийското консулство в Атина
Либийци са нахлули и нанесли поражения на сградата на либийското консулство в Атина, след като либийската опозиция нахлу в Триполи, предава АФП. Телевизионни кадри показват как
протестиращите либийци обезобразяват сградата и махат портрети на либийския лидер Муамар Кадафи. До момента няма данни за ранени при инцидента.
Един от протестиращите е видян да рисува графити на входа, а друг да маха табелка, намираща се пред сградата.
Частната телевизия МЕГА съобщи, че протестиращите са струпали на едно място портрети на Кадафи, и са късали копия на т.нар. „Зелена книга“, която е авторски текст на Кадафи за политическата му философия.

Турция: Краят на режима на Муамар Кадафи е урок за лидерите в региона
Турция заяви, че вероятният край на управлението на Муамар Кадафи е урок за лидерите в Близкия изток, които пренебрегват исканията на народа си за промяна.
„Случващото се в Либия, е урок за лидерите в региона. То показва, че лидерите, които не се вслушват в народа си, не могат да останат на власт“, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс.
В изявлението си Давутоглу не посочи конкретно никоя конкретна държава.
Турция, която увеличава дипломатическото си и политическо влияние в Близкия изток, в миналото имаше близки връзки с правителството на Кадафи. Миналата година турските компании участваха в проекти със северноафриканската държава за добив на петрол на стойност над 15 милиарда долара.
По-рано Турция се противопоставяше на санкциите срещу Либия и на интервенцията на НАТО в страната. През май обаче Анкара призова Кадафи да се оттегли от властта и призна Преходния опозиционен съвет за легитимно правителство.

Ройтерс: Местонахождението на Муамар Кадафи е мистерия
Муамар Кадафи, който от десетилетия се наслаждава на бляскавите си публични прояви, изчезна от сцената с настъпването на либийската опозиция към Триполи, предава Ройтерс. Либийската опозиция иска да достигне до него, както и международният наказателен съд.
Кадафи не извършва публични прояви от средата на юни. Враговете му спекулират, че може да не е в либийската столица и дори- в страната. С напредъка на опозицията, телевизионните му речи на шумни мероприятия отстъпиха място на хапливи телефонни обръщение от неизвестното му местонахождение.

Атаката срещу Триполи свали цените на петрола
След съобщенията за атаката на бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи цените на петрола тръгнаха надолу, съобщава ИТАР-ТАСС.
Според анализатори спадът е временен и впоследствие цената на „черното злато” ще се стабилизира.
Според експерти натиск върху цените на петрола оказват не само събитията в Либия, но и ситуацията на финансовите пазари, както и данните за икономическото състояние на Европа и Китай.
Според руски експерти крайногодишната цена на европейския петрол от Северно море от типа Брент ще бъде около 100 долара.

Няма да има бази на НАТО след Муамар Кадафи, заяви пратеник на либийската опозиция
Представителят на либийската опозиция в базираната в Кайро Арабска лига заяви, че страната му няма да позволи да има бази на НАТО в Либия след отстраняването от власт на Муамар Кадафи, предава МЕНА.
„Либия е арабска и ислямска държава преди НАТО и след НАТО”, заяви той, добавяйки, че либийците от 70-те години от миналия век са против наличието на бази на Запада и че в Либия няма да има чуждестранни бази.
Абдел Монеим ал Хоейни добави, че опозицията е благодарна на НАТО за извършените въздушни нападения в страната.

Най-малко 1300 души са загинали в битката за Триполи през последните два дни
Най-малко 1300 души са загинали в битката за либийската столица Триполи през последните два дни, съобщи Би Би Си.
В неделя силите на противниците на режима на Муамар Кадафи достигнаха до либийската столица, като в събота през нощта силите на режима трябваше да се справят и с избухнало в града въстание.
Към момента бунтовниците контролират около 90 % от територията на града, като най-ожесточени са боевете около резиденцията на либийския лидер, управлявал страната в продължение на 42 години. Местонахождението на самия Кадафи е неизвестно.

Агенция „Фокус”
Премиерът Бойко Борисов: Режимът на Муамар Кадафи отива в историята

Драматичните събития от последните дни и часове в Либия показват ясно и категорично разпадането на режима на Муамар Кадафи, който изгуби доверието на международната общност и отива в историята. Затова колкото по-скоро либийският лидер разбере безсмислието на братоубийствената война, толкова по-малко невинни жертви ще бъдат дадени. Това се казва в изявление на министър-председателя Бойко Борисов по повод развитието на събитията в Либия, съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът посочва още: „Международната общност, НАТО и Европейският съюз направиха всичко необходимо, за да изпълнят Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Развръзката в Триполи може да настъпи всеки момент. Тя се дължи в голяма степен на куража и смелостта на либийския народ, които пред очите ни побеждават в тази историческа битка.
Ние, българите, много добре познаваме пълното пренебрежение на Кадафи към живота на другите, включително към децата на собствения му народ, затова призоваваме Преходния национален съвет и съюзните сили да увеличат усилията, за да не се даде възможност на режима да потопи в кръв Триполи, да не се допуснат хаос и кръвопролития, които бяха характерни за отиващия си режим.
Българското правителство се обръща и към поддръжниците на Муамар Кадафи – да сложат оръжие, за да се избегне кръвопролитието.
Режимът на полковник Кадафи беше по болезнен начин свързан с България. Ние преживяхме много години в тревожно очакване за съдбата на нашите сънародници и сме уверени, че Муамар Кадафи ще застане пред Международния съд в Хага като обвиняем за престъпленията си, включително и за тези срещу българските медици.
Заявявам, че България, заедно със своите съюзници, ще продължи да оказва подкрепа на либийския народ, за да може по-бързо да бъдат преодолени последиците от конфликта.”

