Изборът е прост – Борисов&Цветанов или Орешарски, обяви Станишев

  Сона Колчакова © БГНЕС Само час, след като жребият даде на Коалиция за България номер 5 в бюлетината, Сергей Станишев и номинираният за премиер Пламен Орешарски представиха управленската си...
| Източник: News.bg

 

Сона Колчакова
станишев © БГНЕС

Само час, след като жребият даде на Коалиция за България номер 5 в бюлетината, Сергей Станишев и номинираният за премиер Пламен Орешарски представиха управленската си програма.

Ние отиваме в тази битка, в това състезание за доверието на хората с ясна кауза – „Да върнем България на хората. Да стане България отново свободна, перспективна и социална“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред препълнената зала 6 на НДК.

Огромно пано с надпис: „Предизборен щаб на ГЕРБ“ посрещаше влизащите в Зала 6 членове на БСП и техните коалиционни партньори.
Паното, вероятно останало от предишните избори, беше поставено на стената във фоайето на Зала 6 преди скенерите, през които всеки преминаваше, за да влезе в залата.

В началото соцлидерът призна, че за 23 години преход има много натрупани разочарования и няма партия, която да не носи отговорност, в това число и БСП, и Коалиция за България.
Но ние сме партия, която умее да се променя в името на перспективата за България и това ясно личи от нашата програма и нашия кандидат за министър-председател в лицето на Пламен Орешарски, изтъкна Станишев.

Брюксел започва проверка на енергетиката ни
Още…

По думите му, тези избори не са обичайни, те са съдбовни за Българя, защото трябва да изберем пътя на развитие на България.

Има две много прости алтернативи – или управление на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов и вътрешен министър Цветан Цветанов, или програмно правителство, начело с Пламен Орешарскси, с широка парламентарна подкрепа, което единствено може да промени посоката на развитие на България, да даде социална справедливост, предсказуемост и демокрация, подчерта Сергей Станишев.

Той накратко разясни предимствата и качествата на Орешарски: „Той казва не, когато се искат пари и няма обосновка за тях и умее да казва да, когато вижда нещо важно за обществото и нацията.“

Според лидера на БСП следващият премиер трябва да бъде почтен, да има вътрешен интегритет, да бъде предсказуем и лоялен към държавата, да е човек с държавно, а не партийно мислене.
Няма да е леко, но съм убеден, че това е човекът, който ще успее да извади България от тинята, в която ГЕРБ ни вкара, подчерта Сергей Станишев.

В началото на речта си той обърна внимание на историческия момент, в който страната ни се намира.
За първи път от 1997 година България провежда предсрочни парламентарни избори.
Стотици хиляди българи излязоха по улиците да протестират срещу мизерията , несправедливостта, липсата на държавност. Тази ситуация наистина е извънредна. Хората поискаха промяна в начина, по който функционира, коментира Станишев и подчерта, че има остро, болезнено усещане, че държавата и институциите не защитават интереса на хората.

Никой друг освен Коалиция за България не може да свали ГЕРБ от власт, повтори за пореден път червеният лидер, отчитайки някои от „огромните проблеми“ – липсата на икономическо развитие, огромната безработица, доходите на българите, които бяха замразени от правителството на ГЕРБ, социалното неравенство.

Приемане на предложението да оглави следващия кабинет при успех на Коалиция за България се оказало най-голямото предизвикателство в живота на Пламен Орешарски.

Още в самото начало, преди да представи управленската програма на червените, той призна, че си дава сметка за всички рискове – и в личен, и в професионален план.
Той съзнава и че няма да му никак е лесно. „Да управляваш страна, оставена в разруха е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера. Но ние трябва да съхраним държавата и да заменим отчаянието с надеждата“, изтъкна Пламен Орешарски и добави:
„Ако успеем, това ще бъде малка крачка за мен и голяма крачка за нашата страна.“ (Перифразирайки думите на Нийл Армстронг при стъпването му на Луната, б.р.)

Преди да представи идеите си, Орешарски провери къде се намира страната ни в момента – свита инвестиционна активност на нива от 1996 година, бедност, замразени доходи, скок в цените.

Той изтъкна и предимствата на БСП: „БСП е единствената голяма последователна опозиционна партия в последните 4 години, която не беше разбита и нейни парламентарни членове не бяха прекупени от управляващите. Освен това показва загриженост за хората и винаги има готовност за цялостен управленски подход.“

Орешарски обяви, че програмата им съдържа мерки за активна икономика и предвидима бизнес среда, която да увеличи инвестиции в страната.
Предвиден е и старт на 10-годишна програма за възраждане на индустрията; ускорено използване на пътната, железопътната и пристанищна инфраструктура.

Очаквано място в тази платформа е намерило и рестартирането на АЕЦ Белене и преговори за оттегляне на иска.
Важни точки в червената програма са равнопоставеност без административен произвол; облекчаване на достъпа до кредитирането на малките и средни предприятия; изтегляне на структурите на МВР от бизнеса; връщане на типичните функции на НАП и Митниците.

БСП и коалиционните им партньори ще се борят държавата да стане изряден платец спрямо бизнеса. Друга цел е „Дигитална България.“

Орешарски не претопли известното вече обещание за разкриване на 250 хиляди работни места. Тази цел, по думите му, е амбициозна, но изпълнима.
Той обеща, че ще направи всичко възможно да отклонят младите хора от Терминал 1 и 2, като подобри връзката между образованието и бизнеса.

Вдигане на минималната работна заплата до 450 лева в рамките на мандата;контрол над монополите; възстановяване на свободната конкуренция; въвеждане на стимули отглеждане на деца; връщане на швейцарското правило при актуализацията на пенсиите.

Здравеопазването е друга болна тема, с която ще се занимаем. Ние знаем, че никъде няма идеален модел, сигурно и ние няма да го постигнем, но ще засилим отговорността, ще върнем държавните функции в здравеопазването, там, където им е мястото, а парите на НЗОК – ще са само за здравноосигурените лица, подчерта Пламен Орешарски.

Той обеща, че ще работят за развитие на всички компоненти на модерната демокрация, като положим усилия за ограничаване на престъпността, чрез по-голямо присъствие на МВР на улицата, а не във фирмите, пресичане на контрабандата, цялостна административна реформа.

Ние като общество рядко сме били единни, но винаги, когато сме го правили, сме успявали. Да опитаме да го направим и сега като привлечем елита на нацията да подпомага изпълнението на тази програма, за да нормализираме държавата, за да я изведем на пътя на напредъка, призова кандидат-премиерът на червените.

Нашата визия за България е връщане към нормалността, заяви в заключение червеният лидер Сергей Станишев.

Той сподели и че през последните дни в интернет е попаднал на една кауза, около която са се обединили хората – Никога ГЕРБ.
Това е кауза, не партийна, а национална, и БСП и Коалиция за България имаме силата и убедеността да се борим за нея с всички сили, заедно с много други българи, категоричен бе той

Print Friendly
FacebookСподели