ЕК си връща 426 млн. евро, неправилно похарчени от държавите-членки за селско стопанство

| Източник:

436 млн. евро от средствата за Общата селскостопанската политика на ЕС, похарчени неправилно от държавите-членки, ще бъде изискана обратно от Европейската комисия по счетоводната процедура „clearance“. Тъй като една част от тези средства са вече бяха възстановени от държавите-членки, в момента общата сума за възстановяване е  426 млн. евро,съобщиха от Европейската комисия.

 

Средствата се връщат в бюджета на ЕС поради несъобразяване с правилата на ЕС или неадекватни процедури на контрол на разходите за земеделие.  Държавите-членки носят отговорност за плащането и контрола на разходите направени по Общата селскостопанска политика (ОСП) и Европейската комисия изисква от тях да осигурят правилното използване на средствата.

 

За да се вземе предвид финансовото напрежение в някои държави-членки поради финансовата криза, Комисията прие регламент,  чрез който държавите-членки нуждаещи се от финансова подкрепа могат при определени условия да забавят възстановяването на гореспоменатите средства до 18 месеца. Това е добавка към съществуващата вече възможност възстановяването на тези средства да се разсрочи в определен брой години. Гърция е първата страна, която ще се възползва от тази възможност.

 

По-значителните корекции са:

 

  • 131.3 млн. евро от Испания за засаждане на лози без права за (повторно) засаждане

 

  • 98.9 млн. евро от Италия за засаждане на лози без права за (повторно) засаждане

 

  • 71.5 млн. евро от Гърция за слабости в контрола на сушено грозде

 

  • 62.9 млн. евро от Франция за пропуски в контрола при изплащането на помощи за добитък

 

  • 21.3 млн. евро от Гърция за засаждане на лози без права за (повторно) засаждане.

 

Пълния текст на съобщението до медиите, както и допълнителна информация, може да намерите в прикачените файлове.

Print Friendly
FacebookСподели