ЗАПАДНОТО ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНО В ЮНЕСКО ПРЕЗ 2016 Г.

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

Акцент в изложбата са специални табла,отразяващи Световната ценност-Старинен Несебър

След успеха на изложбата „Морето сближава всичко далечно” в седалището на ООН в Ню Йорк, една голяма новина дойде от ЮНЕСКО чрез директора на Дипломатическия институт при министъра на външните работи  Таня Михайлова, съобщава Геопан.

Международният изложбен проект „Морето сближава всичко далечно” ще бъде представен през м.май 2016 в седалището на ЮНЕСКО в Париж, по покана на  Ирина Бокова. Черноморската изложба, създадена с обединените усилия на Държавна агенция „Архиви”, СУ „Св. Кл. Охридски”, Дипломатическия и Културния институти при МВнР и черноморските общини, в Париж ще бъде показана в своя пълен формат. Той обхваща най-ценните картографски изображения на Черно море от II до XIX век и изложбения модул „Хора и градове”.

В него са представени български черноморски общини, с акцент на Старинен Несебър – световно културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Изложбеният проект „Морето сближава всичко далечно” се очертава като една от успешните културни инициативи на страната ни в полза на Черноморското й крайбрежие.

След Париж, последователно осъществената концепция на ГЕОПАН – Бургас, вероятно ще се нареди в списъка на малкото български изложби, представени в седалищата на три големи международни организации – ООН (Ню Йорк), ЕС (Страсбург и Брюксел) и ЮНЕСКО.

Решението на Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова е знаково в навечерието на патронния празник на две от най-старите европейски общини – Несебър и Варна – Успение на Пресвета Богородица. То показва възмоностите на културната дипломация…

 

 

Илюстрация: Из изложбата „Морето сближава всичко далечно”

Светите братя Кирил и Методий – съпокровители на Европа, създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, откриват мощите на Св. Св. Климент, папа Римски, в Херсонес Таврически Черно море. Менологий на император Василий ІІ, около 985 г.

 

Миниатюра, от ръкопис

Ватиканска апостолическа библиотека – Cod. Vat. Gr. 1613, f. 204r

ЦДА, КМФ 35 Инв. № 1005/4

 

Print Friendly
FacebookСподели