Застрахователи: Едва 75% от колите имат „Гражданска отговорност“

| Източник: Vesti.bg

Задължителният праг е 90%; това е и застраховката, от която застрахователните компании трупат най-много загуби

Новини

Основните загуби на застрахователните компании са от застраховка „Гражданска отговорност“.

Макар че такава застраховка трябва да имат най-малко 90% от автомобилите в страната, обхватът й трудно надминава 75%, коментираха представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Кражбите на автомобили са паднали с 40% за последната година, след като беше отменено маркирането за застраховката. Маркировките и стикерите по колите вече не са основание за изплащане или отказ на обезщетение на щети, посочиха от АЗБ.

Тези дни изтича срокът, в който тези маркировки трябваше задължително да бъдат отстранени.

Днес се навършват 20 години от създаването на Асоциацията на българските застрахователи. Надзор на дейността в България реално обаче има от 1998 година. Преди това в страната работиха много застрахователни фирми със съмнителен произход, посочи Данчо Данчев, председател на АБЗ.

 

Общите приходи в застраховането през 2011 г. са били 1,610 млрд. От тях приходите в животозастраховането са 251 млн. лв. и 1,362 млрд. лева в общото застраховане.

От 1999 до 2011 г. асоциацията отчита близо осем пъти ръст в животозастрахавеното и почти пет пъти ръст в общото застраховане.

Въвеждането на самоучастие при застраховки „Каско“ при щети под 200 лева, не може да стане задължителен за пазара. Това е решение на всяка една компания, защото каското е имуществена застраховка, която не е задължителна, казаха от АБЗ

Идеята за въвеждане на принципа „бонус-малус“ при застраховките „Каско“ все още се обсъжда, но са необходими промени в Кодекса за застраховането, посочи Коста Чолаков, зам. -председател на АБЗ.

Очаква се тази есен Комисията за финансов надзор (КФН) да подготви промените в кодекса.

При системата „бонус-малус“ цената на застраховката пада ако шофьорът не прави катастрофи и обратното.

Общините, а и частни собственици, застраховат много често имуществото си по счетоводна стойност и щетите при бедствие не могат да бъдат покрити, посочват още от АБЗ.

Няма ръст на имуществените застраховки след земетресението на 22 май в Перник.

Претенциите към застрахователите при това бедствие са били в порядъка на 10 млн. лв., казаха от асоциацията.

Още финансови и икономически новини на PariteNi.bg

Print Friendly
FacebookСподели