ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА РАВДА ПОЧЕТОХА ДЕНЯТ НА СВЕТА ПАРАСКЕВА

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

 

Открай време 26 юли-Денят на “Св.Параскева” се чества в Равда като празник на селото.И през настоящата година празничният ден започна с тържествена Света литургия и молебен за здраве в храма,носещ името „Св.Параскева”                                                                                                

Светата литургия бе водена лично Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий в съслужение с несебърските свещеници Божидар и Евгений и свещеници от други епархии, дошли да отпочинат на красивото българско Черноморие. Църковното тържество бе организирано от църковното настоятелство и кметството в Равда по повод на 131 годишнината от построяването на храма.

Още от сутринта времето бе опасно горещо,но това не попречи на стотиците жители и гости на Равда да вземат молитвено участие в светата служба.Сред тях имаше и чуждестранни посетители от Русия и Украйна.

В своята проповед НВ митрополит Иоаникий пожела на православните християни душевно и телесно здраве, като ги призова от 1 август със смирение и пост да започнат подготовка за посрещането на големия християнски празник Успение Богородично.

Сред хората в препълнения с миряни храм, който през настоящата година навършва 131 години, бе и кметът на Равда Андон Баколов,който чинно изчака реда си, за да си купи свещи, които запали в чест на закрилницата на селото Света Параскева.

В двора и около църковния храм хората си припомняха легендите за възникването на селото и името му.Според една от тях, преди стотици години в района се заселили пастири и мястото било наречено на един от тях – Равадин.Друга легенда разказва, че някога земите в района принадлежали на лош чифликчия, който биел работниците си с пръчка, наричана равдас.

Най-интересна е легендата, според която в хубавата девойка Равдалина се влюбил бог Нептун, който поискал да я вземе със себе си в дълбините на морето, но тя отказала. Разгневен, богът изпратил водна стихия, която да унищожи поселението, но другите богове спрели бедствието. Така огромните вълни образували многобройни заливи.

В основната си част сегашните жители на Равда са потомци на бежанци от Егейска Македония, основно от Куфалово и Бозец, от Киркалово, Зорбатово, Баровица, Рамел, Пласничево, Кадиново и Вехти пазар.Те са се засели на това място през 1924 г.

За тях и гостите на празника от 19 ч. на сцената пред площада до кметството започва поздравителен концерт с изпълнения на Жана Бергендорф, победителка от второто издание на формата „X-фактор“ и  Тереза Тодорова от рубриката „Запознай се с малките“ в „Шоуто на Слави“.

Присъстващите ще имат възможността да се насладят и на изпълненията на популярните фолклорни изпълнители Мария и Магдалена Филатови, Малин Домозетски, победител в едно от изданията на „Пирин фолк“, народният певец Стоян Физиев, фолклорна формация „Вардарка“, както и на участието на децата от самодейните състави към НЧ „Гоце Делчев 1943“.

                                                                             Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly
FacebookСподели