За шести път-МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР „ХИДРОКУПА ”НЕСЕБЪР”-8 и 9 септември

АВИОШОУ В НЕСЕБЪР ПРЕЗ ПРЕДСТОЯЩИЯ УИКЕНД   МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР „ХИДРОКУПА ”НЕСЕБЪР”   През предстоящият уикенд-събота 08 септември и неделя- 09.09.2012 в Несебър ще се проведе уникално спортно състезание – Авиошоу...
| Източник: Д-р Стойчо Шишков-Председател на Спортен моделклуб-Несебър

АВИОШОУ В НЕСЕБЪР ПРЕЗ ПРЕДСТОЯЩИЯ УИКЕНД

  МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР „ХИДРОКУПА ”НЕСЕБЪР”

 

През предстоящият уикенд-събота 08 септември и неделя- 09.09.2012 в Несебър ще се проведе уникално спортно състезание – Авиошоу и международен турнир по авиомоделизъм за моторни радиоуправляеми хидроплани и хидрохеликоптери„Хидрокупа „Несебър” 2012.             

Спортна проява от подобен вид –за авиомодели-хидроплани, излитащи и кацащи от водна повърхност,се провежда вече за шести пореден път в Несебър  през 65 -годишната история на авиомоделизма като спорт в България.

 

     Организаторите на Хидрокупа „Несебър”2012 -

Спортен моделклуб-Несебър,Българска федерация по авиомоделизъм,Слънчев бряг АД и Община Несебър, канят на откриването и провеждането на състезанието на

08 и 09 септември,събота и неделя  от 9.оо часа  всички граждани,моделисти и фенове на авиацията и техническите спортове от Община Несебър , региона на Бургас и страната.

В международната надпревара ще вземат участие състезатели от  Русия,Украйна и България. Хидрокупа „Несебър” е официален турнир,включен в Държавния спортен календар на Българска федерация по авиомоделизъм и Министерството на физическото възпитание и спорта.   

Авиомоделизмът е млад спорт.За 65-годишната си история той е един от най-стремително развиващите се технически  спортове.Авиомоделите в никакъв случай не са играчки,а спортистите-моделисти не са просто пораснали деца,както това би могло да се предположи от някои.Тази е и максимата, която авиомоделистите биха желали да узнае обществото като цяло за тях самите , тяхната работа и полети. Радиоуправляемите моторни модели на самолети са сложни  технологични машини, съчетание от различни компоненти на двигателите, механиката,

моделирането и модерната радиоелектроника.

Бурното развитие на технологиите в края на миналия век доведе до намаляване размерите и теглото на ДВГ и електронните компоненти,използвани в авиомоделите , като същевременно се стигна до повишаване на мощността и ресурса на този тип двигатели и радиоелектроника.Авиомоделизмът и авиомоделите изискват немалки инвестиции от средства и време от страна на техните притежатели.Комплектоването на обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка,често струва около и над 1000 лв.Стойността на добрите модели , с качествени двигатели и радиоапаратури често надхвърля неколкократно цитираната сума.Авиомоделистите са отговорни личности.Летящият с около 80-120 км/час авиомодел с маса 4-6 кг.,поверен на ръцете им при неблатоприятни обстоятелства би могъл да бъде и много опасен за околните наблюдатели снаряд.Дисциплината и прецизната точност са отличителни черти за добрите пилоти на моторни авиомодели.

Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство,защото не само самостоятелната изработка на летящ радиоуправляем модел,но и самото му управление,изискват тънко владеене на тези две на пръв поглед разнопосочни музи !
Повече за този необикновен авио-спорт може да се научи от Форума  за авиомоделизъм:  http://rc-bulgaria.com/

 ………………………………………………..

 Подходът към полигона на турнира е по следния ред: от Несебър – по посока язовир

„Порой”/Оризарски/ ,по пътя покрай

с. Тънково.На разклона за Каблешково-Варна,

следва завой наляво към Каблешково и Бургас и само на 700-800 метра след разклона,в дясно започва 1 км.асфалтов път до южния бряг на язовира и до хидрополигона. Това е стария път Александрово-Оризаре,който достига до брега. От Бургас се минава пред Каблешково и 1 км.

След разклона за с.Порой се откланя наляво по

цитирания по-горе път до брега на язовира.

На всички кръстовища посоката ще бъде обозначена с указателни табели: „АВИОШОУ”.

Print Friendly
FacebookСподели