Златин Чаушев от Несебър дари кръв за стотен път !

| Източник: nessebar-news.com

Гражданин на Несебър дари кръв за стотен път. Това стана днес, по време на кръводарителска акция в морския град. Рано сутринта екип на отделението  по Трансфузионна хематология към МБАЛ-Бургас начело с д-р Венета Челъкова отпътува за Несебър, където ги чакаше група от 10 души. Осем дариха кръв, но въпреки желанието им на двама не беше взета, поради здравословни причини.

Организатори на благородната инициатива са  медицински фелдшер Славка Ценова и отец Петър Косев от църква „Св. Богородица”,който също дари кръв/на снимката/.

Всяка година от 1998г. насам с малки изключения, Славка Ценова прави есенна и пролетна акция по кръводаряване.

„От всички населени места в Област Бургас в Несебър се дарява най-много кръв. Годишно те имат по 2-3 инициативи”, казва д-р Тодор Бояджиев от отделението по Трансфузионна хематология.

Златин Чаушев, един от доброволците,  изненада медицинския екип с новината, че дарява от кръвта си за стотен път. Мъжът е почетен кръводарител, защото се  отзовава на всяка акция. Той работи в отдел „Култура” на Община Несебър.

Първата доброволка – 42-годишната Милена Станкова също е „ветеран”. Тя дарява кръв за 20-ти път.

„За първи път дарих кръв през 1987г. Майка ми и баща ми също се отзоваваха на такива инициативи и ми обясниха, че няма нищо страшно. Това е хубава кауза, радвам се, че помагам”, каза Милена.

Инициативата е по идея на отец Петър и е замислена в началото на туристическия сезон, когато по морето се стичат много хора.

„През лятото трафикът е интензивен, всички шофират, но не само това. Ето виждате инцидента, който стана вчера с автобуса на магистрала „Тракия”. В такива момента тази  помощ е много важна ”, казва отецът.

Кръводарителите получиха служебна бележка за отпуск, както и шоколади.

Благотворително братство „Тодор Александров” също се включи в акцията, като осигури безалкохолни напитки.

Кръв могат да даряват лица не по-малки от 18 и не по-възрастни от 65 г., в добро физическо здраве, над 50кг. Две седмици след това всеки дарил кръв може да получи безплатно информация за  кръвната си група, както и резултати от тестове за хепатит B, хепатит C, сифилис и ХИВ/СПИН.

Print Friendly
FacebookСподели