Жельо Бойчев, БСП: Посрещаме Деня на труда в година на поредното изключително социално нечувствително управление

| Източник:

 Агенция „Фокус”

За кризата в лявото политическо пространство в контекста на Деня на труда и на международната работническа солидарност, Агенция „Фокус” потърси за коментар народният представител от „БСП лява България” Жельо Бойчев.

Фокус:Г-н Бойчев, на 1 май отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност. Какво е значение на 1 май за БСП?
Жельо Бойчев: 1 май става все по-значим и актуален. След 25 години преход в България, се оказа, че вместо да вървим напред, имаме отстъпление и всичко това, което прогресивната част от човечеството постигна като символ на 1 май – гарантиране правото на труд и достойно заплащане, у нас става все по-актуален въпрос. Посрещаме 1 май в година на поредното изключително социално нечувствително управление, което ревизира част от социалните придобивки, които успяхме да възстановим за една година. Това е управление, което показа, че хората и техните проблеми не са приоритет, което обслужва големите корпоративни интереси за сметка на обикновения човек. Моят апел към всички, които чувстват тази несправедливост и искат да живеят в по-солидарно и социално чувствително общество е да подкрепят нашия митинг-протест, който ще започне от 10.30 часа на пл. „Народно събрание” до Борисовата градина.
Фокус: На последните парламентарни избори БСП отчете отлив от електората си. Това означава ли, че лявата идея в криза?
Жельо Бойчев: Въобще цялото политическо представителство изживява криза на доверието, това се вижда и в лявата идея. Ние сме в процес на преосмисляне в голяма степен на своята политика и послания. Мисля, че първите сигнали в тази посока бяха дадени на миналия конгрес на партията, където се видя, че БСП ще заеме своето място в левия политически център. Всички компромиси, които правехме през годините и отстъпления от основните програмни ценности и принципи на левицата, доведоха до значителен спад на доверието в БСП. Нашето предизвикателство е връщане и възстановяване на доверието на избиратели и българските граждани в БСП. Всеки ден с нашата работа се опитваме да даваме аргументи и примери. В Народното събрание внесохме предложение за промяна на Закона за облагане доходите на физическите лица, където предвиждаме възстановяване на прогресивното данъчно облагане. То е характерно за всички развити западни държави, носи усещането за повече справедливост и солидарност в обществото. Свидетели сме на все повече растящи различия между бедни и богати и стремеж да се прехвърлят неудачите на прехода върху най-бедните българи. За съжаление, тази част от българското общество е доста голяма. От страните в Европейския съюз, България е с най-голям процент хора, живеещи под или около линията на бедността. Надяваме се на подкрепа за въвеждане на прогресивна политика на облагане доходите на физически лица. Радвам се, че беше приет на първо четене и Законът за защита на конкуренцията. Той защитава българските производители, а оттам и работните места в отношенията им с големите търговски вериги. В 42-то Народно събрание президентът наложи вето, обслужвайки отново тези големи корпоративни интереси и законопроектът не беше факт. Имаме уверението от останалите политически сили, че между първо и второ четене ще се стремим да постигнем съгласие и считам, че това е добра новина. В тази тежка ситуация всички български производители имат нужда от подкрепа и ясен знак, че държавата стои зад тях. Няма как да очакваме от тях да разкриват работни места, да бъдат конкурентноспособни, ако големи търговски вериги доминират при двустранните отношения. Непрекъснато се наблюдава практиката да не се плаща с месеци наред. Тези инициативи потвърждават политиката, която ще следва БСП.
Фокус: В Конституцията е записано, че всеки има право на труд. По какъв начин левите партии в България се грижат за гарантиране на условията, справедливото заплащане и нормираното работно време?
Жельо Бойчев: Подкрепяйки българските производители, по същество даваме възможност за създаване на работни места, стимулираме потреблението. Това е правилният подход – без да бъде насърчавано вътрешното потребление и стимулиран икономическия растеж, не можем да излезем от положението, в което се намира страната и да очакваме радикална промяна в живота на българските граждани. Политиката, която виждаме от правителството на четворната коалиция начело с ГЕРБ, е изключително грешна и обрича страната. Нуждаем се от изцяло нова икономическа политика, гарантираща развитие на страната. В момента властта е разделена като феодални владения между различните партии, които участват в нея. Всяка част от Реформаторския блок си е взела по едно министерство, кадрува, пирува вътре. Ако преди време имаше упреци към нас, че по време на управлението на кабинета „Орешарски” е имало политически чистки, уволнения, назначения, ще помоля да се направи ретроспекция на това, което се случи в последните няколко месеца. Това е истинска политическа метла и чистка. Не виждам нито синхрон, нито конкретни стъпки за реформа в който и да е сектор, въпреки че ни проглушиха ушите, че това е реформаторски кабинет. Става въпрос за грубо разпределение на властта и кадруване. Очаквам в най-скоро време да започнат да гърмят и големи корупционни скандали, защото всичко, което се наблюдава в тези министерства, е подчинено на единствена цел – максимално обогатяване и злоупотреба с публичните средства.