Русия заяви, че в Либия смяната на режима „предстои“
Русия заяви, че очаква либийската опозиция скоро да поеме властта в Либия, след като пое контрола върху по-голямата част от столицата Триполи, предава АФП. В изявление руското външно министерство съобщи, че офанзивата в Триполи изглежда предвещава „предстояща промяна“ на режима в Либия. Промяната според изявлението трябва да бъде последвана от диалог, който ще бъде проведен без по-нататъшна чуждестранна „намеса във вътрешните работи на Либия“.

Силвио Берлускони призова Муамар Кадафи да се предаде Италианският премиер Силвио Берлускони призова либийския лидер Муамар Кадафи да се предаде, предава АФП. Берлускони заяви солидарността на Италия с либийската опозиция в битката й за превземане на либийската столица Триполи.
„Поискахме от полковник Кадафи да сложи край на всяка безсмислена съпротива и да спаси по този начин народа си от по-нататъшни страдания“, гласи правителственото изявление на Берлускони.

Никола Саркози осъди опита на Муамар Кадафи да се задържи на власт
Френският президент нарече „престъпен и циничен“ опита на Муамар Кадафи да се задържи на власт въпреки очевидния срив на режима му. Това предава АФП, позовавайки се на администрацията на Никола Саркози.
„Докато развоят на военните действия и дезертиранията от режима потвърждават, че краят на Кадафи е неизбежен и е близо, президентът осъжда безотговорните и отчаяни призиви на Кадафи военните действия да продължат“, подчертаха от френското президентство.

Йордания призова за бърз трансфер във властта в Либия
Йордания призова за „бърз и мирен” трансфер във властта в Либия, предава АФП. Изказването му е на фона на напредъка на либийските опозиционни сили, които навлязоха в столицата Триполи, за да отстранят Муамар Кадафи.
„Йордания следи развоя на събитията в Либия, надявайки се за бърз и мирен трансфер във властта, който ще позволи на различни сили там да се споразумеят за пътна карта за демокрацията”, заяви йорданският външен министър Насер Джудех.
„Надяваме се, че трагичната ситуация и кръвопролития в Либия ще приключат. Страната трябва да се възроди по начин, който съхранява единството й, стабилността и сигурността”, добави той.

Кораб е отплавал към Триполи за евакуация на имигранти
Международната организация за миграцията (МОМ) обяви в понеделник, че е изпратила кораб към либийската столица Триполи за евакуация на имигранти в либийския град, предаде АФП.
Корабът с капацитет за около 300 души е отплавал от Бенгази по-рано в понеделник.
Съдът ще пристигне в Триполи във вторник и ще напусне обратно за Бенгази веднага след качването на имигрантите на борда. Повече от 5 000 граждани на Филипините, Бангладеш и Египет са помолили агенцията за помощ при евакуирането им.
Вчера малтийски кораб за евакуирането на европейци от Триполи беше обстрелван и принуден да се върне в открити води.

Полша приветства края на режима на Муамар Кадафи
Настоящата страна, председателстваща Европейския съюз Полша приветства края на продължилия 42 години режим на либийския диктатор Муамар Кадафи, предаде АФП.
„Министерството на Външните работи приветства края на 42-годишното управление на полковник Кадафи в Либия. Ние сме убедени, че полковник Кадафи ще отговаря за престъпленията си в Либия пред Международния съд в Хага.” се казва в официално обръщение.

Лоялните на Кадафи сили защитават резиденцията му с танкове
Лоялните на либийския лидер Муамар Кадафи сили са разположили танкове около резиденцията му в Триполи и удържат атаките на бунтовниците, съобщи по телефона опозиционен активист, предаде агенция Ройтерс.
„Ситуацията е нестабилна. Стреля се навсякъде. Силите на Кадафи използват танкове на пристанището и по улица „Ал Сарин” до (базата на Кадафи) в Баб ал Азизия”, коментира представителят на бунтовниците, представил се като Абдулрахман.
„Революционерите са разположени навсякъде в Триполи, някои от тях са близо до Баб ал Азизия, но силите на Кадафи се опитват да удържат атаките. Снайперистите на Кадафи са най-големия проблем… Има много голям брой мъченици, включително брат ми и двама от съседите ми”, заяви бунтовникът.

