Изявление на комисар Кристалина Георгиева по повод урагана Санди

| Източник:

С притеснение следя опустошителното преминаване на урагана Санди през американските щати Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът и Вирджиния. Натъжена съм от жертвите и разрушенията, които бурята причинява по пътя си. Бих искала да изразя съчувствието си към всички американци и особено към семействата, загубили свои членове по време на бедствието.

Европейският център за наблюдение и информация продължава да наблюдава движението на урагана. Експертите на Европейската комисия по гражданска защита са в постоянен контакт с Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA). Използвам случая да отлича FEMA за чудесната им работа за справяне с бедствието в сътрудничество с федерални, местни и щатски власти, подпомагащи организации и доброволци. Реакция им на Санди още веднъж показва ползата от подходящи мерки за подготовка и важността на системите за ранно предупреждение и предварително изготвените планове за управление на бедствия.
 
Ураганът Санди е само един пример за нарастващия интензитет и честота на природните бедствия, от които не са предпазени и най-добре подготвените. Също така, Санди е още една причина за всички нас да работим за това да бъдем подготвени за по-добра реакция при бедствия. Предложението на Европейската комисия за надграждане на Механизъма за гражданска защита на ЕС има за цел точно засилването на подготвеността на Европа и капацитетът ни да реагираме на сериозни бедствия.
 
…………………………………………………………………………………………………………………….
 

След бурята

 Агенция „Фокус“
 
Десетки загинали, милиони домакинства без електричество и щети за около 20 милиарда долара – това са последиците, след като супербурята „Санди” връхлетя Източното крайбрежие на САЩ.
Президентът Барак Обама ще посети Ню Джърси, за да се запознае на място с последиците от бурята, която остави разрушения по пътя си в САЩ и Канада. Загинали са най-малко 50 души, повечето от паднали дървета. Над осем милиона домакинства останаха без ток заради супербурята, която блокира метрото в Ню Йорк и финансовия район на Манхатън.
Източното крайбрежие на САЩ постепенно се възстановява, като международните летища в Ню Йорк и Ню Джърси частично ще подновят своята работа.

„Гласът на Америка”: Барак Обама ще огледа щетите след бурята в Ню Джърси
Президентът на САЩ Барак Обама ще посети щата Ню Джърси, докато местните жители се опитват да се възстановят след една от най-тежките бури, която някога е връхлитала региона, предаде радио „Гласът на Америка” .
Обама и губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи ще огледат заедно щетите и ще благодарят на спасителните служби за добрата им работа.
Във вторник Кристи, който е републиканец и яростен критик на държавния глава, похвали действията на президентската администрация във връзка със супербурята „Санди”.
Президентът обяви бедствено положение в Ню Йорк и Ню Джърси, което позволява да бъдат отпуснати федерални средства за опустошените райони.

Международните летища в Ню Йорк и Ню Джърси възстановяват частично работа
Международното летище на Ню Йорк Джон Кенеди и международното летище Нюарк в съседния щат Ню Джърси възстановяват частично работа, съобщава ИТАР-ТАСС.
Летище Ла Гуардия остава затворено.
Трите летища са затворени от понеделник. В нормална обстановка те обслужват около 300 000 пасажери всеки ден.
Поради урагана „Санди“ от източното крайбрежие на САЩ са отменени над 18 000 полета.

Най-малко 48 души са жертвите на урагана „Санди“ в САЩ
Най-малко 48 души са жертвите на урагана „Санди“ в САЩ, съобщи ИТАР-ТАСС.
Без електричество са останали около 8 милиона души в 15 щата. Преустановена е работата на три ядрени реактора в щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Наводнени са четири града в северната част на Ню Джърси. Нарушен е железопътният транспорт.

В САЩ почти 132 000 души продължават да са без електричество
Почти 132 000 души продължават да са без електричество, заради урагана „Санди”, във Вашингтон, Балтимор и предградията им, съобщават електрическите компании обслужващи Окръг Колумбия и щатите Вирджиния и Мериленд.
„Възстановителните работи се извършват без прекъсване. Сега във Вашингтон и близките селища без ток остават 5667 наши абонати. А през деня без ток бяха 16 000, така че може да се говори за успех”, коментира пред РИА Новости говорител на компанията „Пепко”.
В същото време в големите градове на Мериленд и в Балтимор и предградията му без електричество са 44 775 души, а вчера са били 140 000. В щата Вирджиния електрическите компании съобщават за общо 81 549 души, останали без електроенергия.

