Кметове първо изследват настилката, после купуват

| Източник:

Има общини в страната, които по собствена инициатива първо подлагат на анализ качеството на пътната настилка, която са решили да купят, а едва след това правят поръчка. Вече има запитвания и от общини в Бургаски регион, които са решили да променят градски пространства, но искат първо да се убедят в качеството на продукцията в специализирана лаборатория и съответно да поискат по-голяма гаранция.

 

Това коментира по повод на разпространената днес информация за Община Айтос Иван Димитров, собственик на  “ЛЕО – Бетонови изделия”. Асфалтът в Айтос е бил подложен на изпитване в лаборатория и се е оказало, че не отговаря на Българския държавен стандарт, съобщиха днес с отворено писмо общински съветници от Айтос.

 

Подобна лаборатория, но за тестване на плочки и павета, има в завода на “ЛЕО”. Там вече са правени изследвания на пътни настилки за няколко общини в страната.

 “От една страна, така кметовете са спокойни, че настилката ще издържи дълги години. От друга – могат да поискат по-голяма гаранция от фирмата-производител. Не на последно място – вече много се работи по европейски проекти, а там има изисквания за тестване на изделията. Съветвам клиенти да тестват и наши изделия, но не в наша, а в друга лаборатория, за да бъдат още по-сигурни в качеството”, добави той.

 

На центъра на Шумен например е дадена гаранция от 15 години. Преди да поръча плочките, общината настояла да види резултатите от изследванията и едва тогава подписала договора.

 

 

Print Friendly
FacebookСподели