Елитна танкова бригада под командването на Хамис Кадафи се движи в центъра на Триполи
Подразделение на елитната 27-.ма танкова бригада, която се намира под командването на сина на Муамар Кадафи Хамис се движи в центъра на Триполи, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизия „Ал Арабия”. Поделението се е намирало източно от Триполи в очакване на възможно нападение на опозиционните отряди. .

Джеймс Камерън: Режимът на Кадафи отстъпи
Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че режима на либийския лидер Муамар Кадафи е отстъпил напълно и няма никаква надежда да възвърне позициите си, предаде АФП. „Неговият режим се провали и отстъпи напълно. Той трябва да спре да води тази борба и ясно да заяви, че се отказва от всякакви опити за контрол над Либия”, изтъкна Камерън.

Контактната група за Либия ще се срещне в Париж следващата седмица
Франция планира да организира среща на световните сили, ангажирани в конфликта в Либия следващата седмица, съобщи френският министър на външните работи Ален Жюпе, приветствайки влизането на бунтовническите сили в Триполи, предаде АФП.
„Достигнахме повратната точка. Това е източник на огромно задоволство. Франция пое рискове, преценени рискове, но каузата беше справедлива”, заяви Жюпе пред репортери в Париж.
„Франция предложи извънредна среща на Контактната група на най-високо ниво през следващата седмица”, заяви Жюпе, призовавайки оставащите поддръжници на Кадафи да сложат оръжие.

Опозиционното правителство скоро ще се премести в Триполи, обяви посланикът на бунтовниците в Лондон
Водещият дипломат на опозиционния Преходен национален съвет на Либия заяви, че в страната няма да има властови вакуум, като Съветът ще се премести от Бенгази към Триполи „скоро”, предаде АФП.
Посланик Махмуд Накуа коментира още, че към момента бунтовниците контролират 95 % от Триполи, след бързата офанзива към столицата в неделя.
„Все още има огнища на поддръжници на Кадафи. Може да има боеве в някои райони, но като цяло нашите бойци контролират 95 % от града и страната”, заяви дипломатът пред репортери.
Накуа заяви, че Муамар Кадафи още е в Триполи, но обеща бунтовническите сили „да обърнат всеки камък, за да го намерят”.

Либийският режим контролира не повече от 10-15 % от Триполи, съобщи Франко Фратини
Режимът на либийския лидер Муамар Кадафи контролира не повече от 10-15 % от територията на столицата Триполи, съобщи италианският министър на външните работи Франко Фратини на фона на тежките боеве в либийската столица, предаде АФП.
„Противниците на режима напреднаха още през последните часове и можем да кажем, че към настоящия момент не повече от 10-15 % от града още е в ръцете на режима”, заяви Фратини.
Най-ожесточени боеве се водят за укрепената резиденция на Муамар Кадафи Баб ал Азизия в центъра на Триполи. Местонахождението на либийския лидер е неизвестно.

ЕС обяви, че планира действията си в Либия след Муамар Кадафи
Европейският съюз активно планира действията си спрямо Либия без Муамар Кадафи след бързия напредък на бунтовническите сили през уикенда и призова либийския лидер да си тръгне „без повече забавяне”, предаде агенция Ройтерс.
„Изглежда ставаме свидели на последните мигове от режима на Кадафи и призоваваме Кадафи да се оттегли без повече отлагане, за да избегне допълнителни кръвопролития”, заяви Майкъл Ман, говорител на върховния комисар на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.
„Изготвяме планове за след Кадафи… имаме няколко разработени сценария за сътрудничество след падането на Кадафи”, коментира говорителят.
ЕС призова бунтовниците, които се бият за свалянето на Кадафи от почти шест месеца, да действат отговорно и да защитят цивилното население.

„Гласът на Америка”: Либийските бунтовници влязоха в Триполи
Либийските бунтовници, опитващи да сложат край на управлението на Муамар Кадафи, обявиха, че контролират по-голямата част от столицата Триполи след преминаването през външната защитна линия на града, съобщава „Гласът на Америка”.
В момента се водят боеве за укрепената резиденция на Кадафи Баб ал Азизия, като опозиционери съобщават за отделни огнища на съпротива в различни райони на Триполи.
Бунтовническите сили не срещнаха никаква съпротива при навлизането в града от запад. Група бойци са били изпратени в града и по море от Мисрата. Елитната президентска гвардия, отговорна за защитаването на полк. Кадафи се е предала, позволявайки на опозицията да завладее големи части от града.
След като бунтовниците пристигнаха, екзалтирани либийци излязоха на Зеления площад, който беше прекръстен на Площада на мъчениците. Доскоро правителството използваше същия площад за масови демонстрации в подкрепа на Кадафи.

Агенция „Фокус“
Владимир Чуков: Няма съмнение, че идва краят на режима на Муамар Кадафи

Няма съмнение, че идва краят на режима на либийския лидер Муамар Кадафи. Това каза пред Радио „Фокус” специалист по близкоизточните въпроси и исляма Владимир Чуков. Той посочи, че още през месец март режимът на Кадафи е фалирал политически. Чуков отбеляза, че на политическата сцена в Либия има както прозападни, така и ислямиски движения. „Имаме една много интересна коалиция, която очевидно оттук нататък ще се разпростре и всеки един от тези субекти ще търси своето представителство, което досещате се, ще бъде много, много трудно да бъде ревизирано в обстановката на един трибализъм, какъвто е винаги съществувал в Либия. Според мен преходът в Либия ще бъде много тежък, много суров. Много по-непредвидимо от това, което ние видяхме в Тунис, в Египет, там, където на практика диктаторите паднаха за около месец. А тук имаше много сериозна гражданска война, кървава, военна операция с подкрепата на НАТО. Нещо повече либийското общество е твърде специфично – то е трибалистично, то е племенно. По тази причина много трудно либийските фактори ще намерят онази формула, която ще даде възможно най-доброто бъдеще и най-добрата перспектива за либийската държава”, каза Владимир Чуков. Той посочи, че е много трудно да се предвиди какво може да се случи с Муамар Кадафи, за когото към момента няма информация за точното му местонахождение.
Според арабиста в Либия ще се наблюдава умален модел на това, което се случва в Египет.
Владимир Чуков допълни, че сега въпросът е дали преходният национален съвет в Либия ще спази ангажимента си да се оттегли след падането на режима.

Падането на Триполи – коментари в световния печат (Агенция „Фокус“)
Влизането на силите на либийската опозиция в столицата Триполи и наглед неизбежния край на режима на Муамар Кадафи са водеща новина за световните печатни медии. Агенция „Фокус“ представя коментарите в някои от водещите световни издания по темата.
След като еуфоричните бойци на либийската опозиция нахлуха в Триполи, Великобритания призова полковник Муамар Кадафи да предаде властта, с което да предпази своя народ от нови страдания, пише „Ивнинг стандарт”.
Празнуващите жители на либийската столица излязоха по улиците, за да приветстват опозиционните сили, а в изявлението на британския премиер се посочва, че краят на режима на Муамар Кадафи е близо.
Либийският посланик в ООН Ибрахим Дабаши, който премина на страната на опозицията, от своя страна заяви: „Това не е началото на края, това е самият край”. Той посочи, че Кадафи ще бъде заменен от представител на опозицията „в близките часове”.
Силите на опозицията вече контролират летището в Триполи, основната магистрала, водеща към столицата, както и сградата на държвното радио. Десетки хиляди жители празнуват идването на опозиционните бойци в центъра на града, пише „Дейли Телеграф”.
Говорителят на опозицията Махмуд Шамам посочи, че Муамар Кадафи няма да пострада. „Ние ще гарантираме сигурността му, както и сигурността на неговото семейство. Ние искаме той да бъде съден в Либия, а не някъде другаде по света. Ние ще изградим законова държава и бихме искали той да бъде изправен пред съда”, подчерта Шамам.
В същото време Международният наказателен съд в Хага потвърди ареста на сина на Кадафи Сейф ал Ислам.
Либийската опозиция, чието сухопътно настъпление към Триполи рано в неделя бе отблъснато, съобщи, че е извършила морски десант, след който са започнали боеве в града. В същото време сухопътните отряди повториха опита си за щурм. Правителството на Муамар Кадафи за пръв път отправи предложение за спешно примирие, а от Европейския съюз призоваха полковника просто да се предаде, пише „Взгляд”.
В неделя силите на либийската опозиция за пръв достигнаха Триполи и започнаха улични боеве с правителствените войски. Също вчера една от говорителките по либийската държавна телевизия се появи в ефир с пистолет в ръце и заяви, че има намерение докрай да защитава телевизионния център и служителите в него са готови да се превърнат в мъченици.
В свое интервю Абделсалем Джалуд, бившата дясна ръка на полк. Муамар Кадафи, заяви че краят на либийския режим е много близо, пише в-к „Ла Стампа”.
По думите на Джалуд Кадафи се намира в Триполи и няма да може да избяга, тъй като всички пътища, излизащи от столицата, са блокирани. Единственият начин полк. Кадафи да оцелее след войната и да избегне да бъде убит, е международно споразумение. По думите на Джалуд през февруари е избухнал бунт срещу режима на Кадафи в Триполи, но въстанието е било потушено изключително агресивно и с много убийства.
Германските медии коментират развитието на ситуацията в Либия. В-к „Зюддойче цайтунг”, коментира, че има все повече доказателства, че борбата срещу режима на Муамар Кадафи навлиза в последната си фаза. Всички градове в района около Триполи са завладени, като ситуацията с доставките на храна и гориво за столицата е тежка.
В свое интервю германският външен министър Гидо Вестервеле защити решението Германия да не участва в намесата на НАТО в конфликта. Според министъра решението Германия да не участва в операция е било уважено от партньорите на страната в НАТО.
Действията на щатските въздушни сили са наклонили везните в полза на противниците на режима на Кадафи в Либия през последните няколко дни, пише в-к „Ню Йорк таймс“. В същото време, Великобритания и Франция чрез разположените си на територията на Либия специални части са подпомагали обучението и въоръжението на опозицията. До момента НАТО и съюзниците на организацията са осъществили 7 459 военни удара, атакувайки хиляди цели – от ракетни установки до основни военни бази.
Ефектът от това е не само разрушаване на военната инфраструктура на Либия, но също и отслабване на възможността на Кадафи да контролира силите си.
Не е изключено, в случай че либийският лидер не бъде заловен, да опита да организира контра-революционно движение дори след падането на столицата Триполи.