Фокус: Вие споменахте за управлението, а АБВ, която участва в управляващата коалиция, и социалния министър и вицепремиер Ивайло Калфин предлагат редица мерки в социалната сфера. АБВ не иззе ли ролята на БСП като социална и ляво ориентирана партия, макар и в дясно управление?
Жельо Бойчев: АБВ търси индулгенция и аргументи за присъствието си в това дясно управление на страната. Те трудно могат да бъдат намерени, когато подкрепяш най-голямото вземане на публичен дълг от 16 млрд. лева. Времето, в което българските избиратели формират своето мнение по това кой какво им говори, е отминало. Те гледат политическите действия на силите. Да обясняваш, че обичаш Русия и си против санкциите, към които се присъедини България, а същевременно да крепиш това правителство, което провежда може би най-крайната външна политика от последните години, която е враждебна спрямо Русия, е израз на най-марионетното и слугинско поведение във външната политика. Да подкрепяш и да участваш в това правителство, не виждам как българските избиратели биха се подвели по този подход – да участваш във властта, да консумираш нейните облаги, а да се опитваш да извличаш дивиденти.
Фокус: Къде са по-живи социалистическите лозунги като тези за петилетката, например – в лявото или в дясното пространство?
Жельо Бойчев: Не съм имал възможност да живея, когато плановата икономика определяше своите приоритети на база пет-годишни планове на развитие. Липсва ми този по-дълъг управленски хоризонт. За съжаление, всяка уважаваща се страна, си дава по-дългосрочни цели. Според мен всяко управление трябва да има по-дълъг хоризонт на планиране, тъй като във всяка сфера резултатите не стават от чудеса и срокове от година или две. В тази посока в последните 25 години сме изключително непоследователни и не успяваме да надграждаме и малкото успехи, които се постигат във времето, а всеки път тръгваме от нулата. Всяко следващо управление счита себе си за най-доброто, не съумяваме като нация и общество да си поставим такива цели. В Източна Европа държавите, които бяха с икономически характеристики като нашите, успяха в тези 20 – 25 години коренно да се преобразят.
Фокус: Г-н Бойчев, при провеждане на избори, не оставате ли с впечатление, че десните идеи взимат превес над левите, получавайки по-широка обществена подкрепа?
Жельо Бойчев: По различни белези голяма част от обществото по същество изповядва леви възгледи, но не припознава като политическо представителство такъв тип партии. Това е големият проблем и слабост в нашата политическа работа. Радвам се, че такъв разговор върви много сериозно в Европа и света и сме свидетели на цялостно преосмисляне на съвременните обществени тенденции. Неолибералната политика, която доминираше през последните десетилетия, се поставя под въпрос от редица изтъкнати западни икономисти и анализатори, които не могат да бъдат упрекнати, че са симпатизанти на левицата. Вижда се, че не това е политиката, която дава резултати. Това е политика, която доведе до изключително тежки разслоения в обществата и влизане в поредица от циклични кризи в западната икономика. Свидетели сме на възстановяване на по-традиционни леви виждания и разбирания за икономическата политика.
Фокус: Доколко солидарна е БСП днес?
Жельо Бойчев: Би ми се искало БСП да бъде истински солидарна с реалните и тежки проблеми на обикновения българин, да бъдем политическата сила, в която виждат опора и подкрепа. Съвременната българска действителност смачква обикновения човек заради невъзможността той да си намери работа и достойно възнаграждение. Ако човек е млад, трудностите произлизат от това да намери реализация и да създаде семейство. Ако си възрастен – от тежките дни, на които са обречени пенсионерите. Освен това всеки от нас като потребител е пресиран от картели или монополни структури. Вярвам, че аз и колегите ми от БСП, можем да предложим на хората тази надежда и вяра, че има партия и представители, които са готови да поставят в центъра своята дейност именно тези проблеми и заедно да търсим тяхното преодоляване.
Цветелина ЦЕКОВСКА

Print Friendly
FacebookСподели