ЕК одобри 3,3 млрд. лв. в подкрепа на ликвидността на банките ни

  news.bg Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Схемата ще осигури нужната пропорционална ликвидност в ситуация на външни, извън банкови...
| Източник: news.bg

 

news.bg
пари

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева.

Схемата ще осигури нужната пропорционална ликвидност в ситуация на външни, извън банкови обстоятелства, а именно намесата на „определени лица“, които миналата седмица атакуваха третата по големина банка в страната, насърчавайки клиентите да теглят депозитите си, се казва в съобщение на комисията.

Злонамерените слухове предизвикаха опасения за ликвидността на въпросната банка, както и риск за други институции въпреки добре капитализираната банкова система в България с нива на ликвидност по-добра от тази в други страни в ЕС, посочват от ЕК.

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица.

ЕК е оценила предложението и е преценила, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС.

Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

Print Friendly
FacebookСподели