ИТАЛИАНСКА ВОЕННА КАРТА НА БАЛКАНИТЕ, ПРЕДИ 1396 Г.,

| Източник:

Продължава  новата ни рубрика „Несебър и залива в стари карти” (IV-XIX). Посвещаваме я на 30-годишнината  от обявяването  на Стариния  Несебър за част  от Световното културно наследство/1983 г./, а също така и  в подкрепа на наскоро приетия План  за управлението му.

Щастливи сме,че за първи път младите хора в Несебър,неговите жители и гости,както и многото приятели на този уникален град от страната и света ,ще се запознаят така системно с тази изключителна колекция.

Публикациите ,които  правим , са благодарение на  приятелското ни  сътрудничество с  Международния търговски и културен център ГЕОПАН и лично на неговия президент д-р  Стефан Пейков.


ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ИТАЛИАНСКА ВОЕННА КАРТА НА БАЛКАНИТЕ, ПРЕДИ 1396 Г., СЪСТАВЕНА ОТ ВСЕ ОЩЕ НЕИЗВЕСТЕН АВТОР

 

 

Италианската военна карта на Балканите, дава представа за българските земи, в най-тежките години за народа ни – падането на България под робство. В годината 1396 – 1397, турците превземат и Несебър.

Анонимната военна карта, съхранявана във Френската Национална библиотека отразява драматичната ситуацията от последните десетилетия на XIV в.. Това е времето на османските походи за завладяване на Балканите, представени в наши дни със средствата на културната експанзия – от щедро заплатени частни български телевизии, като тържество на османската култура и цивилизация. Показаната от нас карта говори за друго. Тя представлява образец на военните карти, които се изработват през XIV в.  Отбелязани са всички по-големи градове и крепости на Балканите, като над завзетите се вее османски, а над незавладените – християнски флаг. Река Дунав е преднамерено деформирана (разширена), за сметка на Средиземно море.

Картата – за разлика от телевизионните сериали, е изработена въз основа на реални данни, които са събрани вероятно от венециански картографи и разузнавачи – някъде между 1388 и 1396 г. (град Никопол е превзет, а над град Видин – столица на последното българско царство на Иван Страцимир, се вее християнския флаг). Град Несебър е означен само с рисунка, без да бъде изписано името му.

Битката при Никопол през 1396 г. е повратна точка в историята не само на България, но и на Балканите, и Европа. Тя решава и съдбата на градове като Несебър, въпреки че по-късно, той минава отново под юрисдикцията на Византийската империя, но само до зимата на 1453 г.

Само няколко месеца след превземането на Несебър, на 29 май 1453 г. , вторник – една от най-съдбоносните дати в Европейската история, пада и Константинопол.

Очаквайте на 29 май 2013 г. в Несебър Нюз „Превземането на Константинопол от турците в спомените на сръбския войник Константин Михайлович” – Еничарина от Островица. Едно изключително свидетелство за истината на този ден.

 

 

Хрониките свидетелстват:

Анонимна Несебърска хроника (ХІV-ХV в.): “В година 6095 (1396/1397) турците превзеха Несебър и преселиха населението му в Чимос (с. Ахелой).”

 

Договор на турския султан Сюлейман І с Християнската лига (януари-февруари 1403 г.): “На моя отец император на гърците и на империята на Цариград (Йоан VІІ Палеолог) аз предадох Солун с Каламария с всичките им околии, както се уговорихме, и от Галико до Паравардаро… и им отстъпих от Панидо до Несебър, заедно с Парория и с крепостите и солниците и с всичко принадлежащо към тях…”

 

 

 

 

 

 

 

Неизвестен автор

Италианска военна карта на Балканите.преди 1396 г.

Рисувана, цветна, 32,6 х 24,6 см

Френска национална библиотека – Париж

Ръкописен отдел – Cod. Lat. Paris. 7239

Дигитален архив “Тракия” – Геопан

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    Крепостта Калиакра е изобразена без владетелски флаг на картата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Битката при Никопол

Оригиналът на изображението се съхранява в архивите на Националната библиотека на Франция. Изображението е от wikipedia.org

Print Friendly
FacebookСподели