КАРТА НА СТРАНДЖА ЗАМИНАВА ЗА БРАЗИЛИЯ

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

   Д-р Ст. Пейков, който е член на Националния комитет за отбелязването на Международната година на картата предава на инж. Д. Димов картографското издание.

 

 

По решение на Българска картографска асоциация, шест специално подбрани съвременни български карти ще представят страната ни през м. август на международната картографска изложба в Рио де Жанейро, Бразилия. Една от тях е тематичната карта „Странджа/Йълдъз планина без пожари”. Тя е създадена в мащаб 1:100 000 като обхваща над 13 100 км² горска територия, около държавната граница между Р. България и Р. Турция по протежение на 182 км. Район, който  привлече вниманието не само на картографите.

Централно място в нея заема най-голямата българска защитена територия – Природен парк „Странджа”.

Преди заминаването за картографската изложба – по повод на  Международната година на картата 2015-2016, последния издаден екземпляр бе предаден на инж. Димо Димов – директор на Дирекция ПП „Странджа”. Като дългогодишен ръководител, странджанския лесовъд оказа пълно съдействие на екипа при създаването й.

Най-новото специализирано геопространствено изображение на българската и турската част на Странджа бе дарено от д-р Стефан Пейков, под чието ръководство се осъществи трансграничния картографски проект.

По време на срещата, бяха обсъдени и възможностите за издаването на съвременна туристическа карта на Странджа, от каквато се нуждаят всички общини от района на планината и управлението на природния парк.

 

   Българо-турската граница в района на Резовска река е част и от европейската граница, въздушна снимка, автор – Александър Иванов.

 

Print Friendly
FacebookСподели