ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА БАНЯ ЧЕСТВАХА ИЛИНДЕН

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

Празникът бе почетен от кметове,общински съветници и представители на политически партии.

 

Кметът на Община Несебър Николай Димитров уважи Илинден и лично поздрави жителите и гостите на Баня.Той поздрави присъстващите и от името на председателя на Общинския съвет Благой Филипов.За 245 пореден път те честваха храмовия празник на  църквата, носеща името на „Св.пророк Илия”.На този ден родените в селото от всички краища на страната и чужбина се събират за празника,когато се организира и панаира на населеното място.

Празникът започна с тържествена Света литургия,отслужена от свещеник Йордан, който по-късно освети и курбана подготвен в двора на църквата.По улица „Илинден” на която е и кметското наместничество,бяха разположени традиционните сергии на панаира,където се предлагаше за всекиго по нещо.

Всички кметове и  кметски наместници /с изключение на Св.Влас/,както и общински съветници, пристигнали да уважат празника на селото, бяха посрещнати лично от кметския наместник на Янка Чакърова.ГЕРБ бе представен от общинския си ръководител Златко Димитров,а БСП от новоизбрания си председател- Димитър Топалов.

Празничната атмосфера бе озвучена от селския мегдан с изпълнения на  фолклорна формация „Радост”,а част от гостите на панаира използваха случая да се фотографират с несебърския кмет.Проявите от празничния ден бяха заснети и от екип на Чешката национална телевизия.

Навръх Илинден м.г. по случай 90-годишнината от преселението на бежанците от Беломорска Тракия и Егейска Македония на стената до входа на кметското наместничество бе монтирана паметна плоча благодарение на инициативен комитет под председателството на  Костадин Нищелков.

За ознаменуване на събитието в двора на кметството бе засадена фиданка от бреза,а на паметната плоча бяха поднесени венци,освен от Инициативния комитет,и от Община Несебър, Македонското културно-просветно благотворително братство „Тодор Александров” ,и от Тракийското дружество-Несебър.

                                                                                                     Максим МОМЧИЛОВ

 

 

Print Friendly
FacebookСподели