И червените поискаха оставката на Семерджиев

Станишев няма да наказва свои, ако подписката за „Белене“ се провали Христина Добрева Снимка: БГНЕС След като вчера „Атака“ поискаха оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев заради ударния скок...
| Източник: Vsekiden.com

Станишев няма да наказва свои, ако подписката за „Белене“ се провали

Христина Добрева

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

След като вчера „Атака“ поискаха оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев заради ударния скок в цените на тока с 13 %, днес и червените заявиха, че председателят на енергийния регулатор трябва да си ходи.

Според лидера на БСП Сергей Станишев обаче това бил най-малкият проблем, а по-важно било, че в продължение на 3 години и в комисията, и в икономическото министерство пропуснали навлизането на огромно количество нови мощности от възобновяеми енергийни източници. Това бил и прекият фактор за по-високата цена на тока от вчера. Шефът на социалистите си послужи и с цифри, за да защити твърдението си – ако през 2009 г. е имало 7 мегавата включени мощности от соларни паркове, само през май и юни тази година те вече били за над 500.

Станишев напомни и че цената на мегават час от такъв ресурс е 10 пъти по-висока, в сравнение с тази на тока, добиван в атомните електроцентрали.

В тази връзка червеният лидер се похвали, че подписката за иницииране на референдум за „Белене“ набирала все по-голяма сила. „Бъдете сигурни, че ще успеем да съберем необходимите подписи до края на месеца“, увери Станишев и добави, че все повече млади хора осъзнавали колко важна е инициативата. Той обаче не каза, че би наказвал свои кадри, ако се докаже, че не са били достатъчно активни в събирането на подписи. „Партията се мобилизира“, отсече социалист номер едно.

От утре пък из страната тръгвали 160 мобилни екипа с техни доброволци, които да обикалят къщи, магазини и заведения за тази цел. Според зам.-шефа на червените в парламента Ангел Найденов тази задача не била толкова сложна и с нея можело да се стигне и до заветния брой от 500 хиляди подписа до края на месеца. Той обаче призна, че трудностите идвали от страха на хората в провинцията, които смятали, че ще ги уволнят от работа, ако положат автографа си върху листовете за втората атомна.

Заради повишението в цената на тока социалистите настояват и критериите за отпускане на енергийни помощи да се преразгледат, за да може от тях да се възползват повече хора. Станишев не пропусна и да отправи реплика към премиера Бойко Борисов по този въпрос, казвайки, че помощите, които Борисов заръча на финансовия министър да изплати на над 300 хиляди семейства, били редовно издействани по закон, приет още през 2008 г.

„Това е като да каже премиерът на социалния министър Тотю Младенов да изплати пенсиите за следващия месец“, добави соцлидерът.

Критиките си той не спести и за начина, по който се действало за потушаването на огъня на Витоша. „Ако за пореден път МВР не може да се справи, да извика помощ отвън“, посъветва Станишев и припомни как Русия е помогнала при големите горски пожари през 2007 г. с техника и човешка сила.

Соцлидерът настоя и еврокомисарят по кризите Кристалина Георгиева да помогне за овладяване на ситуацията, „а не да идва 1-2 пъти годишно и да дава акъл само за икономическите въпроси“. Според Станишев пожарът в Бистришкото бранище няма как да затихне само с усилията на доброволците и вече трябва да се впрегне подходящата техника. „Много странно съвпадение е този пожар с ветото миналата седмица за промените в Закона за горите“, заключи с намек червеният шеф, но не уточни какво точно има предвид.

Print Friendly
FacebookСподели