Еврозоната с ултиматум към Гърция

news.bg Еврозоната желае да подсигури финансовата спасителна програма за Гърция. Атина се съгласи за цялата програма, която иска еврогрупата, но сегашните икономически мерки за ограничения в Гърция не са достатъчни...
| Източник: News.bg

news.bg

Еврозоната желае да подсигури финансовата спасителна програма за Гърция. Атина се съгласи за цялата програма, която иска еврогрупата, но сегашните икономически мерки за ограничения в Гърция не са достатъчни за Еврозоната.

Гръцката драма е склонна да продължи, тъй като правителството в Атина се бавеше при приемането на новия пакет за строги икономии, който бе приет часове преди срещата на върха в Брюксел в четвъртък.

Преди пристигането си в Брюксел гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос бе уверен, че страната му е постигнала споразумение „за новата и строга програма“. Той каза, че топката сега е в полето на Еврозоната и тя може да даде зелена светлина.

Основните точки в плана за ограничения са орязването на минималните заплати, уволняване на около 15 000 служители от публичния сектор и пенсионната реформа. За сега финансовите министри от Еврозоната смятат, че това не е достатъчно.

Преди разговорите на финансовите министри от Еврозоната германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че „по време на преговорите е бил постигнат напредък, но ние не сме ги напуснали все още„.

След разговорите, продължили часове, шефът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер потвърди притесненията на Шойбле.

Шойбле и другите министри искат гаранции, че ограниченията ще бъдат приложени.

Въпреки важният прогрес постигнат през последните дни ние нямаме всички необходими елементи на масата за преговори, за да вземем решение днес„, каза Юнкер, допълвайки, че новата среща на Еврозоната ще бъде проведена следващата сряда, за да се разбере дали Гърция е приела всички условия, за да получи следващият пакет от помощ.

Министрите от Еврозоната имат три искания: гръцкият парламент да приеме пакетът със строги мерки до неделя. Също, други 325 милиона евро трябва да бъдат орязани и последно, но не най-маловажното – министрите искат писмени гаранции, че мерките ще бъдат въведени на практика, дори да се проведат парламентарни избори и се качи на власт ново правителство в страната през април.

Тези три елемента, които споменах трябва да бъдат изпълнени преди да вземем решение„, допълни Юнкер, цитиран от „Дойче Веле“.

Австрийският финансов министър Мария Фектер каза, че отлагането на преговорите струва на Еврозоната много търпение. „ Ние предложихме тези амбициозни орязвания още миналата година, но изглежда, че на Гърция й е трудно да ги приложи„, каза Фектер.

Без новия спасителен пакет на Еврозоната Гърция няма да може да плати вноската си по дълга във формата на облигации от 14.5 милиарда евро до 20 март, което ако не бъде сторено страната ще банкрутира.

Вчера гръцкият заместник министър на труда и социалната политика Янис Куцукос си подаде оставката, тъй като протестира срещу решението на правителството да ореже заплатите и пенсиите в замяна на европейска финансова помощ.

Припомняме, че от днес най-големите синдикални организации в Гърция организират 48-часова общонационална протестна стачка.

Print Friendly
FacebookСподели