Има споразумение за Гърция

  Парламентът на страната спешно трябва да приеме законопроекти, които да гарантират реформите, в сряда има нова среща на Еврогрупата       Още по темата Евентуален спасителен план за...
| Източник: VESTI.BG

 

Парламентът на страната спешно трябва да приеме законопроекти, които да гарантират реформите, в сряда има нова среща на Еврогрупата

 

 

 

Още по темата

  • Евентуален спасителен план за Гърция се оценява на 82-86 млрд. евро
    Преди 13 часа
  • Еврогрупата без решение, но с план за реформи в Гърция
    Преди 16 часа
  • Ципрас: Гърция е готова за компромис
    Преди 17 часа
  • Варуфакис: Германия иска „Грекзит“, за да стресне Франция
    Преди 1 ден

Има споразумение, съобщи белгийският премиер Шарл Мишел от срещата на върха на еврозоната за Гърция.

Това потвърди и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Очаквайте подробности!

В дипломатически маратон лидерите на еврозоната се опитват да намерят компромис, за да запазят Гърция в еврозоната, само часове преди ЕЦБ да реши дали да продължи да държи гръцката икономика на животоподдържащи системи или да ги изключи.

След почти тринайсет часа обсъждания и многобройни прекъсвания на сесията,

на масата бе поставено компромисно предложение от германският канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, заяви източник, близък до преговорите.

Атина припомни, че двата основни въпроса остават отворени: ролята, която ще играе МВФ, ако Гърция получи нов план за помощ от еврозоната, както и създаването извън страната на фонд, съставен от гръцки активи в размер на 50 млрд. евро, които да гарантират обещаната приватизация.

„За всичко останало, ние сме почти в съгласие, подготвили сме почвата“, заяви гръцки правителствен източник, като каза, че „с пистолет в слепоочието“, всички щяха да бъдат готови да направят отстъпки.

Въпреки че текстът, предложен в малките часове, не предвижда априори временно излизане на Гърция от зоната на единната валута, както бе написано черно на бяло в един от проектите на финансовите министри от еврозоната, той рискува да бъде трудно приет в Гърция, където правителството на радикалната левица начело с Алексис Ципрас обеща, че няма да позволи да бъдат наложени нови жертви.

Свободата за маневриране на министър-председателя е още по-малка сега. 

Реформите, искани от кредиторите на Гърция, и много непопулярни, едва се различават от тези, които са бяха масово отхвърлени от 61% от избирателите на референдума на 5  юли.

За да може парламентът да одобри реформите, Алексис Ципрас трябваше да се доближи до опозицията на цената на вътрешни разпри в СИРИЗА.

Това повдига опасения за нова политическа криза.

Ципрас води четвърти кръг разговори

с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и президента на ЕС Доналд Туск по време на прекъсването на срещата на върха на Еврогрупата, твърдят източници. Пленарното заседание на лидерите от еврозоната беше временно прекратено рано тази сутрин за уточняване на позициите.

Лидерите на Германия, Франция и Гърция вече над два часа обсъждат последните разногласия по програмата за помощ за Гърция. Останалите ръководители на страните от еврозоната не участват в дискусията.

„Продължава срещата в тесен кръг между Алексис Ципрас, Ангела Меркел и Франсоа Оланд за преодоляване на последните разногласия. Те говорят директно, нямаме информация за съдържанието на разговора“, съобщи пред журналисти източник в кулоарите на срещата.

Според компромисното проектоспоразумение, което не е напълно готово, може да има трета помощна програма за Гърция,

за да се гарантира оставането на страната в еврозоната. Първата стъпка, която трябва да направи Гърция за изпълнение на своите задължения, е

нейният парламент да приеме до 14 юли съгласувани с институциите структурни реформи. 

Става дума за законопроекти, сред които за приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.

После в сряда трябва да се състои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започване на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция.

Ако това не стане, програмата най-вероятно ще пропадне. 

На европейския фронт премиерът на Гърция трябваше да положи всички усилия, за да се възстанови доверието, което бе изгубено през тези шест месеца на разгорещени преговори. Дискусиите за съдбата на Гърция поставиха на сериозно изпитание и останалата част от еврозоната, по-специално френско-германската двойка. От самото начало, на срещата на върха в неделя започна противоречие между твърда Германия и Франция, която се застъпва за по-мека линия.

Франция „ще направи всичко“, за да запази Гърция в еврозоната, увери президентът Франсоа Оланд.

За германският канцлер Ангела Меркел не е ставало въпрос за споразумение „на всяка цена“.

„Най-важната ценност, а именно доверието и надеждността, беше загубена“ с Атина, добави тя.

Няколко европейски лидери разкритикуваха суровата позиция на Германия в преговорите с Гърция,

предаде ДПА. Предложението на германския министър на финансите, Волфганг Шойбле от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, Гърция да излезе временно от еврозоната, ако не постигне споразумение с международните си кредитори, беше осъдено от италианския премиер Матео Ренци, френския президент Франсоа Оланд и австрийския канцлер Вернер Файман.

И тримата лидери са от левицата. Първият секретар на управляващата във Франция социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис увери, че Германската социалдемократическа партия също подкрепя позицията на Оланд по въпроса, предаде Франс прес. ГСДП е по-малък партньор на ХДС в управляващата коалиция в Германия и нейният председател Зигмар Габриел е вицеканцлер в правителството на Меркел.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля промени в своя кабинет

след като мине бурята от срещата на върха в Брюксел, твърди атинският в. „Та неа“, като се позовава на източници от близкото обкръжение на министър-председателя.

Ципрас все още не е взел окончателни решения, всичко зависи от развоя на въпроса за постигане на споразумение с кредиторите. Той обаче е подготвил план за действие и инициативи, които поне на първо време ще имат за цел да осигурят гласуване в парламента на мерките, които кредиторите искат от него, отбелязва изданието.

Смята се, че засега Ципрас все още се въздържал да отстрани двама членове от кабинета, Панайотис Лафазанис, министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката, и Димитрис Стратулис, втори министър на социалното осигуряване за това, че те предлагат Гърция да завърне към драхмата, тъй като с тях е невъзможно да приложи програма, продиктувана до голяма степен от Европа, за да може страната да остане в еврозоната.

Промените обаче няма да се сведат само до двамата представители в правителството, идващи от фракцията „Лява платформа“ в партията СИРИЗА, тъй като още не е известно по какъв начин те биха реагирали, ако бъдат сменени. Не е изключено промените да засегнат и хора от други министерства, като например от икономическия екип на кабинета, и по-специално заемащите постове втори министри и заместник-министри.

Възможно е също правителствени представители да бъдат преместени на други постове, пише още в. „Та неа“, прогнозирайки, че вероятно Ципрас ще изчака да види какво ще е поведението на набелязаните за смени министри и депутати как те ще гласуват поисканите от кредиторите нови мерки.

Източник: По материали на БТА
Print Friendly
FacebookСподели