„Ла Стампа”: Бивш водещ помощник на полк. Кадафи предрече падането на либийския режим
В свое интервю Абделсалем Джалуд, бившата дясна ръка на полк. Муамар Кадафи, заяви че краят на либийския режим е много близо, пише в-к „Ла Стампа”.
По думите на Джалуд Кадафи се намира в Триполи и няма да може да избяга, тъй като всички пътища, излизащи от столицата, са блокирани. Единственият начин полк. Кадафи да оцелее след войната и да избегне да бъде убит, е международно споразумение. По думите на Джалуд през февруари е избухнал бунт срещу режима на Кадафи в Триполи, но въстанието е било потушено изключително агресивно и с много убийства.

Зюддойче цайтунг”: Либийската опозиция напредва
Германските медии коментират развитието на ситуацията в Либия. В-к „Зюддойче цайтунг”, коментира, че има все повече доказателства, че борбата срещу режима на Муамар Кадафи навлиза в последната си фаза. Всички градове в района около Триполи са завладени, като ситуацията с доставките на храна и гориво за столицата е тежка.
В свое интервю германският външен министър Гидо Вестервеле защити решението Германия да не участва в намесата на НАТО в конфликта. Според министъра решението Германия да не участва в операция е било уважено от партньорите на страната в НАТО.

Според НАТО режимът на Кадафи се „разпада” и поддръжниците му трябва да сложат оръжие
НАТО смята, че режимът на либийския лидер Муамар Кадафи „се разпада” след завладяването на голяма част от Триполи от силите на опозицията, коментира в свое изявление генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, предаде РИА Новости.
„Режимът на Кадафи определено се разпада. Колкото по-бързо Кадафи осъзнае, че той не може да спечели битката срещу собствения си народ, толкова по-добре, защото либийският народ ще може да се избави от по-нататъшни кръвопролития и страдания”, заявява Расмусен.
Генералният секретар призова поддръжниците на Кадафи да сложат оръжие. „Светът гледа към тях. Имат възможност да се сближат с народа на Либия и да изберат правилен исторически път”, допълни Расмусен.

Муамар Кадафи вероятно се намира в укрепената си резиденция в Триполи, съобщава дипломатически източник
Либийският лидер Муамар Кадафи вероятно още се намира в резиденцията си Баб ал Азизия в центъра на Триполи, съобщава дипломатически източник, който се е срещнал с либийския лидер в рамките на последните две седмици, предаде АФП.
„Той още е в Триполи и може би още е в резиденцията си в Баб ал Азизия”, коментира източникът, пожелал да остане анонимен. Няма официално потвърждение за местонахождението на Кадафи, водят се ожесточени боеве за контрола върху резиденцията. Двама от синовете на либийския лидер бяха арестувани през изминалата нощ.

Действията на щатските военно-въздушни сили са наклонили везните в Либия
Действията на щатските въздушни сили са наклонили везните в полза на противниците на режима на Кадафи в Либия през последните няколко дни, предаде АФП. В същото време, Великобритания и Франция чрез разположените си на територията на Либия специални части са подпомагали обучението и въоръжението на опозицията. До момента НАТО и съюзниците на организацията са осъществили 7459 военни удара, атакувайки хиляди цели – от ракетни установки до основни военни бази.
Ефектът от това е не само разрушаване на военната инфраструктура на Либия, но също и отслабване на възможността на Кадафи да контролира силите си.
Не е изключено, в случай че либийският лидер не бъде заловен, да опита да организира контра-революционно движение дори след падането на столицата Триполи.

„Ал Джазира”: Силите на Муамар Кадафи продължават да оказват съпротива
Войските, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи, продължават да се борят срещу бунтовниците в столицата Триполи и контролират 15 до 20 % от територията на града, заяви говорител на опозиционните сили пред катарската телевизия „Ал Джазира”.
„Те контролират четири района засега… това са едва 15 до 20 % от града”, е заявил бунтовникът, идентифицирал се като Насър.
По-рано друг говорител на опозицията заяви, че бунтовниците контролират целия град, като продължават боевете само за укрепената резиденция на Кадафи в центъра на града.

АФП: Водят се тежки боеве за бастиона на Кадафи
Звуци от тежки боеве се чуват край укрепената резиденция на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи, след като силите на опозицията нахлуха в либийската столица в неделя, съобщи кореспондент на АФП.
Говорител на опозицията обяви, че бунтовниците контролират целия град, с изключение на бастиона на Кадафи, битката за който тече в момента. Местонахождението на дългогодишния лидер е неизвестно.

Ройтерс: Бунтовниците нахлуват в Триполи, силите на Кадафи се пропукват
Екзалтирани бунтовнически бойци нахлуха в сърцето на Триполи, докато силите на Муамар Кадафи рухват, като тълпи от хора излязоха по улиците, за да празнуват бързо наближаващия край на продължаващата от четири десетилетия абсолютна власт на лидера, коментира агенция Ройтерс.
Бунтовници с флагове на опозицията стреляха във въздуха, навлизайки на Зеления площад, доскорошен символ на властта, използван за масови демонстрации за поддръжниците на Кадафи. Опозиционерите незабавно започнаха да наричат мястото Площада на Мъчениците.
Американският президент Барак Обама заяви, че управлението на Кадафи дава признаци на рухване и призова либийския лидер да се оттегли, за да избегне нови кръвопролития.
Опозиционните сили нахлуха в столицата в конвой през западен квартал.
Говорител на бунтовниците обяви, че опозицията контролира 95 % от столицата.
Двама от синовете на Кадафи са арестувани, а президентската гвардия на Кадафи е сложила оръжие. Местонахождението на самия Кадафи е неизвестно.

Най-големият син на Муамар Кадафи е арестуван в дома му
Най-големият син на либийският лидер Муамар Кадафи е бил задържан в дома му и поставен под домашен арест, предаде РИА Новости. По това време Мохамед, който живее в Триполи с майка си, съпругата си и децата си, давал интервю по телефона на телевизия „Ал-Джазира”.
Той не се е занимавал с политическа дейност и не е заемал държавни постове.

Либийската опозиция контролира сградата на държавната телевизия в Триполи
Бойците на либийската опозиция през нощта успяха да установят контрол върху сградата на държавната телевизия в Триполи, съобщи телевизия „Ал Джазира”.
В същото време привържениците на опозицията отбелязват завземането на голяма част от града с шумни празненства на централния площад в либийската столица.

„Ехото на Москва”: Либийският премиер се намира в Тунис
Либийският премиер ал Багдади Али ал Махмуди се намира на тунизийския остров Джерба. Стотици либийци либийци се опитват да проникнат в хотел „Барак Ин”, където той се укрива, съобщи радио „Ехото на Москва”. Обаче тунизийската армия плътно е обградила хотела и не допуска никого вътре. Засега не е известно дали ал Махмуди е взет под стража.
В същото време засега няма достоверни данни за точното местонахождение на либийския лидер Муамар Кадафи.

Убит е синът на ръководителя на либийското разузнаване
Синът на ръководителя на либийското разузнаване Абдула Сенуси – Мохамед – е убит при сблъсъци с бойци на опозицията. Той е командвал едно от военните подразделения, които са се опитали да спрат настъпващите към Триполи антиправителствени формирования, предаде „Ал Джазира”.
Вчера вечерта малко преди опозиционните сили да завземат практически всички райони на столицата Сенуси-старши обеща, че „въоръжените банди никога няма да управляват Либия”. Либийският народ ще победи и ще ликвидира тези терористични банди”, подчерта ръководителят на разузнаването, чиято съдба засега не е известна.
В същото време най-големият син на либийския ръководител Муамар Кадафи в интервю по телефона потвърди, че е под домашен арест в собствения си дом, който е обкръжен от въоръжени мъже. „Те ми гарантираха сигурността”, отбеляза той, но по време на разговора неочаквано започна интензивна стрелба, след което връзката прекъсна. Освен това в момента ожесточени боеве се водят в района на столичното предградие Таджура.

Бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ, заяви Барак Обама
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че режимът на либийския лидер Муамар Кадафи показва признаци на колапс. Обама призова Кадафи да признае факта, че не контролира ситуацията в Либия и да предаде властта, за да бъдат избегнати нови кръвопролития, предаде Би Би Си.
Американският президент подчерта, че бъдещето на Либия вече е в ръцете на либийския народ и призова опозицията да уважава човешките права, да демонстрира държавническо мислене, да съхрани либийските държавни институции и да започне преход към демокрация. Обама също така допълни, че САЩ ще продължат тясно да си сътрудничат с опозиционния Преходен национален съвет.

„Индипендънт”: Наближава краят на Кадафи
Бойците на либийската опозиция празнуват победата на централния площад в Триполи, но в същото време ожесточените сблъсъци в столицата продължават. Часове след като полковник Муамар Кадафи поздрави своите войски за решителните действия, неговият син Сейф ал Ислам бе арестуван от опозиционните сили, което бе потвърдено и от Международния наказателен съд в Хага, пише „Индипендънт”.
Силите на опозицията извършиха морски десант, за да подкрепят бунтовете в столицата, докато останалите части обградиха града. Това бяха знаци, че краят на гражданската война стремително наближава. Режимът изпрати танкове в жилищните райони, които откриха огън по протестиращите в опит за връщане на контрола. Малко по-късно части на опозицията навлязоха в Триполи от западна посока и бяха празнично приветствани от местните жители.

