Кандидатът на ГЕРБ за Сърница обвини РБ за загубата си

Общински светник на реформаторите: ДПС убиха муха с атомна бомба Кандидатът на ГЕРБ за Сърница обвини РБ за загубата си Лукарски: Ние сме коалиционни партньори, трябваше да сме по-активни в...
| Източник: mediapool.bg
Общински светник на реформаторите: ДПС убиха муха с атомна бомба

Кандидатът на ГЕРБ за Сърница обвини РБ за загубата си

Лукарски: Ние сме коалиционни партньори, трябваше да сме по-активни в подкрепата си

Кандидатът на ГЕРБ, който загуби местните избори в Сърница – Мустафа Аликанов обвини за поражението си Реформаторския блок. Пред бТВ в понеделник той заяви, че не е кмет заради пасивността на реформаторите. По думите му те не са го подкрепили между първия и втория тур на изборите, а техни представители в Сърница в деня на балотажа дори не е имало.

Неби Бозов от ДПС печели втория тур на изборите за кмет на община Сърница. Това показват окончателните резултати от сто процента обработени протоколи, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Аки Пехлеван.

Бозов е получил подкрепата на 1866 избиратели. Другият кандидат, достигнал до балотажа – Мустафа Аликанов от ГЕРБ, е получил 1299 гласа. Броят на невалидните бюлетини е 39.

Вторият тур на частичните избори за кмет на най-новата българска община преминаха без нарушения при избирателна активност от 76,6 процента, допълни Аки Пехлеван.

Между двата тура на изборите в Сърница ГЕРБ и РБ се договориха да се явят заедно на балотажа.

Сърница може да даде модела за изборите през есента, обявиха в общо изявление пред медиите в началото на миналата седмица в парламента ГЕРБ и блока. Тогава Цветанов дори направи сметката, че математическият сбор между гласовете на партията му и представителите на блока би бил значително по-висок от резултата на ДПС.

Минути след като кандидатът на ГЕРБ обвини Реформаторския блок  за загубата си, министърът на икономиката Божидар Лукарски призна „вината“ на партията си.

„Не знам до колко това е едно емоционално изказване и отговаря на истината. Сметките ни обаче показваха, че ГЕРБ и РБ имаме повече гласове отколкото ДПС. В крайна сметка обаче и 500 гласа не са чак толкова много“, заяви той пред БНТ.

„За Сърница обаче беше важно да се включим по-активно, това е така. Ние сме коалиционни партньори и трябваше да сме по-активни в подкрепата си“, каза Лукарски.

„Надявам се на следващите местни избори да не се получават такива проблеми и да бъдем по-активни“, каза Лукарски.

„Поне 50 процента от симпатизантите на РБ подкрепиха ГЕРБ. Те са разочаровани от двете партии ДПС и ГЕРБ на местно ниво“. Това коментира в понеделник пред БНР общинският съветник от РБ Исмет Исмаил.

Според него избирателите са били повлияни от изказването на Лютви Местан, че управляващите оказват натиск върху жители на махала в село Селище, като ги заплашвали да останат без ток, ако гласуват за ДПС.

Исмаил каза, че договорката за подкрепа от страна на Реформаторския блок не се реализира, защото Сърница е малка община. Ако кандидатът на ГЕРБ беше друго лице, щеше да сработи на 100 процента. Предполагам, че не излезнаха да гласуват 50 процента. Допълнителните 2 процента за кандидата на ДПС дойдоха от тези, които не са гласували на първи тур. ДПС убиха муха с атомна бомба, заяви още той.

Print Friendly
FacebookСподели