ИЗБОРИ-2012: ПЪЛНА БЪРКОТИЯ

Майкъл е световно известен американски учен в биомедицината. Той често казва “Obama is my man.” През 2008 г., когато „неговият човек” спечели президентските избори за първи път, Майкъл ми изпрати...
| Източник: Д-р Георги Чалдъков

Майкъл е световно известен американски учен в биомедицината. Той често казва “Obama is my man.” През 2008 г., когато „неговият човек” спечели президентските избори за първи път, Майкъл ми изпрати писмото, което получил от Барак Обама. Изпълнено беше с изрази на уважение и благодарност, че и неговият глас е допринесал за изборната победа. Помислих си, че това е израз на уважение и признание към големия учен, получен лично от президента на САЩ.

След време се срещнахме с Майкъл и той ми каза, че „уважението и признателността” са автоматизарана любезност, keep smiling на президентската администрация, нещо подобно на сериограмите „Мерлин Монро” и „Кока кола” на художника Анди Уорхол. Което означаваше, че такива писма са получили и много негови колеги, за които “Obama is my man.” Тогава се сетих, че и българският президент е овладял техниката на keep smiling и на изпращането на любезни писма. Разликата е голяма – президентът Обама направи реформи в здравното и финансово осигуряване на хората в САЩ, а президентът Плевнелиев не е направил нищо съществено за българите досега.  

     За разлика от президентите, българските митрополити си разменят неблагоприлични писма  в стремежа си кой от тях да бъде избран за патриарх. В този избор участват активно и журналисти, изразяващи позициите на различни лобита политици и бизнесмени – един журналист дори писа, че предимство на един от кандидатите за патриарх е, че той е добър менеджер и знае да намира спонсори. Когато трите свещени за човека ценности – здраве, образование и християнска вяра – се комерсиализират, обществото боледува тежко. Опасявам се, че настъпва, или е настъпил, point of no return (PNR; състояние, от което е невъзможно възстановяването).

    Малко преди това БАН и БАНИ, съответно Българската академия на науките и Българската академия на науките и изкуствата, избра новите академици и член-кореспонденти – писателят Алек Попов бе избран за член-кореспондент на БАН, при живи и здрави Борис Христов и Стефан Цанев! Подобно голямо кощунстово се случи и на изборите в БАНИ – естрадната певица Кристина Димитрова беше избрана за член-кореспондент и партньора й Орлин Горанов – за академик!

     Сигурно тези изборни и предизборни събития е имало предвид издателството на Оксфордския университет, когато и избрало omnishambles (пълна бъркотия, каша) за дума на 2012 г. Вероятно „пълна бъркотия” ще бъде дума и на 2013 г. – тогава са парламентарните избори в България.

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

Print Friendly
FacebookСподели