Карнобат иска министерска помощ за свой проект

| Източник: nessebar-news.com

 Съдействие за реализацията на вече спечелен европроект поиска кметът на Карнобат Георги Димитров от пристигналия на посещение в общината министър на финансите Симеон Дянков.

 Успешно защитеният проект е на стойност 3 225 792, 58 лв. и чрез него ще бъде реставрирана и консервирана древната крепост Маркели, която ще се превърне в туристическа аткракция.

 Вече е ясно, че до старината ще бъде изграден нов път с дължина 3 км, ще се реставрират Източната крепостна стена с четири кули, Югоизточната куртина на южната крепостна стена, Трите кули на северната стена, Западната крепостна стена, християнски храмов комплекс и водоснабдително съоръжение.

 От екипа на общинска администрация, който разви и спечели проекта, разкриват, че посетителите ще могат да видят възстановка на военен стан, арена на битка от 8 век, средновековна школа за млади войни и  средновековна бойна техника в реални размери.

 Според кметa Георги Димитров единствената причина проектът да не стартира е необходимостта от решение на Министерския съвет, защото се е оказало, че теренът около крепостта Маркели е публична общинска собственост.

Това е наложило да се мине през нови процедури в общинския съвет и сега е нужно Кабинета да актува терена като публична държавна собственост, която да бъде  предоставена за управление и разпореждане на общината.

Едва тогава вече може да се пристъпи към същинската част на изпъление на проекта.

 Предали сме цялата необходима документация в Министерството на културата. Помолих министър Дянков за съдействие, обръщам се и към всички депутати от Бургаски избирателен район също да помогнат, защото крепостта Маркели се превърне във важен туристически обект не само за региона, но и за цялата страна – сподели кметът Георги Димитров.

Print Friendly
FacebookСподели