Ивайло Калфин, АБВ: Ако искате да накажете политиците ………

Ивайло Калфин, АБВ: Ако искате да накажете политиците или да направите нещо различно – то това не става от вкъщи, а става със гласуване | Агенция „Фокус“ Снимка: Информационна агенция...
| Източник: Агенция "Фокус"

Ивайло Калфин, АБВ: Ако искате да накажете политиците или да направите нещо различно – то това не става от вкъщи, а става със гласуване

| Агенция „Фокус“

Снимка: Информационна агенция "Фокус"Ивайло Калфин, АБВ: Ако искате да накажете политиците или да направите нещо различно – то това не става от вкъщи, а става със гласуване
Снимка: Информационна агенция „Фокус“
В интервю за Агенция „Фокус” Водачът на листата за област Варна и зам.председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин обяснява за политиката на партията при предизборната кампания, както и за приоритетите на партията.
Фокус:Г-н Калфин, в разгара сме на предизборната кампания. Вие сте водач на листата на АБВ за област Варна. На каква кампания ще заложите, за да привлечете избирателите в региона?
 Ивайло Калфин:Кампанията, на която залага АБВ е, колкото е провеждане на възможно повече срещи с хората. Кампанията цели обсъждане на техните проблеми по квартали, с учители, с лекари, с дейци на културата, с хората, които действителност дават живот на Варна. За нас е важно не само да им представим нашата програма, но и да поговори, да обсъдим и видим, кои са нашите най-важни проблеми. Такава ще е кампанията до края на ПП АБВ.
  Фокус:Ваши опоненти в региона са Лиляна Павлова, Йордан Цонев, Ангел Найденов, Радан Кънев и Николай Бареков. Кой е Вашият основен опонент и по какъв начин ще се опитате да спечелите изборите във Вашия регион?
 Ивайло Калфин:Различни политически сили са управлявали Варна през последните години и резултатът не е особено добър – те нямат с какво да се похвалят. Това, което за нас е важно и което специално за Врана ще предложим – е да се направи една договореност, една група от варненските депутати, независимо от коя политическа сила са те, които да се заемат с някой от основните въпроси на града. За нас това са усилията да не се изгубят средства по програми, свързани с околната среда и развитието на градския транспорт, които в момента се прилагат, но са на значителен риск. Има готови проекти, които веднага трябва да започнат да се изпълняват в следващия програмен период – за над 350 милиона лева за строителство на пречиствателна станция на Златни пясъци, както и за канализация. Има важни проблеми и с инфраструктурата, разбира се преместването на пристанището и отварянето на тази част на града, но и пътната инфраструктура, която да довежда до Варна и минава през Варна. За нас е важно няколко приоритета да бъдат разработени с останалите политически групи. Иначе, бих казал, че основният ни опонент в национален мащаб е ГЕРБ и това, което те предлагат като политика
. Фокус: По какъв начин предлаганата от партията промяна на начина на управление за Президентска република ще помогне за връщането на вярата у хората в политиците и ще подобри икономическото и банковото състоянието на страната ни ?
 Ивайло Калфин: Искаме повече прозрачност при вземането на решения, защото през последните години много тясно се преплетоха политика и обществен интерес с корпоративните интереси. Това се вижда много добре и във Врана, по начинът по който тя се управлява в момента и депутатите, които са избрани там, по какъв начин и за какви каузи работят. Ние предлагаме промяна на политическата система – на практика означава повече правомощия на президента. Представете си френската република, където президентът предлага министрите, чрез тях има законодателна инициатива, но парламентът в крайна сметка одобрява. Това е една много по-добра система от тази, която съществува в момента където министър-председателят решава тези въпроси неизвестно къде и неизвестно как, а след това пред парламента официализира решенията. Що се отнася до основните въпроси, споменахте икономическа, банковата ситуация, трябва да има ясна отговорност, кой предлага и кой взема решенията е много важна, за да може да се направи политика, която търсим, която води до развитие. Да потърсим и да видим къде е националното съгласие, да видим къде е общият знаменател между всички политически партии и да спрем тази конфронтация по всеки въпрос на управляващ и опозиция, което дърпа страната ни назад непрекъснато.
 Фокус:По какъв начин ще работите за осъществяването на проекта „Южен поток“, развитието на енергетиката и създаването на нови производства за развитието на икономиката в страната, ако бъдете избрани на предстоящите избори?