Три реактора в САЩ са спрени, заради урагана „Санди”
Три реактора на атомни централи в САЩ са спрени, а четвърти е под наблюдение, след като ураганът „Санди” причини сериозни щети на електропреносните мрежи, а високите води застрашиха охладителните системи. Сред опасенията, че придошлите води може да залеят реакторите, както стана в японската АЕЦ „Фукушима” миналата година, властите съобщиха, че няма опасност за населението, предаде АФП.
Основната електрическа компания на Ню Джърси PSEG спря своя реактор „Салем 1” в община Ханкукс бридж на река Делауеър, обяснявайки, че повечето помпи за циркулирането на водата са се оказали неизползваеми „заради влиянието на времето”.
Спрени са още и реакторите „Найн майл поинт” в Скриба, щата Ню Йорк, и „Индиън поинт” в Бучанан, Ню Йорк. Реакторът в Скриба е бил спрян поради „проблеми с външната електрическа мрежа”, поясняват от компанията „Ентерджи”.
В същото време най-старият реактор в страната, 43-годишният „Оустър крийк” в Ню Джърси, е под наблюдение, заради високо ниво на водата във водовземното съоръжение.

Мит Ромни е бил запознат с мерките за преодоляване на последствията от урагана „Санди”
Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Мит Ромни обсъди с ръководството на Агенцията по извънредни ситуации мерките за преодоляване на последствията от урагана „Санди”.
„Той получи информация за движението на урагана, както и за мерките за преодоляване на последствията, предприемани на федерално и щатско ниво и от местните власти”, каза пред журналисти представителят на предизборния щаб на демократите Кевин Мейдън.
С приближаването на изборите Ромни се ангажира с допълнителни функции, който по своята същност са работа на президента на САЩ, коментира РИА Новости.

Броят на загиналите от супербурята „Санди” достигна 43 души
Броят на загиналите от супербурята „Санди” достигна за САЩ и Канада 43 души, и се очаква да продължи да се увеличава, тъй като все още има изчезнали хора, съобщават властите, цитирани от АФП. Властите в Кънектикът, Мериленд, Ню Йорк, Ню Джърси, Северна Каролина, Пенсилвания, Вирджиния и Западна Вирджиния съобщават за загинали вследствие на урагана, а полицията на Торонто обяви, че жена е била убита от летящи отломки.
„Санди” вече причини смъртта на най-малко 67 души, като премина по-рано през Карибските острови, и така общият брой на смъртните случай вече е 110.
Общият брой на загиналите в Ню Йорк е 23, след като кметът Майкъл Блумбърг обяви, че най-малко 18 души са загинали само в „Голямата ябълка”.

Централата на ООН в Ню Йорк остава затворена
Централата на ООН в Ню Йорк остава парализирана за трети пореден ден, както и самият град, след преминаването на урагана „Санди”. От пресслужбата на организацията съобщиха, че всички срещи и заседание за 31 октомври са отменени.
Не работи и сайтът на ООН в интернет, предаде РИА Новости.
Дали на сградата на организацията са нанесени щети от бурята, не се съобщава.

Супербурята „Санди” е причинила смъртта на поне 18 души в Ню Йорк
Най-малко 18 души са загинали в Ню Йорк от супербурята „Санди”, съобщи кметът на града Майкъл Блумбърг. Няколко тела са били открити в крайбрежните райони, ударени от бурята в понеделник през нощта, причинявайки големи наводнения и повече от 20 големи пожара.
Властите съобщават, че броят на загиналите жители на града може да се увеличи, тъй като издирванията и спасителните операции все още продължават, предаде АФП.

Министерствата във Вашингтон днес ще възобновят своята работа
Намиращите се във Вашингтон министерства и ведомства на САЩ в сряда ще възобновят своята работа, след двудневно прекъсване заради урагана „Санди”, предаде РИА Новости.
„Федералните министерства и ведомства подновяват работа в сряда. Същевременно, възможно е някои служители да бъдат пуснати в почивка или да бъдат в дистанционен режим на работа”, се казва в съобщение на Белия дом.

Print Friendly
FacebookСподели