Европейската комисия се готви да разгледа правните пречки пред трансграничната търговия със застраховки

| Източник:

Европейската комисия ще проучи препятствията пред трансграничната търговия със застрахователни продукти, породени от различното договорно законодателство в държавите — членки на ЕС, и днес стартира покана за привличането на експерти, които да се занимаят с въпроса. Експертната група ще определи доколко различията между системите на договорно право създават пречки за трансграничната продажба и използване на застраховки от европейските предприятия и потребители. Така например, на гражданин, който се мести да работи в друга държава от ЕС, може да се наложи да сключи нова автомобилна застрахователна полица или да срещне проблеми с признаването на осигурителните си права по частен пенсионен план, към който е записан в друга държава на ЕС. Същевременно на предприятията с филиали в няколко държави от ЕС може да се наложи да сключат отделни полици при различни условия в различните страни вместо една обща полица за цялата им собственост. Експертната група ще докладва в края на 2013 г., след което Комисията ще вземе решение относно възможните последващи действия.

Тази година отбелязваме двадесет годишния юбилей на нашия единен пазар, който е в основата на трансграничната търговия. Но ни предстои още работа, например в застрахователния сектор, при който трансграничната търговия със застрахователни продукти продължава да е твърде слаба: само 0,6 % от всички застрахователни премии за моторни превозни средства и 2,8 % от застрахователните премии за имущество са достъпни за клиенти от целия ЕС.“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. „Възможно е различията в договорното право да създават пречки пред трансграничната търговия както за малките и средните предприятия, така и за потребителите отвъд националните граници, а така също и за някои застрахователни компании. Тъй като тази област е особено комплексна, се обръщаме към експерти, за да направят анализ и да ни информират за ситуацията преди да вземем решение за следващите стъпки.“

 

В Експертната група по застрахователно договорно право ще участват ключовите заинтересовани страни, включително доставчици на застрахователни услуги, представители на гражданите потребители и предприятията ползватели, представители на академичните среди и юристи. Тя ще помогне на Комисията да проучи дали различията в застрахователното договорно право създават пречки за трансграничната продажба и използване на застраховки от европейските предприятия и потребители.  Ако това е така, експертната група ще се занимае и с въпроса кои са най-засегнатите видове застраховки. Вероятно засилено внимание ще бъде отделено на застрахователните продукти с по-сериозно икономическо значение, като например:

  • застраховки на моторни превозни средства и пътнически застраховки, за които съществува най-голяма вероятност да бъдат обект на трансгранична покупка или ползване от потребителите и предприятията;
  • застраховки живот, които могат да служат за частни пенсии за гражданите. Този анализ е част от Програмата на Комисията за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии, обявена през 2012 г.

Експертната група ще има месечни заседания и ще докладва за констатациите си в края на 2013 г. Въз основа на доклада на групата Комисията ще вземе решение дали е необходим допълнителен анализ в тази област.

Print Friendly
FacebookСподели