„Дейли Телеграф”: Десетки хиляди души празнуват по улиците на Триполи
Силите на опозицията вече контролират летището в Триполи, основната магистрала, водеща към столицата, както и сградата на държвното радио. Десетки хиляди жители празнуват идването на опозиционните бойци в центъра на града, пише „Дейли Телеграф”.
Говорителят на опозицията Махмуд Шамам посочи, че Муамар Кадафи няма да пострада. „Ние ще гарантираме сигурността му, както и сигурността на неговото семейство. Ние искаме той да бъде съден в Либия, а не някъде другаде по света. Ние ще изградим законова държава и бихме искали той да бъде изправен пред съда”, подчерта Шамам.
В същото време Международният наказателен съд в Хага потвърди ареста на сина на Кадафи Сейф ал Ислам.

„Ивнинг стандарт”: Краят на режима на Муамар Кадафи е близо
След като еуфоричните бойци на либийската опозиция нахлуха в Триполи, Великобритания призова полковник Муамар Кадафи да предаде властта, с което да предпази своя народ от нови страдания, пише „Ивнинг стандарт”.
Празнуващите жители на либийската столица излязоха по улиците, за да приветстват опозиционните сили, а в изявлението на британския премиер се посочва, че краят на режима на Муамар Кадафи е близо.
Либийският посланик в ООН Ибрахим Дабаши, който премина на страната на опозицията, от своя страна заяви: „Това не е началото на края, това е самият край”. Той посочи, че Кадафи ще бъде заменен от представител на опозицията „в близките часове”.

Все още има гнезда на съпротива в Триполи, заяви ръководителят на опозицията
Лидерът на либийската опозиция Мустафа Абдел Джалил заяви, че все още има гнезда на съпротива в Триполи от страна на войските, лоялни на лидера Муамар Кадафи, предаде АФП.
„Искам да ви предупредя, че все още има гнезда на съпротива във и около Триполи”, подчерта Абдел Джалил в телевизионно обръщение по опозиционната телевизия „Ал Ахрар”.

„Взгляд”: Либийската опозиция щурмува Триполи
Либийската опозиция, чието сухопътно настъпление към Триполи рано в неделя бе отблъснато, съобщи, че е извършила морски десант, след който са започнали боеве в града. В същото време сухопътните отряди повториха опита си за щурм. Правителството на Муамар Кадафи за пръв път отправи предложение за спешно примирие, а от Европейския съюз призоваха полковника просто да се предаде, пише „Взгляд”.
В неделя силите на либийската опозиция за пръв достигнаха Триполи и започнаха улични боеве с правителствените войски. Също вчера една от говорителките по либийската държавна телевизия се появи в ефир с пистолет в ръце и заяви, че има намерение докрай да защитава телевизионния център и служителите в него са готови да се превърнат в мъченици.

Ройтерс: Силите на опозицията контролират Триполи
Бойците на опозицията навлязоха в Триполи, а верните на либийския лидер Муамар Кадафи войски капитулират, множество хора излязоха по улиците, за да празнуват, разкъсвайки плакатите на Кадафи, предаде Ройтерс.
Представители на опозицията посочват, че целият град е под техен контрол, освен района на резиденцията на Муамар Кадафи Баб ал Азизия.
Муамар Кадафи направи две аудиообръщения по държавната телевизия, в които призова либийците да се борят срещу опозиционните сили.

Синът на Муамар Кадафи Мохамед се е предал на опозицията, съобщи Преходният национален съвет
Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Мохамед се предаде на опозиционните сили в столицата на страната Триполи, съобщи представител на Преходния национален съвет, цитиран от РИА Новости.
По-рано опозицията съобщи и за ареста на сина на Кадафи Сейф ал Ислам. По данни на „Ал Джазира” и „Ал Арабия” в Триполи е капитулирала президентската гвардия на либийския лидер.

Ройтерс: Международният наказателен съд потвърди ареста на Сейф ал Ислам
Международният наказателен съд потвърди ареста на сина на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, предаде Ройтерс, коригирайки своето съобщение, публикувано по-рано, че е задържан самият Кадафи.

Режимът на Муамар Кадафи се сгромолясва, заяви Андерс Фог Расмусен
Очевидно е, че 42-годишното управление на Муамар Кадафи в Либия се сгромолясва, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на фона на щурма на опозиционните сили срещу столицата Триполи, предаде АФП.
„Очевидно е, че режимът на Кадафи се сгромолясва. Колкото по-скоро Кадафи осъзнае, че не може да спечели битката срещу своя собствен народ, толкова по-добре, тъй като ще се избегнат нови кръвопролития и страдания за либийците”, се посочва в изявлението на Расмусен. Той подчертава, че „сега е време да се изгради нова Либия – държава, която да се основава върху свободата, а не върху страха, върху демокрацията, а не върху диктатурата”.

„Ал Джазира” излъчи кадри от завзетата от опозицията либийска столица
Катарският телевизионен канал „Ал Джазира” излъчи първите кадри от либийската столица Триполи, след като тя попадна под контрола на опозиционните сили. В репортажа се вижда как младежи стъпкват огромен портрет на Кадафи и се радват на пристигането на опозиционерите.
По-рано бе съобщено, че по-голямата част от войските, защитаващи либийската столица, са се предали. Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим заяви, че Кадафи е готов за провеждане на преговори, но в същото време подчерта, че либийският лидер все още разполага с достатъчно сили за продължаване на съпротивата.

Муамар Кадафи призова жителите на Триполи да „прочистят града”
Либийският лидер Муамар Кадафи призова жителите на Триполи „да прочистят столицата”, след като силите на опозицията завзеха различни части на града, предаде АФП.
„Хората трябва да излязат и да прочистят столицата”, подчерта Кадафи в аудиообръщение, излъчено от либийската държавна телевизия. Той допълни, че „в Либия и Триполи няма място за агенти на колониализма”.

Краят на режима на Муамар Кадафи е близо, заяви Дейвид Камерън
Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че краят на режима на либийския лидер Муамар Кадафи е близо на фона на офанзивата на опозиционните сили в столицата Триполи, предаде АФП.
„От информацията, идваща от Триполи, е ясно, че краят на режима на Кадафи е близо”, подчерта Камерън. „Той извърши ужасяващи престъпления срещу либийския народ и трябва да предаде властта, за да се избегнат нови страдания на хората”, се посочва в изявлението на британския премиер.
Опозиционните сили в неделя навлязоха в Триполи, където бяха приветствани от местните жители с музика и празненства, но Кадафи все още отказва да се предаде. По-рано лидерът на опозицията Мустафа Абдел Джалил съобщи, че синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам е заловен.

Муамар Кадафи е готов незабавно да започне преговори с опозицията
Либийският лидер Муамар Кадафи е готов да започне преки преговори с ръководителя на опозиционния Преходен национален съвет Мустафа Абдел Джалил, съобщи говорител на Кадафи, цитиран от Ройтерс.
Той също така призова за прекратяване на атаките на опозиционните сили.
В момента бойците на опозицията са на разстояние около три километра от центъра на Триполи. Ръководителят на Преходния национален съвет Джалил заяви, че опозиционните сили са заловили сина на Кадафи Сейф ал Ислам. По данни на „Ал Джазира и „Ал Арабия” в Триполи е капитулирала президентската гвардия на Кадафи.

1300 души са загинали в Триполи, заяви говорител на либийското правителство
Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим заяви, че в неделя 1300 души са убити при атаката на Триполи от опозиционните сили, предаде АФП.
„През последните 24 часа в Триполи са убити 1300 души”, подчерта Ибрахим и определи сблъсъците като „истинска трагедия”. Той посочи, че либийският режим „все още е силен и хиляди войници и доброволци са готови за битка”.

НАТО действа съвместно с „Ал Кайда”, заяви либийското разузнаване
НАТО действа в Либия със съдействието на терористичната организация „Ал Кайда”, заяви ръководителят на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси. Той отбеляза, че НАТО и „Ал Кайда” си сътрудничат при координирането на въздушните атаки срещу Либия и че екстремистите от тази организация насочват натовските самолети към целите им, предаде вестник „Взгляд”.
„Лидерите на западните страни лъжат своите народи, посочвайки че се борят с международния тероризъм. Всъщност те действат съвместно с терористите и „Ал Кайда”, подчерта Сенуси.

Синът на Кадафи Сейф ал Ислам е заловен, съобщи ръководителят на либийската опозиция
В Либия ръководителят на опозиционния Преходен национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви, че синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам е заловен, предаде катарският телевизионен канал „Ал Джазира”.
„Разполагаме с потвърдена информация, че нашите бойци са заловили Сейф ал Ислам. Дали сме указания да се отнасят добре с него, така че да може да бъде изправен пред съд”, уточни той. .

„Ал Джазира“: Бригадата, охраняваща Муамар Кадафи, капитулира
Бригадата, която отговаря за сигурността на либийския лидер Муамар Кадафи, се предаде в плен на опозиционните сили и сдаде оръжието си, предаде телевизия „Ал Джазира”.
През последното денонощие от Триполи постъпват съобщения за преминаването на различни райони под контрола на противниците на Кадафи. По данни на британския телевизионен канал „Скай ТВ” множество либийци приветстват навлезлите в либийската столица от западна посока бойци на опозицията, при което почти няма признаци за съпротива от страна на верните на Муамар Кадафи войски.

Малтийски кораб, пристигнал в Либия за евакуация на чужденци, бе подложен на обстрел
Малтийски кораб, който трябваше да евакуира чужди граждани от либийската столица, попадна под обстрел и не успя да достигне пристанището, предаде РИА Новости.
По данни на полското външно министерство корабът трябваше да изведе от Триполи група малтийци, както и една полякиня с три деца. Не се съобщава за жертви при обстрела на кораба.

Print Friendly
FacebookСподели