КАБИНКОВА ВЪЖЕНА ЛИНИЯ ЩЕ СВЪРЗВА ЛЕТИЩЕ БУРГАС СЪС СЛЪНЧЕВ БРЯГ

| Източник: КРАСИМИР КОСЕВ

Скоростна  кабинкова въжена линия  между летище Бургас и Слънчев бряг ще бъде изградена за следващия туристически сезон,съобщи днес в Брюксел еврокомисар Кристалина Георгиева.Голямата новина ,за която научи пръв Несебър нюз бе в отговор на журналистически въпроси,свързани с големия летен трафик към известния туристически комплекс,част от община Несебър.

Идеята за проекта датира от 2005 година и е дело на тогавашния председател на общинския съвет в Несебър Димитър Янков и представителя тогава на туристическия оператор „Томас Кук“ за България Христо Колев.И двамата днес са покойници ,но проектът им ще бъде продължен от наследниците им.

Повече от десет години туристите от европейските държави и Русия изказват недоволства и правят рекламации заради това ,че самолетния полет до България отнема по-малко време,отколкото автобусния им транспорт от летището до Несебър.Туристическите фирми плащат огромни неустойки,след което си ги търсят от хотелиерите.

Скоростната кабинкова въжена линия ще ликвидира проблема със задръстванията по пътя към Слънчев бряг и ще се превърне в уникална туристическа атракция ,в синхрон с големите усилия на община Несебър за по-нататъшно утвръжданане на региона като най-посещавана туристическа дестинация.

Въжената линия ще бъде изградена от немска фирма,сподели още комисар Георгиева и нейното трасе няма да дублира съществуващия сега път,а ще преминава над красиви местности в общините Поморие и Несебър.От строежа ще се облагодетелстват и земедилските кооперации в Каблешково и Несебър,които вече обсъждат предоставените им договори за земите по трасето.

Началната спирка на въжената линия ще бъде край квартал Сарафово,а крайната в емблематичния хотел в Слънчев бряг „Хризантема“,който по правило пръв открива и последен закрива туристическия сезон.В проекта на принципа публично-частно партньорство ще се включи и община Несебър,която ще осигури част от средствата за транспорта от туристическия данък,който постъпва в общинския бюджет.

Ръководството на „Слънчев бряг“ АД засега не коментира голямата новина.За сметка на това от Съюза на собствениците в Слънчев бряг не крият адмирациите,считайки че въжената линия е плод на дългогодишните им протестни действия.Приветствам проекта,заяви известният хотелиер Георги  Николчев,а Веселин Налбантов заяви,че за крайната спирка на линията трябва да се обяви търг.

Утре в Европарламента ще има специална пресконференция за грандиозния проект,който ще компенсира прогнозните резерви за отлив на туристи и през този туристически сезон.

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели