Йоаким Каламарис: По-добре реален фалит за Гърция от псевдопомощ

   Агенция „Фокус“ Икономическият анализатор Йоаким Каламарис пред Агенция „Фокус”.Фокус: Смятате ли, че Гърция ще получи още помощ от своите кредитори? Йоаким Каламарис: Разбира се, че се очаква допълнителна помощ, тъй като мерките...
| Източник: Агенция "Фокус"

 

 Агенция „Фокус“
Икономическият анализатор Йоаким Каламарис пред Агенция „Фокус”.Фокус: Смятате ли, че Гърция ще получи още помощ от своите кредитори?
Йоаким Каламарис: Разбира се, че се очаква допълнителна помощ, тъй като мерките досега не са ефективни. В момента т.нар „тройка” – Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд се показва като фирма за събиране на средства, която не споделя агонията на народите.
Видяхте, какъв дебати имаше в Европейския парламент от самите евродепутати, когато коментираха специалния еврокомисар. Дори Саркози, който е на страната на Меркел, е казал, че това предложение е недемократично.
Евродепутати от различни страни споделиха, че са притеснени за мерките, които са взети относно Гърция, защото те не помагат за решение на проблема или за да дадат един нов тласък в икономиката или въобще за развитието.
Тези, които посещават Гърция, единственото, което искат, е да съберат парите, които са дали като финансиране, това ги интересува. Но откъде ще дойдат тези средства, не е ясно на никого.
В четвъртък е изпратено писмо от шефовете на затвори на Гърция, които заявяват, че нямат място за повече затворници. Скандално след намесата на чуждата „помощ”, натиснаха правителството за данъкоплатците, които не са коректни и в последните шест месеца може би имаме около 2 000 души в затвора. Вместо да откриваме училища, ние откриваме затвори и затваряме училища с тези мерки. Това не е патриотизъм, аз съм икономист и говоря като икономист.
Не е доказано дали тази финансова помощ в тези размери е пристигнала в Гърция. Няма доказателства къде са отишли тези милиарди. Всички се притесняват, дали кредиторите, ще се съгласят да дадат останалата сума в размер на 135 млрд. евро. От тази сума над 35 млрд. евро ще влязат в бюджета.
Фокус: Останалите къде ще отидат?
Йоаким Каламарис: За погасяване на лихвите. Има друг момент, който също е скандален. Гърция, щом е в Европейския съюз и всяка една страна, защото ние сме равни, Германия първа сред равните, трябва да се възползва от клаузите на спогодбите, които имаме за външно финансиране. Това не е спазено. Става въпрос за антиконституционни мерки, не само за несправедливи финансови мерки. Къде сме три години след тези мерки – с влошена икономика, с унизено достойнство на безпомощни хора, с 30 000 души бездомни и никакво развитие. От 2010 г. до 2011 г. Гърция внася зехтин от Германия. Ние нямаме нищо против немския народ. Голяма част от европейските икономисти са против германската икономическа политика, защото този така наречен специален комисар е един вид трик, претекст. Те са го предложили, знаейки, че няма да се приеме.
Фокус: Според Вас каква е целта на това предложение?
Йоаким Каламарис: Целта е да кажат – предложихме 10 мерки, вие не приехте едната, продължаваме с деветте. Те ще искат да намалят заплатите отново. В момента чрез намалението на заплатите в Гърция, всъщност не съществува 13-та и 14-та заплата, съществуват само осем заплати годишно. Вижте модела, който е направен в Испания. Когато те са намалили заплатите веднага безработицата се е повишила с 10 % годишно. Причината е, че част от испанците са решили, че е по-добре да бъдат безработни, отколкото да работят за ниски заплати. В хората се насажда страх и това не са мои открития, това са думи, споделени в Европейския парламент.
В момента имаме много сериозен проблем не само в Гърция. Защо Германия работи „под килима” и субсидира нейните продукти като мляко, а българското мляко не е субсидирано? И българското мляко в България вече е по-скъпо от германското. Приветствам позицията на премиера Бойко Борисов. Привличането на инвестиции в България е на база на ниско данъчно облагане, което е продължение на политиката на предишното правителство и това е добре.
В момента Европа оказва натиск за хармонизация на данъчната политика. Тогава да хармонизират и заплатите на българския народ. Според мен става въпрос за един сериозен икономически трик, от който печелят предимно немските инвеститори, в частност – като държава.
Бързината да влезем в ЕС е била фатална грешка за всички нас на Балканите. Ние влязохме един по един и един след друг и така изглеждахме и сме пигмеи и финансово, и политически в очите на ЕС. Много неща са ни разделили в миналото. Време е да помислим сериозно да сме заедно, милиони души.
Фокус: Как виждате бъдещето на Гърция в тази ситуация?
Йоаким Каламарис: Във всички трудни времена в историята на света са се раждали много псевдоспасители, тоест хора, които се появяват, защото гласоподавателите са притеснени от тази криза. Хората не са наясно какво да очакват утре, ще бъдат в едно хаотично състояние и понякога ще гласуват за псевдоспасители. Според мен изборите в Гърция са близо и ще се случат през април. Изборите дават един отдушник, очакване, че идва нещо ново, друг е въпросът дали това ново ще бъде надеждно. Мисля, че е по-добре Гърция да намери сама пътя си. Ако трябва да фалира – да не я държат в кома, по-хубаво да фалира и тогава нещата ще бъдат по-добре.
Фокус: Това ли е Вашето мнение – по-добре фалит, отколкото псевдопомощ?
Йоаким Каламарис: По-добре реален фалит от псевдопомщ. Защото пак казвам – те са мерки на фирми за събиране на средства, не са мерки да възраждат една икономика. Три години след тези мерки какво сме постигнали – хаос и страх. Това не са послания за икономическо щастие, а са стъпки назад. В момента виждаме държавите слаби, от гледна точка на това, че нямат държавни предприятия. Аз съм дясно мислещ, но ще ви дам пример – в Калифорния преди десетина година се приватизира местната електрическа компания и цената на тока е скочила 1 000 пъти. Защо политиците поверяват сериозни стратегически компании като енергото, телекомуникационни компании на хора, близки до тях, а те ги фалират и са на свобода? Това е сериозен проблем.

Веселина ЙОРДАНОВА
Print Friendly
FacebookСподели