 Ивайло Калфин:Проектът „Южен поток“ е един важен и за България, и за Европа проект – това го казват всички партии, но на практика и кабинетът „Борисов”, и особено кабинетът „Орешарски” компрометираха целия проект. Не приемаме това, което е направил министър Драгомир Стойнев – да прехвърли цялата отговорност за воденето на преговори за „Южен поток” към Европейската комисия и България се отдръпна от тези преговори. Не приемаме и порочния начин, който с една много спорна процедура бяха избрани определени фирми за проекта и съответно веднага се получи негативна реакция от Европейския съюз. Не приемаме и срещата с тримата американски сенатори, след която премиерът Орешарски обяви, че спира проекта „Южен поток”. Това са действия, които показват, че българското правителство уж е декларирало подкрепа за този проект, а на практика е работило срещу него. Тази практика трябва да се преустанови. Що се отнася до въпросите за развитието на икономиката и с развитието на енергийните проекти – това, което за нас е важно е, че в България трябва да има планиране. Планиране не във вида, който беше по времето на социализма, а така както се прави в Европа. Европейският бюджет се планира за седем години. Ние предлагаме същото да се случва и в България. Да знаем какви са приоритетите, какви цели искаме да постигнем и да мобилизираме европейския и националния ресурс за постигане на тези цели. Държавата трябва да се върне обратно в икономиката, включително и с инвестиции. Така че да създадем икономика, в която непостоянно да внасяме продукти, а да изнасяме, да има повече преработка и добавена стойност и работни места – в туризма, в хранително вкусовата промишленост и в енергетиката и електрониката. Това са промишлености и дялове на икономиката, в които имаме перспективи.
 Фокус:Г-н Калфин, каква очаквате да бъде избирателната активност?
Ивайло Калфин:Надявам се, на висока избирателна активност, въпреки че виждам, че много хора са се разочаровали от политическата класа и то с основание и казват, че да се смени едно управление с друго – това няма да доведе до нищо добро. Нито искаме да видим ГЕРБ, по начина по който  управляваше и фалира фирмите и обедняха гражданите, нито Орешарски с едно лошо управление, водено от корпоративни и частни интереси. Ние непрекъснато се обръщаме към гражданите и казваме, че ако искате  да накажете политиците, или ако искате да направите нещо различно – то това не става от вкъщи, това става с гласуване. Така че единствено високата активност може да доведе до промяна в страната.
 Фокус:Правосъдието е една много критикувана тема, какви са важите планове за тази сфера?
 Ивайло Калфин:Правосъдието е една от сферите, в които са необходими дълбоки промени. Предлагаме и във връзка с промените в държавното управление – един дебат и промени в Конституцията. За нас съдебната система и Висшият съдебен съвет трябва да се откъсне от политическото влияние и от парламентарните квоти.  Изборът на членовете му трябва да бъде пряк, а не с делегирани представители. Прокуратурата би трябвало да бъде много по-отчетна. Мандатът на главния прокурор трябва да бъде намален най-много на 5 години. Той трябва да се отчита и да подлежи на контрола на изпълнителната власт. Бихме разгледали и възможността главният прокурор и прокуратурата да стане част от изпълнителната власт.
Фокус: По отношение на купуването на гласове, смятате ли, че служебното правителство ще овладее в някаква степен този проблем?
Ивайло Калфин: Служебното правителство прави различни заявки, но за сега не виждам особена ефективност. То се похвали с това, че ще бъде открита учебната година на 15 септември навреме и с това, че се изплащат пенсиите. Но в същото време виждаме, обаче че то се ангажира с проблеми, които не са работа на служебното правителство, включително и с дългосрочни визии в областта на отбраната, външната политика и т.н. Ако вярваме на декларациите на правителството, то е решено да се бори с купуването на гласове. И този порок се пресича не в деня на изборите, а един ден преди него, като цели бизнес структури вече чакат да им бъде платено. Между другото, ако има ниска избирателна активност, точно тези платени и много често ниско грамотни гласове ще определят бъдещето на страната. Фокус: Варна претърпя наводнение, щети от което все още не са възстановени. По какъв начин ще работите за възстановяване на засегнатия квартал и развитието на морския град? Ивайло Калфин:В квартал „Аспарухово” би трябвало да се възстанови инфраструктурата и да се възстанови нещо, което беше спряно миналата година и то е почистване на клоновете на деретата над квартала и трябва да се направи една ревизия на безразборното изсичане на гори, което става през последните няколко години под погледа на всички тези, които са свързани с горската индустрия и политическите им покровители. Това трябва да се случи, за да се предотврати нова подобна трагедия. В квартал „Аспарухово”  да не се правят показни действия, а заедно с хората, които имат собственост там, заедно с населението да се види, от какво има нужда. На мен се оплакаха много хора, които имат къщи в квартала, които по никакъв начин не за застрашени от наводнението, че домовете им са запечатани и нямат никакво позволение за влизане. Това е именно показност, а не нормална политика. Общината трябва да възстанови инфраструктурата, да се грижи да са почистени деретата над квартала и гората да спре да се изсича и да се започне залесяване и заедно с жителите да се направи внимателен оглед – за това кое трябва да се възстанови от частната собственост от къщите и коя част няма. Но вече трябва да се помогне на хората.
 Ксения ПЕЕВА
Print Friendly
FacebookСподели